WLC 3 – HMC 5: Een gemiste kans

Voorafgaande aan de wedstrijd had Luigi toestemming gevraagd een kort woordje te mogen zeggen over de aangelegenheid van een paar maanden geleden, toen HMC het viertal van WLC B verraste met een opstelling bestaande uit o.m. twee FIDE grootmeesters: Twan en echtgenote. Hij benadrukte dat binnen HMC zelf de kritiek heel stevig was geweest. Het kan wel zijn dat de reglementen dit toestaan, maar velen vonden het niet passen t.o.v. collega schakers. Indertijd had Luigi aan de voorzitter van WLC beloofd dat wij ons best zouden doen WLC B te helpen door te winnen van diens concurrenten voor het kampioenschap. Dat is in zoverre gelukt, dat WLC B een punt voorstaat en in de laatste ronde op eigen kracht kampioen kan worden. Maar speciaal voor de vier spelers van WLC B, die de schrik van hun leven kregen, had Luigi voor ieder een originele Bossche Bol meegenomen. Applaus en waardering door volledig WLC!

Helaas kon het positieve begin van de middag niet worden doorgezet in de resultaten. Ondanks vele pogingen om een invaller te vinden moest HMC5 toch met slechts 7 spelers aantreden. Achteraf had dit niet uitgemaakt, maar doet de psychologie ook wat met de schaakgeest?
Met 1-0 achterstand begonnen dus. Als eerste was Jesse aan bord 1 klaar, tegen (de gewoonlijk niet spelende) teamleider van WLC5. Hij was als eerste klaar, bereikte een halfje, maar misschien had er toch iets meer ingezeten. Vervolgens duurden de partijen behoorlijk lang. De NBSB wedstrijd in klasse 2b duurde aanmerkelijk langer dan de andere twee wedstrijden die in hogere klassen gespeeld werden.

Zelf had ik wit aan bord 5. Kreeg de mij tot nu toe onbekende Morphy verdediging in het Spaans tegen. Moeizame opening, stond m.i. wat minder, maar na het openen van de stelling deed ik met 22. Pc5 mijn eerste behoorlijke zet. Dat dacht mijn tegenstander ook en daarna ging het bergafwaarts met hem. Hij gaf nodeloos een kwaliteit cadeau en moest zo’n 25 zetten later opgeven. Nu was de stand gelijk, 1.5-1.5.

Daarna duurde het enige tijd voor er wat gebeurde, maar het zag er niet zo best uit. Nel kwam een stuk achter, Fred evenzo, en Ekko verloor twee pionnen en kwam bovendien in vreselijke tijdnood. Zowel Fred als Ekko verloren. Nel kwam goed weg met een remise. Haar tegenstander moest weg en bood met een stuk meer remise aan. Nel accepteerde natuurlijk van harte, maar zou door haar actieve tegenspel, het stuk toch wel terug gewonnen hebben.

Intussen was Marc met zwart aan bord 2 nog aan het zwoegen. In een olifant ging het heen en weer. Hij raakte een stuk achter, won dat weer terug en geraakte in een eindspel met dame tegen twee torens. Leek lang remise te worden, maar wit wist met zijn koning op b8 toch nog te winnen. Even daarvoor had zich een klein drama voorgedaan aan bord 3. Onze voorzitter Luigi had met wit na een moeizame Franse opening de zaken redelijk op orde gekregen. Kreeg tegenkansen en kwam na goed aanvalsspel een kwaliteit voor. Helaas deed hij daarna een onnauwkeurige zet met zijn toren die hij losliet. Weg toren. Met de moed der wanhoop nog doorgemodderd, maar het mocht met een stuk achter niet baten. Resultaat 6-2 verlies.

Helaas een slecht resultaat, de voorlaatste plaats is het hoogst haalbare nu. Hopelijk is dat genoeg voor handhaving in de tweede klasse, maar dat hangt af van het aantal Brabantse degradanten uit de KNSB.

Groeten, Jos Peters, TL HMC5

5 comments to WLC 3 – HMC 5: Een gemiste kans

 • Mari

  Mooi verslag van Jos en een mooi gebaar van Luigi onze voorzitter.
  Het resultaat van de wedstrijd is minder mooi, maar daar zitten wij mooi niet mee!
  Mooie dag!

 • Bert Kramer

  Waarom je verontschuldigen voor een formeel niet incorrecte handeling? De vier spelers van WLC-B kregen de schrik van hun leven, aldus Jos P. Graag meer details: nachtmerries, bedwateren, stotteren, blijvende impotentie etc. En dan je wrijft je ogen uit de voorzitter in de rol van mantelzorger. Een Bossche Bol, geen imitatie nee een originele. Orale genoegdoening voor wat? Op een bord van 48 x 48 met het nodige hout te zijn afgetuigd door lieden die in het houthakken beter bedreven zijn dan …… roept U maar! Dit riekt naar populisme à la Gekke Geert.

 • Pierre Smeets

  Ben het helemaal met Bert eens. Op vakantie las ik dit en was verrast dat de ethiek van de vereniging in elk geval niet de mijne is. Het feit dat Twan zijn excuus heeft aangeboden zegt mij niet veel. Een vrouw die in Iran geen hoofddoek draagt excuseert zich ook.

 • Twaburov

  Bert en Pierre, ook binnen de club hebben een aantal leden aangegeven dat ze het geen nette actie vonden. Vandaar dat we mede door deze actie van onze voorzitter hebben geprobeerd onze reputatie weer op te poetsen.

 • luigi

  Iedereen kan gerust zijn. Voor dit soort grappen geef ik voortaan nooit meer toestemming tenzij, uiteraard, ze zorgen voor brede publiciteit in de massamedia voor HMC. Dit overigens onder voorwaarde dat onze naam goed gespeld wordt. Vervolgens zal ik er voor zorgen dat we alsnog dikke vriendjes worden met de slachtoffers.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>