HMC uitgebekerd

Door Loek Mostertman

Eindhoven – HMC 2½ – 1½

Maandag 9 januari speelde HMC de kwartfinale van de strijd om de NBSB beker. Nadat ons eerste zich al had laten foppen in de strijd om de KNSB beker dachten we toch dat we in de NBSB het bekertje wel konden winnen, maar helaas. We moesten met een danig vezwakt team aantreden.

Cupfighters als Leon ter Beek, Gijs van Breukelen, Chiel Koster, Rino Loman en Wim van Oostrum konden niet meedoen en de tegenstanders waren niet mis, al hadden ze Jos Sutmuller deze keer niet opgesteld. Toch bleef de spanning er lang in, met name omdat onze zwartspelers, Cees Nuijten en Bert Kramer, subliem speelden en beiden omstreeks de twintigste zet groot voordeel behaalden; Cees door sterk positiespel en Bert door een tactische mokerslag. Daar stond tegenover dat de witspelers lelijk zaten te klungelen.

Vooral invaller Loek Mostertman bakte er weinig van. Zijn tegenstander Hans Bosscher, die hij zestig jaar terug in Haarlem nog overspeeld had, verraste hem met 7. .. Df5 in een subvariantje van het Frans en het lukte Loek niet om daar een goed plan tegenover te stellen. Zwart won al gauw een pion en wikkelde handig af naar een gunstig eindspel.

Weinig beter deed het Derk-Jan Morelis die na een merkwaardige zetverwisseling in een gunstige variant van het Spaans was beland. Met 5. h3 in plaats van d4 pakte hij dat veel te slap aan en dat leidde rond de twintigste zet tot een afschuwelijke ineenstorting.

Toen Cees Nuijten dat zag miste die in tijdnood enkele winstkansen en accepteerde remise in een stelling die hem dankzij een sterk loperspaar nog steeds goede kansen bood. De partij van Derk-Jan ging inderdaad vlug verloren en de spanning verdween toen Bert de winst miste en in remise moest berusten. Tenslotte bood toen Hans Bosscher op advies van zijn teamleider in gewonnen stand remise aan om de overwinnning van Eindhoven veilig te stellen. Voor de details verwijs ik naar de vooral door hun fouten stuk voor stuk boeiende en leerzame partijen.

De uitslagen waren:
1. Hans Bosscher – Loek Mostertman ½ – ½
2. Jochem Berndsen – Cees Nuijten ½ – ½
3. Ad van Rijsewijk – Derk-Jan Morelis 1 – 0
4. Dennis van Kuijk – Bert Kramer ½ – ½

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>