HMC Calder 2 eindigt op 4e plaats

Afgelopen zaterdag vond de laatste ronde van de  KNSB-competitie plaats.  Voor HMC Calder 2 was het een mooi seizoen. Wij begonnen met drie overwinningen op een rij en tot en met ronde 7 stonden we (soms gedeeld) bovenaan. Ondanks dat we in de laatste twee ronden verloren zijn we hoger geëindigd dan vooraf gedacht. Voor de teamleider was er geen degradatiestress. Er was korte tijd angst dat we zouden gaan promoveren, maar René Olthof nam deze zorg weg door te zeggen dat een eventueel kampioenschap een promotierecht geeft, geen plicht! 

2015-2016 Klasse 2D

In de laatste ronde speelden we thuis tegen tegen Dordrecht. Wij werden gesteund door aanmoedigingen van Eric, Kees en Mari.

Jeroen en Piet gooiden het al vroeg in de middag op een akkoordje met hun tegenstanders. Een snippermiddag kwam eigenlijk wel goed uit. Lekker ontspannen snelschaken of toekijken hoe de medespelers het doen. De teamleider deed overigens hetzelfde. Pierre was zo vriendelijk om mij te vervangen omdat ik net terug was uit Australië en jetlag het schaakniveau niet verhoogt.

Voor Tom en Thomas was er wel een uitdaging. Wanneer beiden zouden winnen, dan zou Tom topscoorder in de klasse 2D worden. Tom speelde tegen een gelijkwaardige tegenstander en Thomas speelde tegen de enige FM, Mark Timmermans. Hoezeer beiden het probeerden, het werd remise. Ik had enige zorg om het eindspel van Thomas, maar gelukkig was dat niet terecht en begreep Thomas de stelling beter.

Frits begon de partij met een flinke tijdsvoorsprong. Zijn tegenstander was als enige in de veronderstelling dat er om één uur begonnen zou worden. Door gehaast naar Den Bosch af te reizen wist hij de schade tot een half uur denktijd te beperken. Onderweg heeft hij zich kennelijk goed voorbereid, want Frits had een moeilijke middag. Een ver opgerukte a-pion , ondersteund door een witte loper op f1, werd uiteindelijk beslissend.

Elke keer wanneer ik naar het bord van Joris keek, kreeg ik medelijden met zijn tegenstander. Joris bleef maar doorgaan met een geleidelijke verwurging, waardoor de stukken van de tegenstander steeds meer ademnood kregen. Het moet als een opluchting gevoeld hebben toen de tegenstander opgaf.

Pierre speelde een lange partij. Halverwege meende ik te zien dat Pierre een gelijkspel bereikt had, maar zijn stelling bleek toch lastig te zijn. Pierre verloor een onverdedigbare pion en wist de partij niet meer de redden.

Gert had in zijn partij een mooi overwicht, maar het lukte niet om dit in voordeel om te zetten. Het leek alsof er in het eindspel goede kansen voor Gert waren, maar de tegenstander wist de stelling remise te houden.

Zo werd het een nipte nederlaag.

Klasse 2D; Ronde: 9; za 23 apr; KNSB rating feb 2016

T HMC Calder 2 2108 Dordrecht 2130
1. Frits Obers 2120 Lukas van der Linden 2256 0 1
2. Tom Verhoeven 2195 Rene Krul 2194 ½ ½
3. Thomas Mollema 2194 FM Mark Timmermans 2368 ½ ½
4. Joris Broekmeulen 2183 Berend Eikelboom 2123 1 0
5. Jeroen van den Bersselaar 2119 Lennard den Boer 2050 ½ ½
6. Pierre Smeets 2063 Rik de Wilde 2160 0 1
7. Piet van Eijndhoven 2035 Piet Pluymert 2034 ½ ½
8. Gert de Rooij 1952 Johan van de Griend 1851 ½ ½

 

Kijken we terug op het seizoen, dan valt op dat we twee spelers hebben die hoog op de topscoorderslijst staan. Tom is met 7 uit 9 op de tweede plaats geëindigd, met een TPR van 2369 en een ratingwinst van +1,961.  Joris is op de vierde plaats geëindigd, met een score van 6 uit 7 en een TPR van maar liefst 2420 en een ratingwinst van +1,874.

T Klasse 2D Team W N Ro TPR W-We
1. FM Mark Timmermans Dordrecht 9 2368 2472 +1,108
2. Tom Verhoeven HMC Calder 2 7 9 2195 2369 +1,961
3. FM Reiner Odendahl Vianen/DVP 6 7 2369 2438 +0,515
4. Joris Broekmeulen HMC Calder 2 6 7 2183 2420 +1,874

Ondanks zijn nederlaag in de laatste ronde heeft ook Frits  een uitstekend seizoen achter de rug. Een score van 4,5 uit 7, een TPR van 2326 en een ratingwinst van +1,951 onderstrepen dit.

Thomas heeft met 4 uit 7 een degelijk seizoen achter de rug (TPR 2211, rating +0,314). Bovendien is hij de enige vaste speler die geen enkele partij verloren heeft.

Daniël was dit seizoen drie keer van de partij. De eerste keer kon hij niet spelen omdat er geen tegenstander was (inderdaad tegen Vianen). In de andere twee partijen speelde hij goede remises met een TPR van 2305 en een ratingwinst van +0,430.

Jeroen had dit jaar een wisselvallig seizoen. Hij scoorde, net als ik, 3 uit 7. Een TPR van 2079 en een ratingverlies van -0.405 vallen voor hem wat tegen. Ik was wel tevreden met mijn TPR van 2024 en kleine ratingwinst van  +0.158. Het was bovendien leuk (nuttig) om een paar keer een tegenstander te hebben met een rating boven de 2200.

Met 2.5 uit 5 scoorde Pierre, onze vaste invaller, volgens verwachting. Een  TPR van 2067 komt overeen met zijn rating.

Piet en Gert hebben een moeilijk seizoen achter de rug. Met 2 uit 8 (TPR 1888, rating -1.495) en 2.5 uit 9 (TPR 1869, rating -1,052) . Volgend jaar beter!

Onze invallers Loek, Henk en Willem hebben allen één keer meegespeeld. Willem redde het niet tegen een sterke tegenstander, maar de twee remises van Loek en Henk tegen veel sterkere tegenstanders waren indrukwekkend.

Spelers en toeschouwers, hartelijk dank voor jullie inzet en aanmoedigingen!

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>