Een tegenvaller voor HMC B

Vrijdagavond speelde HMC B tegen Eindhoven B. Op papier een tegenstander die we goed kunnen hebben, want de gemiddelde teamrating van de spelers die onze tegenstander in de eerste ronde had opgesteld was 1688 terwijl onze teamrating 1784 is. Eindhoven kwam echter met een aanzienlijk sterker team opdagen, met een gemiddelde teamrating van 1874.

Cees Nuijten was als eerste klaar: remise op zet 12. Commentaar van Cees: een bloedeloze, saaie, kleurloze remise.

Ondergetekende startte nogal onrustig tegen Ad van Rijsewijk: ik had de drukte van het lesgeven aan de jonge jeugd nog in mijn kop en moest opeens overschakelen op een rustig tempo (“je wordt ouder papa, geef het maar toe …”). Ik maakte fouten bij het noteren en sprong met mijn paarden nutteloos rond (in 15 zetten speelde ik 7 keer één van mijn paarden). Maar gaandeweg kreeg ik het beste van het spel. De stukken van mijn tegenstander stonden helemaal verkeerd en hij kon alleen maar lijdzaam toezien hoe ik met mijn stukken en pionnen oprukte naar zijn koning. Er was geen houden meer aan: op zet 31 zette ik hem mat.

Rino speelde een puike partij. Hij verbeterde gaandeweg zijn stelling, maar lette niet goed op de klok. In een veel betere stelling ging hij op zet 31 door zijn tijd!

Als laatste was Loek nog bezig. Hij speelde tegen Jos Sutmuller, een gevreesd tegenstander met een rating van 2142! Loek speelde een reprise van een partij die hij in 2008 in Dresden speelde, met dezelfde zwakke loperzet op zet 11, wat Loek tot een vergelijking met de spreekwoordelijke ezel bracht. Loek’s pionnenstrucuur werd een drama. Toen de tegenstander ook nog zijn paard onaantastbaar op d5 wist te plaatsen, was het pleit eigenlijk al beslecht. Loek spartelde nog wat tegen, maar moest op zet 31 (alweer 31) opgeven.

We staan nu tweede in de poule, nog zeker niet kansloos voor de eindzege. Als Loek nog eens goed naar zijn oude partijen kijkt, Cees bloedeloze remises uit de weg gaat, Rino beter op zijn tijd let en ikzelf met een goed plan ga schaken, dan moeten we eerste kunnen worden!

Uitslag:

HMC B Eindhoven B 1,5-2,5
Loek Mostertman Jos Sutmuller 0-1
Cees Nuijten Rik van der Weij 0,5-0,5
Rino Loman Arnold van der Heijden 0-1
Henk Mollema Ad van Rijsewijk 1-0

 

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>