Thomas haalt overtuigend de match binnen.

Het idee voor deze match ontstond in een whatsapp-groep. Ik citeer:
Justin: Najdorf is voor watjes. Taimanov ownt!!
Thomas: Kan is al beter dan Taimanov.
Justin: Najdorf is gewoon 80 varianten in je kop stampen. LOL Taimanov is sws beter dan Kan.
Justin: Wanneer doen wij een match Thomas?

En zo ontstond het idee om een match te spelen met vastgelegde openingen.

Speeldag 1
Bij de loting was duidelijk geworden dat ik het spits mocht afbijten en mijn Kan mocht laten zien. Mijn opening heeft met verve de eerste test doorstaan. Ik kwam beter te staan, vervolgens kwam Justin echter terug in de partij. Toen we allebei in tijdnood zaten wist Justin zijn a-pion naar de overkant te loodsen: 0-1

Tijdens de tweede partij kwam de koning van Justin in de problemen nadat hij op het idee kwam om Ke7 te spelen. De koning is niet meer uit de problemen gekomen: 1-1

Na de eerste speeldag hadden we dus allebei verloren met onze opening. Gelukkig hadden we afgesproken om nog een keer twee partijen te spelen op een nader te bepalen datum!

Speeldag 2
Weer gaf de loting aan dat ik mocht beginnen met de Kan. Dit keer wist ik mijn voordeeltje uit de opening wel mee te nemen. Nadat ik een paar keer een goede kans op voordeel had gemist kwamen we in een iets beter eindspel voor zwart. We zaten weer allebei in tijdnood toen Justin een stuk wegblunderde: 2-1

De vierde en laatste partij kon ik mijn voorsprong verdedigen. Als je weet dat je tegen de Taimanov speelt dan denk je misschien ‘overwinning is binnen’. Ik kan je vertellen dat dat inderdaad zo is. Ik ging dwars door de Taimanov heen: 3-1

Zo kwam de match tot een einde. Zwart kwam er niet aan te pas in de Taimanov-partijen. In de Kan-partijen werd het tweemaal een gelijk eindspel. De ene keer iets beter voor wit en de andere keer iets beter voor zwart. 3-1 is volgens de rating ook de te verwachten uitslag.

6 comments to Thomas haalt overtuigend de match binnen.

 • Kees van Oirschot

  Vraag aan Thomas: jij geeft in jullie eerste partij een variant die begint met 10.f5. Heb jij een verbetering op 14. Pe3 Lb7 15. Ped5 Pxd5 16. Pxd5 Lxd5 17.cxd5 Db7 18.f6! ? Die lijkt me nodig voor de externe begin februari. DD leest ook mee, of kan dit doen.

  Succes met de herstelwerkzaamheden.

 • Mollemaestro

  Zou het toeval zijn dat ik de derde partij niet de variant met 8…Pbd7 heb gespeeld, maar 8…g6? Tegen DD komt deze opening niet op het bord, dan ga ik mijn geliefde Frans spelen!

 • Kees van Oirschot

  Aan het naspelen van partij drie was ik nog niet toegekomen. Het volgen van Tata en Gibraltar zat in de weg.Bonne chance met je Frans!

 • Justin

  Goed gespeeld Thomas! Ik ben het niet overal met je eens in de analyses, maar dat zullen we in de toekomst wellicht nog wel eens op het bord uitvechten!

 • Mollemaestro

  Bedankt Justin! Voel je vrij om de ‘fouten’ in mijn stuk te benoemen hier. Wellicht dat we nog wel eens tegen elkaar moeten inderdaad. Bij de interne competitie van HMC bijvoorbeeld!?

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>