Een valse start voor het 4e uit tegen Asten

Door Koos Hendriks

We speelden tegen de Combinatie 2 in het wijkcentrum naast de kerk in Asten. Ik geloof dat ik nog nooit eerder in Asten was geweest, een aardig dorp in de Peel.

Het eerst klaar was Henk aan bord 1. Henk kreeg met de witte stukken een ‘rare’ opening voorgeschoteld die, zo bleek na afloop, thuis was voorbereid door zijn tegenstander. Henk vergaloppeerde zich in de aanval kwam een stuk achter en kon opgeven in hopeloze stand.

Kort daarna trok Bart de stand weer gelijk door zijn tegenstander met een mooi kwaliteitsoffer te verschalken.

We kwamen op voorsprong doordat Mari aan bord 3 een positionele fout van zijn tegenstander hardhandig afstrafte. Met de dame ondersteund door de cavalerie (2 paarden) bracht hij een moordende mataanval op het bord.

Joep kreeg met de zwarte stukken aan bord 8 een Spaanse opening voorgeschoteld. Aanvankelijk ging de strijd gelijk op maar door een ‘slordige’ loperzet van Joep nam wit het initiatief over en kreeg een ijzersterke vrijpion over de d-lijn die hem uiteindelijk, ondanks hardnekkig tegenstribbelen, de das omdeed.

Gert-Jan speelde met wit aan een goede partij en kwam 2 pionnen voor te staan in een  waarschijnlijk gewonnen stand. Zijn tegenstander bleek echter een uiterst taaie verdediger en voor Gert-Jan dreigde de tijd op de klok krap te worden. Toen sloeg het noodlot toe: Gert-Jan zag een truc over het hoofd die hem zijn toren en de partij kostte.

Zelf kreeg ik met zwart evenals Henk ook een ‘onconventionele’ opening voorgeschoteld waar ik niet goed raad mee wist. In een vlaag van schaakblindheid liet ik een lelijke dubbelpion toe op de damevleugel met een ernstige verminking van mijn pionnenstructuur. Mijn tegenstander buitte dit geduldig uit en ik moest vreselijk keepen om pionverlies te voorkomen. Dit alles tevergeefs en op een gegeven moment dreigde er totale ineenstorting van mijn damevleugel. Met de moed der wanhoop wist ik nog enige verwarring te stichten door met mijn paard naar e3 te springen. Een onachtzaamheid van mijn tegenstander leverde zowaar kwaliteitswinst op echter met een toren tegen een sterk paard en 3 goed gepositioneerde pluspionnen leek het eindspel erg hachelijk voor mij. Toen Gert-Jan aan de tafel naast ons moest opgeven en de winst voor de Combinatie min of meer binnen was bood ik meteen remise aan dat mijn tegenstander na lang dubben aannam. Voorwaar een benauwde remise!

Eric speelde een gelijk opgaande partij en zag op een gegeven moment af van pionwinst uit angst voor een tegenaanval van zijn tegenstander. Een en ander resulteerde in een gelijk staand eindspel met 2 lopers van gelijke kleur en remise leek binnen handbereik. Door een onachtzame passieve zet van Eric liet hij echter de vijandelijke loper van achteruit binnendringen hetgeen hem verscheidene pionnen en de partij kostte.

Cees speelde aan bord 2 en moest het hardst werken van ons. Zijn tegenstander speelde een dame-eindspel erg lang door waarbij Cees erg moest opletten voor een gevaarlijke vrijpion over de a-lijn. Cees gaf echter geen krimp en hield bekwaam remise.

Een onfortuinlijke nederlaag van 5-3 maar meer zat er vandaag niet in.

 

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>