Tuin der Listen XI: Stikmat en het Cimrman gambiet

Door  Kees van Oirschot en Twan Burg

Afgelopen vrijdag kreeg Loek Mostertman iets voor elkaar wat niet veel schakers mogen meemaken: een dame offeren voor stikmat. Kees van Oirschot heeft deze partij van commentaar voorzien! Ik heb ook mijn partij tegen Tom bijgevoegd. Voor wat achtergrondinformatie over de opening zie schaaksite.

Ook uw partij in de tuin der listen? Mail naar k.v.oirschot@home.nl!

Foto van Miriam Burg

4 comments to Tuin der Listen XI: Stikmat en het Cimrman gambiet

 • Mari

  Loek, je hebt werkelijk een Morphyaanse partij gespeeld!
  Echter, heb je bij plaatsing van je overwinning op de site ook aan die arme Bart gedacht? Die man is de goedheid zelf, en zal zich waarschijnlijk geen ruk aantrekken, dat hij hier op internet aan de schandpaal wordt genageld. Leuk is toch anders! Kees mag dat dan in zijn commentaar allemaal wel mooi verdoezelen, maar zeg nou eens eerlijk, Bart kan toch voorlopig geen boodschappen meer doen bij Albert Heijn zonder meewarig nagekeken te worden. “Hé stik, daar heb je die gozer, die ……. “
  Mijn vraag is dus deze: kan iedereen zomaar, dus zonder toestemming van de tegenstander, een partij plaatsen (Dit geldt natuurlijk niet voor meesters en grootmeesters. Overigens, ook zij zullen toch af en toe het schaamrood op de kaken krijgen. Zie de partij van Tycho Dijkhuis tegen Loek van Wely! Brr, die Loek blijft de rest van deze maand ook binnenshuis!)
  Zijn daar etiquetteregels voor? Jord Kelder zal het wel weten, want die weet precies “hoe het eigenlijk heurt!”

  Beleefde groeten,

 • Loek Mostertman

  Hoi Mari,

  Je legt de vinger op een zere plek. Met Bart ben ik al jaren heel goed
  bevriend en ik hoop maar dat hij mij (en Kees!) de publicatie van dit unicum (zo’n stikmat lukte me maar één keer eerder) niet kwalijk neemt.
  Ik vind wel, dat ik eerst met hem had moeten overleggen! Maar waarom zou
  zoiets niet gelden voor meesters en grootmeesters? Dat zijn ook mensen!

  Hartelijke groet, Loek.

 • Mari

  Hoi Loek,

  Fijn dat je nog hebt gereageerd.
  Ik weet dat jij, en Kees trouwens ook, totaal geen behoefte hebt om iemand voor joker te zetten of anderszins te kwetsen. Elke schaker heeft wel eens een smadelijke nederlaag geleden. Dat hoort er gewoon bij. Voor publiceren op internet lijkt het mij alleszins redelijk als de tegenstander om toestemming wordt gevraagd. Het verschil met “gewone” schakers en grootmeesters is dat laatstgenoemden voor hun schaakpartijen betaald worden. Maar je hebt gelijk, ook dat zijn mensen. Kietzerietzky, de man die door Andersen hardhandig van het bord werd gezet in 1851, draait zich nog elke dag om in zijn graf. Graaf ISouard en hertog van Brunswijk , bekend van hun oorwassing tegen Paul Morphy in 1858, schijnen beiden met een knalrode kop ten grave gedragen te zijn.
  Voor Bart hoeven we daar allemaal niet bang voor te zijn. Deze Bourgondiër laat zich door een stikmatje niet kisten! Liever trekt hij nog een kistje sigaren open!

  Groetjes

 • Conrad Mostertman

  Zo’n stikmatje kwam bij ons thuis vroeger wel vaker voor. Ik heb geen idee meer wat de verliezer daar van vond.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>