HMC A behaalt dankzij ‘Safety First’ de titel


Foto’s gemaakt door René Olthof
Voor de laatste ronde begon wisten we wat ons te doen stond, minimaal 2-2 spelen tegen de directe concurrent uit Weert. ‘Jullie gaan toch gewoon winnen? Jullie hebben zo’n 300 ratingpunten gemiddeld meer dan zij!’ was het antwoord dat ik van veel mensen kreeg. Natuurlijk waren we topfavoriet en hadden we dit seizoen niet voor niets nog geen enkele individuele partij verloren in de avondcompetitie. Maar een wedstrijd over 4 borden kan altijd vreemd lopen.

Vorig jaar, toen ik avondcompetitie met Stukkenjagers A speelde, hadden we tegen ditzelfde Checkmate flink gemazzeld met een 2,5-1,5 overwinning. Waar een nederlaag meer verdiend was geweest, pakten we 3 halfjes en een vol punt. Dat was ook het advies voor HMC A, in ieder geval niks verliezen en een punt pakken waar mogelijk. Of zoals Twan het omschrijft ‘Safety First’.

We traden aan met de gebruikelijke 4 spelers: Guido, Pierre, Thomas en Twan. We hadden een beetje een tactische opstelling gemaakt om voorbereidingen bij de tegenstander onschadelijk te maken. Pierre had de zware taak om op bord 1 met zwart, de topscorer en voorzitter van Checkmate, Raymond Briels onschadelijk te maken. Ik speelde op bord 2 met wit tegen Marco van der Linden, waar ik vorig jaar met veel moeite remise tegen speelde bij de avondcompetitie. Twan zat op bord 3 tegen op papier de zwakste speler van Checkmate, namelijk Roel van der Laan. Guido zat op bord 4 met wit tegen Raimund van Alphen. Niet de ideale opstelling, Twan hadden we graag tegen hun sterkste speler gehad en ik had liever niet tegen Marco gespeeld aangezien ik daar vorig jaar veel moeite mee had.

We begonnen niet al te best aan het kampioensduel. Pierre stond vanuit de opening behoorlijk passief en kon vrij weinig doen. Ik had een optisch ruimtevoordeel en kansen op de koning van mijn tegenstander. Twan stond onder druk in zijn Najdorf en Guido speelde een tamme partij met als reden: ‘Safety First’. Goed gedaan Guido!

Twan kreeg vanuit een slechte stelling opeens (onder andere door tijdnood bij zijn tegenstander) een gelijke stelling met goede aanvalskansen. Niet veel later greep zijn tegenstander ernstig mis door mat in 1 over het hoofd te zien van Twan! Niet bepaald ‘Safety First’ maar toch 0-1

Op de overige 3 borden hoefden we dus nog maar 1 punt te scoren voor het kampioenschap. Pierre was vrij snel daarna klaar. Pierre had te veel tijd gebruikt om de beste zetten te vinden waardoor hij nog maar 13 seconden over had op zet 25. Op zet 40 krijg je een kwartier erbij, dus het plan was helder. 15 zetten in 13 seconden. Dit lukte Pierre helaas niet. Ikzelf vind het speeltempo met increment helemaal niks, Pierre zal daar na afgelopen wedstrijd ongetwijfeld anders over denken. 1-0

Ik had inmiddels een paardoffer gepleegd dat door mijn tegenstander niet werd aangenomen. Mijn tegenstander ging sterk zelf mat dreigen tegen mijn koning. Mijn paard raakte ingesloten door de zwarte koning, maar ik kon de boel nog net bij elkaar houden. Uiteindelijk offerde ik een toren voor eeuwig schaak. De engine vond alles wel meevallen, zowel mijn voordeel voor het paardoffer als mijn nadeel na het paardoffer. De remise is nooit in gevaar geweest, ‘Safety First’. 1/2-1/2

Guido had dus genoeg aan remise om ons kampioenschap veilig te stellen. Door zich aan onze strijdkreet te houden haalde hij dit halfje soepel binnen. Misschien had er meer ingezeten voor Guido als hij voor de winst was gegaan, maar teambelang gaat voor individueel belang. 1/2-1/2
.

Uiteindelijk zijn wij kampioen geworden met 11 matchpunten 19,5 bordpunten uit 6 wedstrijden. Helaas zijn we niet allemaal ongeslagen gebleven. We zijn wel met 3 mensen in de top 4 van de topscoorderslijst van de klasse geëindigd. Twan en ik gedeeld 1e samen met Raymond Briels, die op basis van de beste W-We de titel mag claimen met 5,5 uit 6. Gefeliciteerd Raymond! Guido eindigde een punt achter ons met een wedstrijd minder gespeeld.
Pierre heeft niet het beste seizoen uit zijn schaakcarrière en kwam op 50% (2,5 uit 5). Nargiz heeft meegeholpen aan dit kampioenschap door 1,5 uit 2 te halen.

Raymond Briels, de topscoorder van klasse 1C

Op naar de titel in de hoofdklasse van de avondcompetitie. Hopen dat HMC B wel de volle buit in de 1e klasse kan binnenhalen volgend jaar.

1 comment to HMC A behaalt dankzij ‘Safety First’ de titel

  • Mari

    Gefeliciteerd met de kampioenstitel in de avondcompetitie. Jullie waren weliswaar de gedoodverfde favorieten, maar je moet het toch altijd nog maar waarmaken.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>