HMC Calder C deelt nu zelf een klap uit

Door Luigi De M.

De vorige keer tegen HSC C ging het beroerd. Verlies 3,5 – 0,5. Maar tegen de andere koploper, De Combinatie B, haalden wij vrijdagavond 17 februari even verrassend als vernietigend uit. Winst 3 – 1.
Op papier waren wij zwakker. Van de tegenstander hadden Piet en Ember Berkers in deze competitie 4 resp. 4,5 punten uit 5 gescoord en Ellen Meijer had met 3,5 uit 4 haar reputatie van killer queen ook waargemaakt.
Om met de laatste te beginnen. Zij had aan bord 2 te maken met Henk Burg en dat ging aanvankelijk niet goed voor haar. Henk stond op een gegeven moment een stuk voor tegen twee pionnen. Maar, zoals Henk opmerkte, aanvallen is makkelijker dan verdedigen. Hij wist niet te voorkomen dat zijn stelling toch werd opgeblazen met een verwoestende koningsaanval.
Eric Merx aan bord 1 nam zijn bekende afwachtende krokodillenpositie in, roerloos liggend, onzichtbaar onder water. Naar zijn zeggen wil menige tegenstander dan wel even snel orde op zaken stellen met wat scherpe doorstoten links en rechts. Maar dat maakt diens stelling kwetsbaar. Op het juiste moment rijst de krokodil met opengesperde muil op vanuit het onzichtbare en de prooi heeft geen schijn van kans.
Mark Smits aan bord 3 had een voor zijn doen saaie stelling, met eerst een pionnetje minder en toen eentje meer en uiteindelijk bleef een eindspel over met ieder een paard en een rijtje pionnen.
Oppervlakkig bekeken zag het er potremise uit maar, zoals menigmaal blijkt, niets is minder verraderlijker. Vol punt voor Mark.
Ikzelf  was weliswaar een pluspion rijk, maar had daarvoor veel tijd verbruikt. In een gecompliceerde stelling moest ik nog 20 zetten doen in max. 20 minuten. Mijn tegenstander had ruim een half uur meer op de klok plus een aantal serieuze dreigingen. Ik was bovendien behoorlijk het overzicht kwijtgeraakt van alle complicaties. Gelukkig bleek, dat mijn tegenstander in nog ernstiger geestelijke wanorde verkeerde. Hij dacht een kwartier na over een zet die voor de hand lag, deed hem niet, stond op en ging achter mijn stoel naar boven staan kijken. Na nog een kwartier had hij zijn voorsprong in tijd opgesoupeerd en hadden we beiden nog 10 minuten voor een paar zetten. Ik kan niet ontkennen dat de gang van zaken mij aangenaam verraste, maar op een gegeven moment werd ik toch wat bezorgd. Ik informeerde maar eens hoe het met hem ging. Hij was inderdaad aan zet, bevestigde hij, maar had geen benul wat te doen. Ik ben toen een bitter lemon voor hem gaan halen, want je moet als schaakvereniging ook compassie kunnen tonen met de medemens, nietwaar ? Echt helpen deed zijn favoriete drankje niet. Hij was weliswaar in zoverre hersteld dat hij weer kon gaan zitten achter het bord, maar vervolgens liet hij zijn loper nutteloos rondzwerven en toen was het in no time gedaan met zijn stelling.

1 comment to HMC Calder C deelt nu zelf een klap uit

  • Mari

    Heel mooi verslag, Luigi. Vooral de manier waarop jij de overwinning van Eric beschrijft is even treffend als meesterlijk! Krokodillentrantrekkend is het stukje , waarin jij je tegenstander eerst opmontert met een drankje om hem vervolgens “in no time”van het bord te rammen. Hoe dan ook, proficiat met jullie verdiende zege!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>