Kermis

Door onze topcolumnist

Het is snikheet op 21 augustus 1956. De koperen ploert, die hoog aan een wolkenloze hemel staat, ontziet niemand. Bij Jan en Alleman gutst het zweet van het voorhoofd. Mussen en merels zitten gapend op het dak van het stadhuis.  Ondanks de tropische warmte heerst er op  het marktplein van de Brabantse hoofdstad een opgewekte stemming.  Onder vrolijke klanken van een draaiorgel gemixt met geluiden van gillende meiden in de achtbaan en angstaanjagende kreten uit het spookhuis struint een jongetje van een jaar of tien nieuwsgierig over de kermis.
In zijn klam knuistje omklemt het ventje een heitje, verdiend met het opknappen van een karweitje. Een hele kever heeft hij er voor gewassen. Van zijn vader heeft hij geleerd dat elke cent maar één keer uitgegeven kan worden. Met die eerste les economie  in het achterhoofd geeft het knaapje zijn ogen goed de kost alvorens een keuze te maken uit de vele aantrekkelijke kermisattracties.
Voor een tent zit een corpulente dame. “275 kilo” staat er op een bordje dat op haar schoot rust.  Haar benen en kont zijn dikker zijn dan die van een volwassen olifant.
Haar borsten lijken op kanonskogels uit de tijd van Michiel Adriaenszoon de Ruyter.
Een opgeschoten vlegel vraagt of hij er even in mag knijpen om te voelen of ze echt zijn. De vrouw trekt venijnig  aan haar sigaret en blaast de rook vol in zijn gezicht. Hoestend en proestend slaat de belhamel op de vlucht. Die dame is de slankste dochter van de dikste vrouw ter wereld en haar kun je tegen betaling van een kwartje bewonderen.  Voor dat geld kom je het kermistentje van Tante Mien, bezongen door Tante Na, niet in.  Wil je haar “wereldwonder”  zien,  dan kost je dat wel een knaak.
Het leven draait immers in hoofdzaak om de duiten.  Ome Sjaak heeft vast alle uitslagen van de voetbalpool foutloos ingevuld, inclusief de wedstrijd
De Graafschap -Ajax, die volgens de onberispelijke  sportverslaggever
Frits van Turenhout geëindigd is in nuhl- nuhl. Het ventje ziet hem althans met rooie oortjes en schichtig om zich heenkijkend  haar tentje binnenglippen.  Zelf heeft hij geen interesse en loopt vlug door.  Bij een groot podium stopt hij. Er staan drommen mensen te joelen en te schreeuwen. Op de verhoging staat Tiger Jacky, gehuld in een hagelwit judopak.  Tegen hem kun je vechten en als je die gozer weet te vloeren, krijg je een joetje.  De vechtersbaas is door het publiek flink opgefokt.  Telkens als hij wordt uitgejouwd, gaat hij als een razende te keer.  Zijn bloeddoorlopen ogen tollen in de kassen.  De sfeer wordt almaar grimmiger. Als er eindelijk iemand is die het tegen hem durft op te nemen, stormen de kermisklanten massaal naar de kassa. Wie wil het gevecht van de eeuw nou missen. Voor de jongen is de prijs van twee kwartjes te hoog!  Berustend in zijn lot als armoedzaaier loopt hij verder. Wat nu?  Voor een paar rondjes in de mallemolen of de rups voelt hij zich te groot. De botsautootjes dan maar of zal hij zijn geluk beproeven bij de grijper?  Een paar nozems trekken bij dat  spelapparaat veel aandacht. In een kwartier tijd hebben die zondaars in spijkerbroek al vijf horloges omhoog gehengeld. Het is heel verleidelijk allemaal, maar toch besluit de jongen zijn zuurverdiende geld ergens anders aan te besteden. Een suikerspin daar heeft hij eigenlijk wel trek in, maar net als hij op het punt staat die mierzoete lekkernij te kopen, valt  zijn oog op een piepklein tentje.  Het is van een voluptueuze zigeunerin, waarzegster van professie. In vol ornaat staat  zij voor haar werkplek. Ze heeft een rood hoofddoekje op, waaronder een weelderige, zwarte haardos zit. Gouden bellen bengelen aan haar oren. Aan elke vinger zit een ring, die schittert in de blakende zon. Zij draagt een veelkleurige rok met bijpassende blouse, een ontwerp  dat niet zou misstaan in het atelier van couturier Addy van den Krommenacker.
Met een verleidelijke blik en een laag uitgesneden decolleté probeert zij voorbijgangers  in de tent te lokken. Voor een pietluttig bedrag zal ze hen de toekomst voorspellen.  De meeste mensen lopen ongeïnteresseerd  door, maar als ze de bleue knaap aanspreekt, lijkt hij gehypnotiseerd.  Slaafs sjokt hij achter de waarzegster aan de tent in. Daar staat een krakkemikkig tafeltje met een paar stoelen. Op de tafel liggen tarotkaarten. Omgeven door brandende waxinelichtjes staat een glazen bol, waarover een zwarte doek versierd met gele sterren hangt.
Als het jongetje vol verwachting zijn plaats heeft ingenomen, trekt de helderziende met een zwierig gebaar het doek van de hemelsblauwe glazen bol.
“Ik zie dat jij van spelletjes spelen houdt, jongeman”, zegt zij met omfloerste stem.
“Ja, dat klopt, mevrouw”, zegt het ventje enthousiast, “Ik vind schaken heel leuk. Gisteren heb ik verloren van mijn grote broer. Kunt u zien of ik nog een keertje van hem ga winnen? ”
De waarzegster legt  gewichtig kijkend haar handen  theatraal op de zijkanten van de glazen bol. En dan wordt het stil, doodstil. Dit indringende zwijgen duurt hooguit twintig seconden, maar voor het manneke lijkt het een eeuwigheid.
“Ja jongen, ik heb goed nieuws. Je gaat binnenkort van hem winnen. Ik zie, ik zie”
en terwijl zij deze voorspellende woorden tergend langzaam uitspreekt, draaien haar grote, bruine ogen sneller als de rollen in een fruitautomaat, “ik zie, dat je veel meer schijven hebt dan je grote broer.”
“Nondeju” denkt het ventje, en het huilen staat hem nader dan het lachen,  “had ik nou toch maar die suikerspin gekocht!”
Zonder iets te zeggen rent hij de tent uit, de waarzegster verbluft achterlatend.

Vriendelijke groeten,
Sjaak Mad

2 comments to Kermis

  • eric merx

    Wederom een leuk verhaal maar misschien had de waarzegster het nog niet zo slecht gezien want er zijn enkele schakers die ook erg goed konden dammen zelfs bij HMC.

  • Mari

    Hoi Eric,

    Ja, dat klopt. Er zijn inderdaad enkele schakers die ook heel goed kunnen dammen. Wijlen Jan Voormans is in beide takken van sport in de hoogste divisie uitgekomen. Omgekeerd zijn er ook dammers die goed kunnen schaken. Wereldkampioenen als Ton Sijbrands en Jannes van der Wal bijvoorbeeld. Maar ik meen te weten dat zij niet tot de top zijn doorgedrongen. Laatstgenoemde damspeler kon trouwens ook goed boksen….

    Groetjes.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>