Monsteroverwinning voor het 4e uit in Haps (1 – 7)!

Uit tegen het 3e van DVP. Alhoewel ze boven ons stonden in de tussenstand  werd het een ware walk-over in de sporthal naast de kerk in dit rustige Brabantse dorp.

Het eerste klaar was, nog nooit vertoond, Eric aan bord 7 met de witte stukken. Zijn tegenstander opende vrijwillig de g-lijn om zo zijn koning bloot te stellen aan de vijandelijke toren.  Na een vernietigend aftrekschaak ging de zwarte dame verloren en was de partij meteen over.

Jesse speelde aan bord 4 en kreeg met zwart een Koningsgambiet voorgeschoteld. Wit wist echter geen enkel voordeel te bereiken, sterker nog, hij zag tot zijn schrik dat zijn dame bijna verloren ging bij een gebrek aan vluchtvelden. Door zijn loper te offeren kon wit zijn dame nog ternauwernood redden, echter Jesse maakte het koelbloedig af met actief spel in een koningsaanval.

Theo’s tegenstander aan bord 6 vergalopeerde zich met een stukkenruil. Een verassende en uiterst gemene tussenzet van Theo waarmee het vijandelijke paard werd gepend door  een loper leidde tot stukverlies zonder enige vorm van compensatie. Voorwaar een vliegende start voor ons met een tussenstand na een uur van 3 – 0!

Bart aan bord 8 deed het voor zijn doen rustig aan. Hij had wel het initiatief in de partij, maar het ontstane toreneindspel bleek, zoals zo vaak met toreneindspelen, remise.

De enige van ons team die gedurende de partij enigszins in de verdrukking kwam te staan was Cees die met zwart aan het 2e bord speelde. Zijn tegenstander verzuimde echter zijn overwicht  uit te buiten door de stelling dicht te schuiven waarna hij in remise moest berusten.

Henk speelde met wit aan het 3e bord een Italiaanse opening en zette zijn tegenstander vanaf het begin onder druk met  een dreigende koningsaanval waarbij al zijn stukken werden ingeschakeld. Zwart wist zich echter met bekwaam spel uitstekend te verdedigen hetgeen echter wel ten koste ging van heel veel bedenktijd. Toen de remisehaven voor Henk’s tegenstander in zicht leek ging hij door zijn klok zich niet realiserend dat zijn tijd bijna op was!

Zelf kreeg ik met wit aan bord 5 een Franse opening tegen waarbij mijn tegenstander heel lang treuzelde met rokeren waardoor ik met mijn toren over de e-lijn een blijvende druk kon blijven uitoefenen richting de zwarte koning. Zwart wist het nog lang te rekken met allerlei inventieve uitvluchten echter uiteindelijk leidden mijn dreigingen tot stukwinst. Toen vervolgens mijn tegenstander mijn dame liet binnenvallen over de 7e rij was het snel afgelopen via een mataanval.

Aan bord 1 was Mari met de witte stukken maar liefst 2 stukken voorgekomen doordat zijn tegenstander een paardvork van Mari over het hoofd had gezien. In plaats van meteen op te geven liet hij zich, als een echte masochist, door Mari nog heel lang op de pijnbank leggen om tergend langzaam  maar onvermijdelijk dodelijk ingesnoerd te worden.

Na een ongelukkige start van het seizoen een zeer welkome overwinning!

Koos Hendriks

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>