Collectieve nederlaag HMC Calder

Vorige week zaterdag verloren alle teams in de KNSB en NBSB competities. HMC Calder gaf hierbij het voorbeeld door met 2.5-7.5 te verliezen van Kennemer Combinatie.
Onze tegenstanders bleken allemaal in bloedvorm, en gaan er dit seizoen met de landstitel vandoor.

Hoogtepunt aan Bossche zijde was debutant Tycho Dijkhuis, die op fenomenale wijze meervoudig landskampioen Loek van Wely verpulverde. Omdat dit eigenlijk ook ons enige lichtpuntje was, kom ik hier nog op terug, om het verslag niet al te somber te laten lijken.

Tycho Dijkhuis, de nieuwe aanwinst van HMC Calder

 

Ducarmon-Burg 1/2
Tegen de topscorer uit de Meesterklasse koos ik eieren voor mijn geld met een snelle remise. We speelden de Najdorf beide een beetje onnauwkeurig, en besloten toen geen risico meer te nemen.

De Sozin-aanval. Garantie voor spektakel!

Kleijn-Schoorl 1-0
Bij Rob zag het er al snel niet zo fris uit. Christov ging eigenlijk als een mes door de beter, waardoor we al redelijk snel onze eerste nul moesten incasseren.

Thg1, Tycho heeft snode plannen over de g-lijn!

Umudova-Dek 0-1
Ook Nargiz kwam niet zo prettig uit de opening. Eigenlijk kwam ze nooit goed in de partij en zag ze het geofferde materiaal niet meer terug.

De aanval wordt goed opgezet, het verdedigende paard moet al wijken.

Van der Stricht – Bitalzadeh 1/2-1/2
Ali was al 2 keer het slachtoffer van een schoonheidsprijs, dus hij was gewaarschuwd! Ditmaal offerde hij een pion voor tegenspel, en dit was genoeg om Geert in bedwang te houden. Na een zetherhaling tekenden de heren voor remise. Vandaag is Geert jarig, gefeliciteerd!

Na ..b4 kun je een stukoffer verwachten. Met Pf5! krijgt Tycho een sterk paard op d5.

Spoelman-Dambacher 1-0
Martijn Dambacher leek Wouter Spoelman behoorlijk partij te bieden, maar als je goed keek stond hij toch een pion achter. Martijn had mooie tegenkansen op de koningsvleugel, maar Wouter rekende erg goed en hield het gevaar in bedwang. Het toreneindspel leek nog kansen te bieden, maar al snel liep de vrijpion van Wouter door.

Rustig terugpakken op f5 zorgt voor een machtig pionnenblok richting de zwarte koning.

Duijn-Senders 1/2-1/2
Mischa leek een prima partij te spelen. Veroverde eerst het loperpaar, en later een pion. Maar het was een eindspel van ongelijke lopers, wat helaas niet te winnen was.

De dame wordt bij de aanval betrokken.

Ondersteijn-Van der Lende 0-1
Niels opende weer eens met 1.b3. Het levert interessante stellingen op, maar het was mij onduidelijk of het goed of slecht was. Er kwam een eindspel op het bord waar Niels een pion meer had en loper tegen paard, maar de vrijpion van Ilias was wel erg sterk, en die bleek ook beslissend.

De g-lijn wordt geopend met een krachtig schijnoffer.

Bosch-Klein 0-1
Jeroen trad aan met wit tegen David Klein. Hij leek het initiatief te hebben op de damevleugel, maar had ondertussen wel een dubbelpion op de d-lijn geaccepteerd. Die werd in het eindspel wat sneller zwak dan gehoopt, en in de zoektoch naar tegenspel raakte zijn paard verstopt op g7.

Tycho pakt op g7, Dxh7 dreigt mat nu!

Admiraal-Van Dooren 1-0
Zoals altijd had Dirk weer een spannende partij, die lang alle kanten op kon. Na de tijdnoodfase leek Dirk nog iets beter te staan, maar Miguoel ruilde slim de sterke loper af van b7, waarna de koning op de tocht kwam, wat resulteerde in een snelle blunder.

Ook zonde loper van d4 gaat het mat! Bijvoorbeeld Kxh7 Th3 mat! Briljant gespeeld!

Dijkhuis-Van Wely 1-0
Zie diagrammen hierboven. Als debutant het voorbeeld geven, dan moet je wel een hele grote zijn. De verwachting is dat hier voldoende inspiratie uitgehaald wordt om Charlois te verslaan! De volledige partijen staan al een tijdje op deze site.

Een snelle blik op de stand leert dat de uitwedstrijd tegen Charlois in ronde 7 van cruciaal belang is. Vechten we mee om een ECC-ticket, of moeten we hem gaan knijpen in verband met eventuele degradatie?

Met dank aan René Olthof voor de foto’s!

2 comments to Collectieve nederlaag HMC Calder

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>