Verslag HMC 3

Door Leon ter Beek

Na twee wedstrijden in de 1e Klasse B van de NBSB stond ons derde team op 2 punten. In de eerste ronde wonnen we met 5½-2½ van SV Gardé 2, dat ruim honderd ELO-punten minder aan de borden wist te brengen dan wij. Hiervan is inmiddels van de hand van onze teamleider Derk-Jan Morelis een verslag op deze site verschenen.

In de tweede ronde ging het, uit tegen De Kemppion 1, minder goed. Hoewel onze rating ook in deze wedstrijd iets hoger was dan die van de tegenstander was het eindresultaat een tamelijk duidelijke 5-3 nederlaag. Lichtpuntjes in deze wedstrijd waren de overwinningen van Gijs van Breukelen en Wim van Oostrum.
hmc-3

Op zaterdag 6 november stond de derde ronde op het programma. Zoals bekend speelden alle HMC-teams deze thuiswedstrijd in de De Gruijterfabriek. Met deze locatie was ik al bekend omdat ik er wel eens feesten heb van mijn werk. We bleken te spelen in een zaal achter de bar, die op zich juist genoeg ruimte bood voor alle teams. Wel bleek de verlichting op sommige plaatsen een probleem (net als overigens in De Biechten), maar de verrukkelijke cappuccino maakte veel goed. Bovendien vond ik de algehele ambiance zeer gezellig.

Omdat teamcaptain Derk-Jan geen afmeldingen had ontvangen, besloot hij zelf maar een wedstrijd over te slaan en alleen bij de foto aan het begin van de middag aanwezig te zijn. Een nobel gebaar. Het teamleiderschap droeg hij voor de rest van de middag aan mij over (vandaar ook dit verslag).

Onze tegenstander was SV Dubbelschaak ’97 2, een team dat op papier een fractie beter was dan het onze. Ik verwachtte een lastige middag, omdat vooral aan hun hogere borden goede spelers zaten.

Het eerste resultaat bracht onze kopman Rino Loman, die een rustige remise speelde tegen Wil van Lankveld. Vervolgens won Wim van Oostrum zijn partij aan bord 6. Wat er precies of zelfs maar ongeveer gebeurd is, heb ik niet meegekregen omdat ik in mijn eigen partij tegen Gilion Berkelmans verwikkeld was. In ieder geval stonden we op voorsprong (1½-½). Even later stond het weer gelijk toen Bert Kramer zijn partij tegen Tom van Stiphout moest opgeven. Volgens Bert kwam hij vrij geruisloos in een mindere stelling terecht, waarna de nederlaag niet meer was te ontlopen (1½-1½).

De op het derde bord spelende Gijs van Breukelen sloot zijn partij tegen Hans Heijstek met remise af (2-2). Ook hiervan heb ik weinig gezien.

Inmiddels had ik in mijn partij tegen Gilion Berkelmans een remiseaanbod gekregen. De stand op de overige borden was niet duidelijk: aan het tweede bord was Chiel langzaam zorgelijk komen te staan tegen Niels Heijstek, maar aan de onderste borden leken de vooruitzichten beter. Ik besloot daarom door te spelen.

Onverwacht bleek de partij aan bord twee te zijn afgelopen: Chiel had zijn sterke tegenstander mat gezet. Voorwaar een meevaller en een knappe prestatie van Chiel. Helaas was de voorsprong (3-2) die we nu hadden geen lang leven beschoren omdat ik na het afwijzen van het remisevoorstel van Gilion meteen een onnauwkeurigheid had begaan, waarna een tweede fout mijn lot bezegelde. De stand was weer gelijk: 3-3.

Bord 7 (Cees Nuijten) en bord 8 (Roger Feytens) waren nog bezig. Aan beide borden zag de situatie er goed uit, zij het dat Cees in flinke tijdnood verkeerde. Gelukkig is hij dit wel gewend en dankzij twee opstomende zwarte pionnen dwong hij zijn tegenstander tot overgave. Hiermee was het 4-3 voor ons en Roger stond zo goed dat hij rustig kon proberen de partij te winnen. Remise was in ieder geval genoeg voor de twee matchpunten. Uiteindelijk beging Roger een onnauwkeurigheid waarna hij in het verre eindspel in remise moest berusten.

Eindstand dus 4½-3½ in ons voordeel, een mooi resultaat!

Hoe is de situatie nu na drie van de negen ronden? Een kort overzicht.

Drie spelers doen het voorlopig uitstekend. Vaste invaller Loek Mostertman heeft één keer gespeeld, aan het eerste bord, wist de partij te winnen en heeft dus een score van 1 uit 1 met een TPR van 2717. Kan niet beter, zou je zeggen. Gijs van Breukelen kan tot nu toe eveneens op een prachtige score bogen: 2½ uit 3 aan bord 3 of 4, meer dan prima dus. De derde topper is Wim van Oostrum die zelfs op 3 uit 3 staat.

Er zijn ook spelers die het nog niet hebben, en wel Bert Kramer en ikzelf, die beiden op ½ uit 3 staan. Over mijn eigen spel valt te zeggen dat ik de droevige reeks van vorig seizoen (1 uit 6, twee miezerige remises) naadloos voortzet.

HMC 3 staat nu met 4 matchpunten uit 3 wedstrijden ergens in de subtop of de middenmoot. Ik denk niet dat we dit seizoen bang hoeven te zijn voor degradatie, maar meer dan een tweede plaats bereiken zal moeilijk worden. Het team van OSV 1 steekt in rating duidelijk boven de andere uit en staat inmiddels met 6 matchpunten ook al een sloot aan bordpunten voor. Dit is duidelijk de favoriet in onze klasse.

Over drie weken de derby tegen Rosmalen in Café De Beer. Weer een wedstrijd om naar uit te zien!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>