HMC 4 sluit het seizoen af met een mooie overwinning

De laatste wedstrijd van dit seizoen moesten we tegen het eerste team van de Rooise Dam- en Schaakvereniging, RDS 1. Er stond niets meer op het spel, behalve dat we RDS nog op de ranglijst konden passeren.Bart van der Krogt speelde zoals gewoonlijk weer een snelle partij. Ik heb niets van de partij gezien, maar hoorde opeens zeggen: Mat! Na 40 minuten was zo het eerste punt binnen: 0-1.

Naast mij zag ik Jesse een stuk winnen. Niet lang daarna gaf zijn tegenstander op: 0-2.

Ik zelf speelde een beroerde partij. Ik had van te voren aan Joris Broekmeulen gevraagd wat ik nu eens zou spelen. “Jij houdt toch van a-symmetrische spelen? Nou, dan speel je toch Siciliaans”. Ik had Siciliaans wel een paar keer geoefend, maar dat was al weer een tijdje geleden. Ik besloot toch maar het avontuur aan te gaan, maar beging een blunder waardoor mijn tegenstander met zijn paard op d6 kon binnenkomen. Ik dacht er nog uit te komen met wat creatief spel, maar ik stond zo in de verdrukking dat ik te weinig tegen het intiatief van mijn tegenstander kon doen: 1-2.

Even later gaf Theo op. Ik heb daar weinig van gezien: 2-2.

Luigi behaalde een mooie overwinning na een spannend spelverloop: 2-3. Zie hier zijn verslag:

Aangezien mijn tegenstander in de eerste 6 zetten o.m. Pc3, Pf3, a3 en d3 speelde, leek hij mij niet iemand met een aanvallende instelling. Ik nam daarom aan, dat hij een scherpe afwikkeling niet zou zien, waardoor ik een in hogere zin winnend initiatief zou krijgen. Helaas, hij wikkelde wel af en ik kreeg een stelling te verdedigen tegen een loper op a2 met een batterij torens op de f-lijn die een vrij schootsveld hadden op mijn f7 pion. Ik kon met de koning op g8 en torens op e7 en d7 en een kwiek rond galopperend paard nog wel een onmiddellijke catastrofe tegenhouden, maar een opmars met zijn e pion zou op den duur mijn stelling opblazen. Gelukkig zag ik mijn tegenstander steeds ongeduldiger worden, wat mij ook overkomt als ik gewonnen sta en mijn tegenstander voor een gedwongen zet nog eens uitgebreid gaat zitten nadenken. Daarbij werd hij niet geholpen door zijn teamleider die het punt al telde en iedere keer als hij kwam kijken tegen hem ging staan glunderen. Dat gaat fout hoopte ik en, jawel, wit sloeg in op f7 zonder eerst met zijn koning een voorbereidende zet te doen. Ik kon daardoor met een tussenschaak de situatie redden en een vol stuk voorblijven. Eind goed al goed.

Eric behaalde een solide overwinning. Ik heb een tijdje naar zijn partij zitten kijken. Het was mooi hoe hij steeds meer ruimte en materiaal van zijn tegenstander afpakte: 2-4. Zie hier zijn verslag:

Ik kreeg vanuit de opening meteen twee goeie loper diagonalen omdat mijn tegenstander geen twee pionnen in het centrum had gezet nadat hij daar wel de kans voor kreeg. Hierdoor stonden zijn twee lopers de hele wedstrijd passief. Nadat hij op een omslachtige manier probeerde om één van de twee lopers af te ruilen kon ik gewoon doorgaan met mijn aanval op te bouwen. Ik kreeg een paard op f5 en de half open f-lijn waarop ik uiteindelijk mijn drie zwaarste stukken op kon tripleren. Na een afruil op zijn koningsstelling zadelde ik hem op met een dubbelpion die niet meer was te verdedigen. Ik won deze pion al snel en kon de druk onverminderd hoog houden nadat ik nog eens de kwaliteit won,  kon ik met mijn eigen koningsvleugelpionnen naar voren stormen en nog meer velden van hem afnemen waarop hij stukken kwijt kon. Het mat was onvermijdelijk en nadat hij dit ook zag gaf hij meteen op.

Mari speelt aan bord 4 een degelijke partij, evenals zijn tegenstander. Mari pakt de winst na een klein blundertje van zijn tegenstander: 2-5, de buit was daarmee binnen. Zie hier Mari’s bloemrijke verslag:

Beide spelers bouwen aan bord 4 rustig aan hun stelling. De strijd gaat gelijk op totdat wit in het middenspel een onnauwkeurigheid begaat. Zwart is er als de kippen bij om een pionnetje te verschalken. De zware stukken worden afgeruild en het boertje begint een lastpak te worden in het witte kamp. Erger nog, het boertje dreigt aan de rand van het promotieveld de gehele oogst binnen te halen. Wit wil daar helemaal niet bij zijn en geeft op!

De laatste die nog bezig was, was Cees van Zelst. Cees had van tevoren nog geïnformeerd via welk vliegveld hij Sint Oedenrode kon bereiken. Hij moet hebben gedacht: “ik onderbreek mijn permanente vakantie in Egypte niet om hier te komen verliezen”, want hij verdedigde een alsmaar hopelozer wordende stelling met verve. Hij probeerde zijn tegenstander nog te overbluffen door ferm remise aan te bieden, maar daar trapte de tegenstander niet in. Cees werd vakkundig in het nauw gedreven en moest na 4,5 uur opgeven: 3-5.

Na afloop hebben we het seizoen waardig afgesloten met een mooie maaltijd bij mij thuis, waarbij ook onze gewaardeerde teamleider Koos Hendriks en ons clubicoon René Olthof aansloten. Mari zat nog na te bibberen na een stuurmansgeintje onderweg.

Het was een mooi seizoen. Een fijn team om in te spelen. Leuk om zo’n goeie jeugdspeler als Jesse in het team te hebben. Ik heb erg van zijn spel en het ongeloof van zijn tegenstanders kunnen genieten, omdat ik vaak naast hem zat. Helaas (maar wel terecht) is Jesse mij als topscoorder van het team voorbij gestreefd. We waren als derde geplaatst en zijn als derde geëindigd. Tegen de hogere teams waren we zeker niet kansloos!

1 comment to HMC 4 sluit het seizoen af met een mooie overwinning

  • Mari

    Hoi Henk,

    Net als je zoon Thomas heb je een zeer lezenswaardig wedstrijdverslag geschreven. Goed systeem trouwens om ieder teamlid over zijn eigen partij te laten schrijven.
    Aan je stuurmansgeintje heb ik volgens mijn cardioloog een lekkende hartklep overgehouden. Mijn hartspecialist is na het aanhoren van mijn relaas heel boos geworden. Met zijn vuist slaat hij furieus op de operatietafel en zet mij voor het blok: een andere chauffeur kiezen of een andere hartenheer.
    Henk, ik hoop niet dat je het erg vindt, maar ik heb voor het laatste gekozen, want aan jouw (=Corine) kookkunsten kan zelfs Vijfsterrenkok Herman de Blijker niet tippen. Kortom: Bij Henk zit je ongeacht zijn rijstijl gebakken!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>