Het 4e wint ruim in Uden

Uit naar het eerste van ODI. De laatste keer dat we in Uden tegen ODI speelden werd het ook een ruime overwinning mede doordat de gastheren toen pas ter plekke er achter kwamen dat ze een man te weinig hadden opgeroepen. Ook dit jaar was er sprake van een chaotisch begin doordat de voorman van ODI, met de teamopstelling op zak, te laat arriveerde en niemand wist waar hij was.

Het eerste klaar was Henk aan bord 6 met zwart. De laatste tijd kampte Henk met een lichte vormcrisis en besloot te kiezen voor het Siciliaans iets dat hij zelden of nooit speelt. Zijn tegenstander bleek nog minder thuis in de theoretische geheimen van het Siciliaans dan Henk zelf want al na 14 zetten wist Henk een volle loper te winnen bij een superieure stelling. Henk speelde het vervolg vlot uit naar winst.

Aan bord 3 kwam het tot een waar spektakelstuk. Jesse ging er met wit flink tegenaan en ook zijn jeugdige tegenstander liet zich niet onbetuigd. Het was een wilde koffiehuispartij waarbij beide koningen in gevaar kwamen. Toen de rookwolken waren opgetrokken bleek Jesse ruime materiaalwinst geboekt te hebben en sloeg zijn koningsaanval wel door waar die van zijn tegenstander even daarvoor was gestrand. Wederom een prima overwinning voor Jesse.

Bart’s tegenstander aan bord 8 bleek in het geheel niet opgewassen tegen diens getructe vlotte spel en kwam al vroeg in de opening een vol stuk achter. Hij bleef nog heel lang doorspelen in totaal verloren stand en liet zich uiteindelijk mat zetten met alleen nog zijn blote koning op het bord. Halverwege de middag stond het al 3 – 0 en zag het er goed uit voor ons. Aan de andere borden had alleen Eric het echt lastig.

Zelf speelde ik aan bord 2 met zwart het Slavisch waarbij min tegenstander het wel erg voorzichtig aanpakte. Ik kreeg het initiatief en wist mijn tegenstander op te zadelen met een zwakke gesoleerde pion op d4 waar hij de gehele partij last van bleef houden. Uiteindelijk ging deze pion ten onder en leidde dit tevens tot kwaliteitswinst waarna mijn tegenstander het voor gezien hield en meteen opgaf.

Luigi speelde met wit aan bord 7 een rustige kalme partij waarin er weinig opwindends gebeurde behalve dan dat het remiseaanbod van zijn tegenstander voor ons de overwinning zeker stelde.

Zoals al vermeld was Eric aan bord 4 met de zwarte stukken de enige van ons die serieus in problemen kwam. Hij overzag op zet 9 een geniepige wending en kwam een pion achter met bovendien dreigende aanval op zijn koning. Het vervolg speelde hij echter prima en wellicht heeft zijn tegenstander ergens de winst laten liggen. Hoe het ging wist Eric echter tegenkansen te creëren en toen hij de verloren pion dreigde terug te gaan winnen bood zijn tegenstander remise aan hetgeen dankbaar werd aanvaard.

Mari met wit aan bord 1 zet de partij rustig en positioneel op. Zijn jeugdige tegenstander weet alle subtiele dreigingen van Mari vakkundig te pareren en na geruime tijd spelen wordt tot een terechte remise besloten.

Het hardste werken deze dag was weggelegd voor Cees aan bord 5 met de witte stukken. Hij kreeg van zijn jeugdige tegenstander een opening voorgeschoteld die Cees in zijn lange schaakcarrière nog niet eerder was tegen gekomen. 1 d4 –c6; 2 c4 – d6. Cees verkreeg een duurzaam ruimtelijk evenwicht en kwam een onbelangrijke dubbelpion voor te staan. Na afloop van de partij bleek dat beide spelers meerdere malen gedurende de partij hadden overwogen om remise aan te bieden hetgeen echter om de een of andere reden niet geschiedde. Uiteindelijk, met vele toeschouwers om het laatste speelbord verzameld, bezweek de tegenstander van Cees, waarschijnlijk in remisestand, onder de druk en blunderde een stuk weg waarna hij meteen kon opgeven.

Wederom een ruime overwinning voor ons met 6½ – 1½ waarmee onze totale bordscore na 5 ronden op een totaal van maar liefst 24½ komt, het op een na hoogste in poule 2c, terwijl we met wedstrijdpunten ‘slechts’ op een 5e plaats staan met een score van 50 %.

Koos Hendriks.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>