De Kentering B – HMC B: 1-3

Afgelopen maandag had het tweede avondteam een “bijna thuis” wedstrijd in Rosmalen. Loek Mostertman, Rino Loman, Cees Nuijten en ondergetekende traden aan tegen het tweede avondteam van De Kentering, bestaande uit Hans Kranenbarg, Arjen Gras, Paul Willemen en Peter Zijderveld. Dit alles onder de toeziende ogen van onze voorzitter Luigi de Mas, Piet van Eindhoven en Marc Smits, die allen aan één schaakavond in de week niet genoeg hebben en daarom ’s-maandags ook bij De Kentering schaken. Er waren in schaakzaal D’n Beer nauwelijks borden en tafels genoeg om alle schakers hun ding te laten doen. Naast twee wedstrijden in de externe avondcompetitie (het eerste avondteam van De Kentering speelde ook thuis) werden er nog 10 (!) partijen in de interne competitie gespeeld. Gezelligheid troef dus.

Op papier waren wij sterker, maar wat zegt papier? Loek won in elk geval snel en eenvoudig en vroeg na een uur al om permissie om weer naar huis te gaan.

Ikzelf wilde wel eens een keer iets anders tegen het Spaans spelen. Ik koos voor het Jaenisch, maar na een paar zetten moest ik toegeven dat ik er niet veel van snapte. Ik stond al snel helemaal in de verdrukking. Hopend op een schwindel speelde ik nog door, maar mijn tegenstander strafte mijn onwetendheid resoluut af.

Ik heb nog even naar de partij van Rino gekeken. Toen ik keek, stond Rino beduidend beter, maar had hij weinig tijd meer op de klok. Gelukkig speelde hij zijn 40ste zet nog op tijd waardoor hij er nog een kwartier bij kreeg. Daarna was het snel afgelopen. Ik begreep uit de nabeschouwing dat Rino eerder in de partij goed weg was gekomen.

Iemand die ook goed wegkwam, althans volgens een aantal Kenterianen, was Cees Nuijten. Ik heb niets van zijn partij gezien, dus ik kan daar niet over oordelen. In ieder geval haalde hij een punt binnen.

Uitslag:

De Kentering B HMC B 1-3
Hans Kranenbarg Loek Mostertman 0-1
Arjen Gras Rino Loman 0-1
Paul Willemen Cees Nuijten 0-1
Peter Zijderveld Henk Mollema 1-0

Dezelfde uitslag als HMC A. Wij kijken dus allen uit naar een dikke zoen van Kees van Oorschot.

 

3 comments to De Kentering B – HMC B: 1-3

 • Rino Loman

  Bedankt Henk voor het verslag.
  In mijn partij was het niet zozeer een kwestie van goed wegkomen. Ik was in de opening druk bezig om een pion te winnen toen ik me opeens realiseerde dat mijn tegenstander in dat geval met 9. e5-e6 een kansrijk stukoffer zou kunnen plegen met wildwesttaferelen tot gevolg. Houdini geeft mij dan weliswaar voordeel maar dat is wel het voordeel van de twijfel.
  Aangezien ik een stukoffer liefst zelf wil plegen en niet ondergaan heb ik gewoon rustig verder gespeeld en ik kwam daarna stapje voor stapje in het voordeel.

  Rino

 • Loek Mostertman

  Dank voor het goede verslag van HMC B, dat niet onderdoet voor HMC A!
  Jammer dat jij hebt verloren. Het Jaenisch(of Schliemann)gambiet is mijn
  lievelingssysteem tegen het Spaans en ik ben dus erg benieuwd naar het verloop van jouw partij. Een voorbeeld van mijn ervaring ermee uit 1996:
  4.d3 Pf6 5.exf5 Pe7!? 6.Pxe5?! c6 7. La4?? Da5 en wit(2200+) gaf het op!
  De volgende partij win je geheid met dat systeem!

 • Mari

  Sinds jaar en dag beziet een leek het schaken als een sport voor mietjes, watjes en fatjes. Als je op verjaardagsfeestjes het lef hebt om te vertellen dat je schaakt, krijg je meteen de vraag of Geer en Goor ook op de club zitten. En eigenlijk is dat niet eens zo vreemd! Als je leest dat Kees van Oirschot meent dat de leden van het eerste avondteam na een klinkende overwinning “een dikke zoen” verdiend hebben, dan is zo’n opmerking op zijn minst bedenkelijk te noemen. Henk Mollema, reporter van het tweede avondteam, schrijft zelfs dat hij en zijn medespelers, na met dezelfde cijfers gewonnen te hebben als het eerste, “ allen uitkijken naar een dikke zoen van Kees van Oirschot” Het moet toch niet gekker worden. Zo worden we door medelanders niet serieus genomen en alleen maar meewarig aangekeken.
  Beste verslaggevers, ontdoe je van dergelijk klef taalgebruik. Bezig op zijn tijd een scheldkanonnade voor iemand die een blunder begaat, lardeer je verslag te pas en te onpas met schuttingwoorden, hoe ordinairder hoe beter. Alleen op deze wijze krijgt schaken het imago van een echte mannensport.

  De ballen

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>