Het 4e wint nipt in Helmond

door Koos Hendriks

We speelden afgelopen zaterdag in Helmond tegen hekkensluiter HSC3. Eric had eerder die week vooruit gespeeld aan bord 5 en verloren.  Hieronder volgt zijn verslag van de partij.
Mijn tegenstander speelde best sterk en toch lukte het mij om een koningsaanval op te zetten op zijn korte rochade maar hield hierbij bewust mijn koning in het centrum om zoveel mogelijk druk met mijn toren op de h lijn te kunnen geven. Op een gegeven moment ging hij op mijn damevleugel drukzetten en had ik eigenlijk daar een verdedigende zet moeten doen. Dit verzuimde ik en vervolgens won hij een pion op die vleugel, toen kwam mijn koning op de tocht te staan en werd ik gedwongen om alsnog kort te rocheren met als gevolg dat mijn koningsaanval volledig stil kwam te liggen. Ik had dus geen enkele compensatie meer in de vorm van een tegenaanval en werd volledig overlopen op de damevleugel, want mijn tegenstander foutloos afmaakte. Na 52 zetten moest ik de strijd staken.

Theo aan bord 4 kwam, althans optisch, in de verdrukking echter wist redelijk makkelijk remise te houden.

Bart aan bord 7 speelde erg snel: “Na twee domme zetten na de opening- weer eens te snel gespeeld- bezorgde ik mijn tegenstander een prachtige open h-lijn met een levensgevaarlijke aanval
Een torenoffer mocht ik niet aannemen, dat kostte me een pion .
In wanhoop koos ik voor een tegenaanval en wist-ten onrechte- mijn tegenstander te imponeren
Zwart koos voor twee consoliderende zetten en ik ontsnapte met een pion minder.
Daarna ging het opwaarts>
Mijn stukken stonden prachtig en in een eindspel van dame en paard wist ik een vrije a-pion te kreeeen, die hij alleen kon stoppen door zijn paard te offeren
Daarna was het afgelopen.”

Peter,onze invaller aan bord 6, speelde een goede partij en zette zijn tegenstander op beslissende achterstand in het eindspel.

Ook Joep aan bord 8 bleek in het eindspel te sterk voor zijn tegenstander.

Mari speelde aan bord 3 remise: “In de opening begaat mijn tegenstander in gelijke stelling een slippertje. Er is geen dame in het spel, maar een klein boertje.
Aangezien deze pionwinst gepaard gaat met betere aanvalskansen, had Mari
de vis op het droge moeten halen.
De tegenstander wist onder de druk uit te komen en heroverde de pion.
Na dameruil onstaat er een pionneneindspel met lopers van ongelijke kleur.
een  beetje schaker weet dan, dat de strijdbijl begraven kan worden.”

Man van de match werd Henk aan bord 2. Hij wist een verloren stelling knap remise te houden: “Ik speelde op bord 2 met zwart tegen Wilfried van de Kimmenade, op papier iets sterker dan ik. Wilfried opende met f4. Ik besloot een gambiet in te gaan: e5. Mijn tegenstander ging daar niet op in en speelde e4: Koningsgambiet. Weer ging ik voor een gambiet: d5. Daarna volgde 3.e4xd5 e4 4.d3 Dxd5 (naderhand vond ik dit een zwakke zet; ook niet wat ik normaal speel). Mijn tegenstander wist mij na een paar zetten een dubbelpion op de f-lijn te bezorgen. Allebei rokeerden we lang. Wit wist me nog een tweede dubbelpion te bezorgen op de b-lijn, maar tot zet 20 ging het volgens Fritz gelijk op, daarna deed ik een paar zwakke zetten, tot ik op zet 29 de verliezende zet deed (een erg passieve torenzet). Wat restte was een stelling waarin we allebei een toren hadden, wit een pion meer en wit ook nog een verbonden vrijpion op de f- en g-lijn. Een verloren situatie! Helaas voor wit ging hij te snel met zijn g-pion vooruit, liet hij toe dat mijn koning bij de f- en g-lijn kon komen en liet zijn koning van de pionnen afsluiten. Na 43 g7 was de winstkans voor wit verkeken; ik kon remise keepen. Wit probeerde nog wanhopig er nog iets van te maken, maar tevergeefs. Opgelucht accepteerde ik remise op de 70ste zet!”

Zelf speelde ik aan bord 1 een partij om snel vergeten. Ik kreeg met wit een goede stand na een Spaanse opening en kon een paard winnen tegen 3 pionnen. Ondanks een hinderlijke matdreiging van zwart met dame en loper kon ik uit verscheidene varianten kiezen voor de winst. Ik beging echter de klassieke fout lang te gaan nadenken over de beste optie en kwam zowaar in lichte tijdnood en koos alsnog voor een van de weinige opties waarin ik na stukverlies alsnog verloor! Schrale troost was dat de teamoverwinning inmiddels een feit was.

image003
Bijgevoegd een foto van de ‘man van de match’ op de schouders gehesen door twee van zijn teamgenoten.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>