Verslag van een klokkenluider

Door Sjaak Mad
Met dank aan René Olthof voor de foto’s

Op 4 februari 2017 treedt HMC IV in het strijdperk tegen Nuenen I .
Dat ons team het onderspit zal delven staat al voor aanvang van de wedstrijd als paal boven water . Waarop is dat pessimisme gestaafd?
Hieronder een analyse van een klokkenluider.  Niets en niemand ontziend stelt hij  in vlijmscherpe bewoordingen de misstanden in het vierde team aan de kaak.  Pijnlijk maar noodzakelijk.

De enige bijdrage van Koos, onze wedstrijdleider, is het maken van een opstelling, die hij zijn spelers per e-mail toe zendt. In plaats zelf achter het eerste bord te kruipen en een vol punt binnen te sleuren, zoals hij dat de laatste tijd placht te doen , gaat meneer naar Amsterdam.  Wat is dat voor onzin? Waar zit de clubliefde? In de hoofdstad van Nederland soms? Bah!
Cees is de tweede speler, die verstek laat gaan. Hoewel deze  rentenier inmiddels alle wereldzeeën heeft bevaren,  boekt  hij liever een cruise dan een schaakoverwinning.  Jammer, heel jammer! Met wit is Cees  zelfs in staat om het Carlsen lastig te maken. Maar nee hoor, de man heeft er even geen zin in.
Liever ligt die perenplukker  met een Bacardi Cola in een te kort zwembroekje op het strand van Bonaire. Doe dat in je eigen tijd, man en vervul je plicht.
En met deze mensen moeten we de oorlog winnen??  Tsjonge tsjonge!
Zijn we nu door de malaise heen? Neen!  Onze Henk is deze middag om schimmige redenen niet van de partij.  Die lapoor doet niet eens moeite om een smoesje te verzinnen voor zijn absentie.  Weer een zekerheidje weg! Henk is de laatste tijd in supervorm en rijgt de zeges als kralen aan een ketting aaneen.
Normaal gesproken zouden we dus al met drie nul hebben voorgestaan.
Nu moeten de spelers, die gewend zijn de punten op lagere borden te pakken , drie plaatsjes opschuiven met alle catastrofale gevolgen van dien.
Eric weet zich als een van de weinigen aan de malaise te onttrekken.
Even venijnig als voorzichtig  bouwt hij  onverstoorbaar aan een egelstelling.  Zijn tegenstrever weet er niet goed raad mee en na lange strijd besluiten ze de punten te delen. Een resultaat waarop hij met recht trots  kan zijn. Aan een lager bord zou die energie gegarandeerd zijn omgezet  in een vol punt.
Dat geldt ook voor Joep. Hij geeft zijn beste zetten af aan een tegenstander met een veel hogere rating.  Remise is zijn verdiende loon.
Ook hier zou zijn vechtlust een vol punt hebben opgeleverd  als hij op zijn vertrouwde stekkie  had kunnen zitten.
De invallers treft geen blaam! Rutger is een jeugdschaker en aan het laatste bord maakt hij het zijn ervaren opponent knap lastig. Goed gedaan, jungske! Gert-Jan en Peter zijn de andere plaatsvervangers . Eerstgenoemde verliest onnodig, maar Peter vloert  al na drie kwartier zijn tegenstander met vlot en gedegen spel. Het is de enige winst aan onze zijde. Bescheiden als hij is, loopt Peter daarmee niet te koop. Hoewel… deze middag krijgt niemand de lach van zijn gezicht.

Een middagdutje doet wonderen!

Wie het nog niet helemaal door heeft, we hebben dik verloren, maar we hadden overtuigend gewonnen als Koos, Cees en Henk ……… vooraan beginnen met lezen!
Van de externe wedstrijdleider heb ik inmiddels vernomen dat  zij  zijn geschorst tot de eerstvolgende externe wedstrijd.

 

Quasimodo

2 comments to Verslag van een klokkenluider

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>