Goede overwinning voor het 4e tegen Ravenstein

Door Koos Hendriks

Thuis tegen Ravenstein in de nieuwe locatie van de oude De Gruyterfabriek.

Theo verloor aan bord 5 tamelijk geruisloos in een partij waar ik weinig van heb gezien.
Bart trok de stand snel weer gelijk door met de zwarte stukken te winnen aan bord 7. Zijn tegenstander blunderde in het eindspel een pion en vervolgens een stuk weg waarna hij kansloos door Bart werd weggeschoven.
hmc-4

Henk speelde aan bord 3. Hier volgt een partijverslag van zijn eigen hand:
Ik moest tegen Edwin Swinkels, een aanzienlijk sterkere speler dan ik ben. Het werd Hollands, een opening waar ik een haat-liefde verhouding mee heb: ik verlies er af en toe kansloos mee, maar ik weet er ook redelijk wat partijen mee te winnen. Psychologisch is het wel een lekkere opening. Nogal wat spelers denken na 1. D4 F4 “Oh nee, Hollands!”. Zeker op de club. Het begon redelijk standaard, maar op zet 11 verloor ik een pion (het “haat” aspect van de haat-liefde verhouding: ik weet mezelf nogal eens in de verdrukking te manoeuvreren). Even later wist ik de pion terug te winnen en kwam ik zeer sterk te staan. Ik voelde dat er winst in zat. Waar het is misgegaan? Ik weet het niet, maar op een gegeven moment verloor ik 2 pionnen, wist mijn tegenstander een dameruil te forceren en probeerde ik er nog een remise uit te slepen. Helaas, het lukte niet. Na 4,5 uur spelen verloor ik een stuk en gaf ik op.

Joep aan bord 8 speelde een prima partij, zie hier zijn eigen verslag:
Ik speelde met de witte stukken en er kwam een Koningsindisch op het bord. Na ‘n zet of tien kwam er een afruil van paarden en kwam mijn overgebleven paard midden in het centrum op d5 terecht. Na enkele iets minder goede zetten van zwart kon de zwarte loper van mijn tegenstander zich beter bij het UWV laten inschrijven. Hij had zelfs zijn loper op c8 en toren op a8 nog niet eens aangeraakt. We waren toen al bij de 15e zet. Na een slechte zwarte loper zet van zwart kon ik zijn paard afruilen op e5 die hij alleen met de toren terug kon nemen. Met f2 – f4 zag ik dat er volop kansen waren op een vijandelijke koningsaanval en er bestond geen enkel gevaar dat zwart een schaakje kon geven op de diagonaal g1 – a7. De aangevallen toren ging naar de H-lijn. Mijn toren ging van b3 naar g3, en na f7-f5 van zwart was het over met de pret. Ik kon de f5 pion nemen met e4, en eindelijk kon zwart zijn loper op c8 in de strijd gooien. De witte loper nam op f5 die mijn dame aanviel, maar ik kon de loper gratis en voor niks ophalen met mijn dame. Mijn dame kon niet met de zwarte g pion geslagen worden vanwege de penning van mijn toren op g3. Zwart stribbelde nog wat tegen, maar op de 27e zet gooide zwart de handdoek in de ring, en was er weer een punt binnen voor HMC.

Zelf kreeg ik aan bord 1 het Evansgambiet voorgeschoteld. Mijn tegenstander pakte het naar mijn inzicht echter passief aan en deed in het middenspel enige zwakke zetten. Eerst blokkeerde hij zelf met een pion zijn eigen actieve loper om vervolgens torenruil uit de weg te gaan en mij de open d-lijn te laten. Zo kreeg ik gaandeweg het initiatief en kwam mijn paard sterk opzetten. Na pionwinst en even later een schijnoffer kon ik de winst binnenhalen.

Eric maakte remise aan bord 6. Hier zijn verslag:
Na 9 zetten in de opening won ik een pion nadat mijn tegenstander a tempo een logisch uitziende zet deed. Maar het was een blunder.
Nadien werd hij pas echt heel alert en verdedigde zich erg goed ik kwam uiteindelijk in een eindspel terecht met torens en ongelijke lopers en een extra pion voor mij.
Nadat ik mijn tegenstander een van mijn torens liet afruilen verdampte mijn voordeel snel en lukte het mij niet om de pluspion te verzilveren. Maar Mari stond gewonnen en had met mijn remise voldoende voor onze teamoverwinning daarom besloot ik om de remise maar te accepteren.

Nadat ook Cees aan bord 2 remise maakte was de overwinning zo goed als zeker omdat Mari zo goed als gewonnen stond. Hier het verslag van Cees:
De opening van mijn partij was Grünfeld Indisch. Met een 3 soms zelfs 4 voudige aanval op mijn centrumpion d4 maar dat kon ik steeds pareren. Op de damevleugel verkreeg zwart 2 pionnen tegen ik 1 pion. Daar stond tegenover dat zwart een slechte loper op b7 had staan en ik over een actief paard kon beschikken. De partij bleef aardig gelijk opgaan en toen de stand 3-1 voor ons was heb ik het remiseaanbod van mijn tegenstander geaccepteerd na overleg met de teamleider en gezien de stand op de 3 nog aan de gang zijnde partijen. Waarschijnlijk stond ik iets beter en bij een gelijke stand of achterstand van het team op dat moment had ik de partij zeker doorgespeeld want na analyse bleek dat ik steeds over de beste kansen beschikte vanwege mijn sterke paard en loper tegen het loperpaar.

Mari kon vervolgens aan bord 4 de overwinning zeker stellen door een eindspel met een pion meer vakkundig uit te spelen. Hier zijn verslag:
Mari heeft met wit, nadat Gerard van der Loop enkele betere voortzettingen heeft gemist,
na 36 zetten een licht voordeeltje opgebouwd.
Zwart beantwoordt 36. Te1 met Pf6 en overziet dat wit onmiddellijk een pion kan winnen.
Na de veertigste zet komen beide partijen in tijdnood.
Met een pluspion is het voor wit wat gemakkelijker spelen en als de vlag op vallen staat,
geeft Gerard in verloren stelling op.

Al met al een prima overwinning na onze ongelukkige nederlaag in de 1e ronde.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>