HMC Calder lijdt onnodige nederlaag bij En Passant

Helaas is het eerste team er niet in geslaagd ook de tweede ronde te winnen in de Meesterklasse. In Bunschoten werd er een zure nederlaag geleden: 5.5-4.5 voor En Passant.
En Passant was beduidend zwakker opgekomen dan in de eerste ronde. Landa, L’Ami en Bok werden gewisseld voor Ikonnikov, De Graaf en Reichardt. Daardoor had HMC Calder zelfs een ratingsoverwicht, maar dat komt vooral omdat laatstgenoemde, uit de kweekvijver van En Passant, slechts een rating rond de 1700 heeft. Rob Schoorl had daardoor een relatief makkelijke middag en bracht ons op voor sprong. Ook Geert van der Stricht had een heerlijke partij. Tegenstander Richard Vedder werd in een Najdorfje in no-time weggevaagd.

Richard Vedder – Geert van der Stricht
###pgn###
1.e4 c5 2.Nf3 d6 3.d4 cxd4 4.Nxd4 Nf6 5.Nc3 a6 6.Be3 e5 7.Nb3 Be7 8.Qd2 0-0 9.0-0-0 Nbd7 10.Kb1 b5 11.Nd5 Nxd5 12.exd5 Bb7 13.Qa5 Nf6 14.c4 Qd7 15.f3 Rfc8 16.cxb5 Nxd5 17.Bf2 axb5 18.Qxb5 Bc6 19.Qe2 Nf4 20.Qd2 Qf5+ 21.Ka1 Ba4 22.Bd3 Qe6 23.Nd4 Qxa2+ 0-1
%%%pgn%%%

En Passant deed wat terug toen Manuel Bosboom in een schitterende koningsaanval won van Nargiz Umudova. Tegelijkertijd hield ondergetekende Jan Smeets op remise, terwijl Martijn Dambacher niet verder kwam dan remise tegen Peng. Ondertussen vroeg Robin Swinkels naar de stand. Hij stond de hele partij minder tegen Friso Nijboer, maar die was in tijdnood de kluts een beetje kwijtgeraakt, en bood remise aan. Robin zag kansen in het eindspel, maar de verre vrijpion kon toch niet verschalkt worden en Friso won het binnen de kortste keren.
Maar de meest cruciale partij was misschien wel tussen Henk Vedder en Dirk van Dooren. Dirk slaagde er weer in om veel chaos te creëeren, en had het loperpaar en twee verbonden vrijpionnen in het centrum tegen toren en paard. Er schijnen enkele winsten in te hebben gezeten, maar Dirk koos de verkeerde voortzetting, wat Henk de gelegenheid stelde de partij naar zich toe te trekken.
Jeroen Bosch kwam ook niet verder dan remise tegen JW van de Griendt, terwijl Niels Ondersteijn in zijn 100ste wedstrijd in de Meesterklasse moest buigen voor Ikonnikov. Lichtpunt voor HMC Calder was het wederom sterke optreden van Mischa Senders, die in een perfecte partij Dick de Graaf kansloos liet.

eppie

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>