A-team over de helft!


Foto’s: René Olthof
Afgelopen clubavond stonden twee wedstrijden van avondcompetitie-teams op het programma: HMC A – DSC A en HMC B – ODI A. Beide teams wonnen overtuigend in de strijd om promotie, respectievelijk 3,5-0,5 en 3-1. Hierbij een verslag van The A-team.

Met onze sterkste opstelling tot nog toe begonnen wij aan de wedstrijd tegen de Dongenaren. Vorig jaar kwam Dongen nog uit op het hoogste niveau in de avondcompetitie, toen kwam ik ze tegen met De Stukkenjagers. Wij besloten om volgens onze rating te gaan zitten:
1. Twan Burg
2. Nargiz Umudova
3. Thomas Mollema
4. Guido Jansen

Op ieder bord hadden wij een paar honderd elopunten meer. Op alle borden vertaalde dit ratingoverwicht zich uit in voordeel op het bord.

A-team in actie

Nargiz vloog haar tegenstander gelijk naar de strot. Vanuit een Siciliaanse opening wist zij de zwarte koning in het midden te houden en mat te zetten.

Guido deed het qua aanpak iets rustiger aan, maar niet minder snel. Guido won vrij snel een pion en niet veel later zou er nog meer materiaal volgen, ware het niet dat zijn tegenstander het wel geloofde.

Binnen no-time stonden we dus al op 2-0. Met de Sergeant en de Kolonel nog achter de borden moest dat wel goedkomen. Samen hadden zij dit seizoen namelijk al 6 uit 6 gehaald met de avondcompetitie (in klasse C1). Een halfje uit twee partijen moest dus wel lukken.

Thomas kwam in de lievelingsopening van Kees van Oirschot terecht met zwart. Al redelijk snel kwam de zwarte pion uit Leningrad op f4 terecht. Deze zorgde voor veel spanning op de koningsvleugel. Het was echter op de damevleugel dat zwart een pion won. Wit wist geen tegenspel te creëren en dus waren de matchpunten binnen: 3-0.

Twan had al vroeg een zeer comfortabele stelling gekregen. De witte koning stond heel kwetsbaar met een paar lopers en een paard die de stelling inkeken. De vraag was niet of maar wanneer de tegenstander de koning kon omleggen. Wit wist op een gegeven moment echter zelf spel te creëren en kon daardoor afwikkelen naar een eindspel. Twan kreeg een pionneneindspel van 3 tegen 3 op het bord dat vrij simpel gewonnen is. Twan was echter niet scherp en zijn tegenstander Maarten van der Burght profiteerde goed van het onnauwkeurige spel van Twan: 1/2-1/2

Met nog twee rondes te spelen staan we 1,5 bordpunt voor op de concurrent uit Weert (is de avondcompetitie niet van de Brabantse Schaakbond? Wat doen die Limburgers dan bij ons in de competitie?), Checkmate. In de laatste ronde wordt het een rechtstreeks duel, er van uitgaande dat beide teams de wedstrijd tegen de twee teams met de minste punten winnen. Mocht Checkmate niet winnen, dan kunnen wij bij het ingaan van de laatste ronde al zeker zijn op basis van onze bordpunten. Helaas zijn de meeste dromen bedrog.

Op naar EGS om de volgende horde op weg naar het kampioenschap te nemen!

Met dank aan René Olthof voor de foto’s!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>