Het belang van een remise aanbod!

Vandaag stond de wedstrijd De Drie Torens 3 – HMC Calder 5 op het programma. Nummer 2 tegen nummer 1 van de ranglijst. De opstelling was anders dan voorheen. Koen Langerak op bord 2 na zijn goede prestaties en geposteerd naast Janne Allaart op bord 1. Ik had mezelf op bord 4 gezet in de hoop een onbekende tegenstander zonder rating te krijgen die al een 3,5 score uit 4 heeft. Nou dat heb ik geweten, wat een goede opening had Umar Rage en ik hoopte al snel dat Houdini na vrijdagavond nog in de buurt was.

We begonnen op papier met 1-0 (R), Ton van Moorsel – Pieter Verhagen. Dat werd uitgebouwd door en Wim den Uijl en Paul Hobbelen tegen Jos Peters en Koen Langerak, die hadden niet hun dag. 3-0

Of Janne haar dag had? Als je een remise aanbod doet in een verloren stelling en de tegenstander Andries Hohner accepteert dat, mag je heel blij zijn en hopen dat er nog een 4-4 uitkomt. Alleen bij Joep Smetsers en Pieter Roos ging het de goede kant op. Mijn tegenstander had pionnen op d3, e4, f5, g6 en lang gerokeerd. Maar in plaats van zijn mes te slijpen kwam er een hele snelle Th7 dat het verlies van de g6 pion inluidde. De andere pionnen gingen ook verloren en het stond zowaar 3,5 – 1,5.

De teamleider van de tegenpartij had ondertussen Wendy Carol geadviseerd om Nel Arts een remise aanbod te doen, een solide 4 – 1,5 en wie weet een half punt op bord 7 voor de overwinning. Joep werkte zijn koningsaanval goed af en Ad Havermans hielt het voor gezien, 3,5 – 2,5. Pieter winnen en Nel remise zou mooi zijn. Het werd mooier! Nel kwam sterk terug na een pion achterstand en het gezicht van Wendy zei genoeg, Nel gaat winnen. 3,5 -3,5

Nadat ik eerder Joep en Pieter had bevolen om te winnen was een remise nu genoeg en Pieter stemde in, maar zijn tegenstander niet! Die meteen een verkeerde voortgang koos en we zagen hoe Pieter de buit kon binnenslepen. Loper en één toren afruilen en met Ta6 kan Wim van der Velden niet slaan vanwege een vrije pion doortocht en de pion op d6 is niet te dekken. Na schaak met Ta7 en Ke6 werd het na de toren afruil  toch even benauwd. Het ging gelukkig toch  goed en het werd remise. 4 – 4

Dank zij het remise aanbod van de dag en het niet remise aanbod zijn we nog volop in de race voor de titel!

Marc Smits

HMC5

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>