Alweer een grote overwinning voor het 4e!

Door Koos Hendriks

Thuis tegen de Kentering 2.Henk had zijn partij al vooruit gespeeld aan bord 6 en gewonnen. Zie hieronder zijn eigen verslag:

Het werd weer eens een gesloten Siciliaan, waarbij ik met mijn pionnen op de koningsvleugel oprukte. Na iets te aanvallend spel, verloor ik een pion, maar kreeg er heel erg goede compensatie voor terug: de zwart-veldige loper en een paard van Wilbert van Eijk kwamen helemaal vast te staan op de koningsvleugel en waren vleugellam geworden.

Na wat schermutselingen op de damevleugel, wist ik mijn stukken naar de koningsvleugel van zwart te dirigeren. Toen Wilbert zijn paard via enkele manoeuvres van de koningsvleugel wilde weghalen, zag ik mijn kans schoon voor een offer waar Wilbert op in ging.

Daarna had ik het gewoon af kunnen maken. Na het slaan van diverse stukken, kwam ik uiteindelijk met een loper meer in het eindspel terecht (we hadden allebei nog een dame en nog wat pionnen). Ik liet echter toe dat Wilbert met zijn dame richting mijn koning kon komen en eeuwig schaak kon afdwingen. Ik bood dan ook remise aan, maar Wilbert rook winst en speelde door.

Na een onnauwkeurigheid van mij had Wilbert misschien kunnen winnen, maar hij koos de verkeerde voortzetting waardoor hij in de problemen kwam en verloor. Op zet 60 (om 0:30 uur) gaf hij op. Toch nog gerechtigheid!

Bart was aan bord 7 ouderwets op dreef. Met vlot doortastend spel zette hij een koningsaanval met dame en toren over de 2e rij op die leidde tot torenwinst en de parij.

Aan bord 2 speelde Jesse gewoontegetrouw met de witte stukken vol op de aanval. Al zijn koningspionnen stormden op naar voren zijn koning volledig bloot achterlatend. Toen de koningsaanval niet doorsloeg kwamen echter de vijandelijke stukken heel dreigend richting zijn eigen koning opzetten. Het vijandelijke loperpaar beheerste, ondersteund door de dame, de lange diagonalen volkomen en mat leek dan ook onvermijdelijk. Wonder boven wonder wist Jesse dameruil af te dwingen en zo mat te voorkomen resulterend in een slechter staand eindspel waarbij het vijandelijke loperpaar ijzersterk bleef. Pionverlies was onvermijdelijk. Uiteindelijk wist Jesse het vege lijf te redden door met een pion minder het lopereindspel remise te houden. Een remise die zal hebben gevoeld als een overwinning!

Theo speelde aan bord 4 een gelijk opgaande partij die in een rustige remise eindigde.

Eric aan bord 2 kwam in een gesloten stelling terecht die, na een doorbraak over de vleugel, leidde tot stukwinst: een paard voor 2 pionnen. Enige verwikkelingen leidden tot een toreneindspel met een pion meer voor Eric waarna remise werd overeen gekomen.

Zelf speelde ik aan bord 1 met zwart en kreeg een Italiaan voorgeschoteld. Dankzij een truc wist ik een pion te winnen in de opening en toen even daarna mijn tegenstander een stuk offerde voor aanval was het pleit snel beslecht. Van de bedoelde koningsaanval kwam niets terecht en uiteindelijk leidde torenwinst tot de overwinning.

Onze vaste invaller Peter speelde aan bord 5 en ‘blunderde’ naar eigen zeggen in de opening een pion weg. Daarna wist hij echter taai stand te houden en het ontstane eindspel met een pion minder knap remise te houden.

Het langst duurde de partij van Luigi aan bord 8. Hij wist zijn tegenstander te verschalken met een pionvorkje op de 7e rij leidend tot torenwinst en de partij.

Eindstand 6 – 2

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>