HMC Calder 2 pakt laatste kans

Zoals Piet de vorige keer in zijn verslag al schreef had HMC 2 het zich (onnodig) moeilijk gemaakt in de strijd tegen degradatie. We verloren van de nummer laatst waardoor we dankzij de resultaten in andere wedstrijden opeens op degraderen stonden! 6 matchpunten na 8 wedstrijden en de nummer 4 kon nog ingehaald worden, wie er ook zou degraderen het zou een zure degradatie worden. Voerendaal 2, de ploeg die al vanaf ronde 3 stijf onderaan stond, kon opeens ook nog aan degradatie ontsnappen.

Om niet te degraderen moest HMC minimaal gelijkspelen tegen Vianen, de ploeg met bijna de hoogste gemiddelde rating van onze klasse (zal op een ratingpunt aankomen tussen hen en DD). Vianen kon bij een overwinning nog kampioen worden. Dat beloofde dus een makkelijke middag te worden voor HMC 2!

Om niet te degraderen hadden wij besloten om de eerste twee borden ‘op te offeren’. Gert zou met wit gaan kijken of hij het Reiner Odendahl (2350+) moeilijk kon gaan maken en Matthijs zou met zwart tegen 2200+ zijn huid duur proberen te verkopen. De verwachting bij mij (sorry Gert en Matthijs) was echter dat we virtueel met 2-0 achter zouden staan bij het begin van de wedstrijd.

Toen we in Vianen aankwamen waren daar acht leden van HMC 3 om ons te supporteren, of zouden zij daar alleen maar zijn geweest om zelf een wedstrijd te spelen? Vianen 1 moest het gelukkig stellen zonder Reiner Odendahl, maar desondanks hadden ze met 2150+ nog steeds een duidelijk ratingoverwicht. Al moesten ze dan wel met 8 spelers verschijnen! Vorig jaar (toen we met 6-2 wonnen) kwam Vianen in hun thuiswedstrijd tegen ons immers ook zonder Odendahl op, maar ook nog eens met een leeg bord. Dit keer leken dat 3 lege borden te worden, na 40 minuten waren die borden namelijk nog steeds leeg. Frits, Matthijs en Gert waren buiten van de zon aan het genieten van het mooie weer.

Om kwart voor twee kwam de auto met drie Duitse spelers van Vianen dan toch aanrijden. Ik dacht nog: ‘een kwartier van lijfsbehoud’ zal wel een mooie titel zijn voor het verslag. De chauffeur van die auto was iets te druk met de discussie over politiek waardoor ze een stuk boven Nijmegen uitkwamen met de auto. Na een kleine omweg konden uiteindelijk ook de partijen op de borden 1,2 en 4 beginnen.

Na een matige openingsopzet van Matthijs (een stonewall met een tempo minder) kon hij de tegenstander toch opzadelen met een iets mindere stelling. Matthijs bood remise aan, wat door zijn tegenstander Benjamin Ries (2206), waarschijnlijk ook doordat hij drie kwartier achterstand had opgelopen op de klok, werd aangenomen.
Een goed begin van de wedstrijd dus, een zwartbord waar een 0 was ingecalculeerd leverde een halfje op.

De overige borden zagen er minder positief uit:
1. Gert stond gelijk, tikje beter, tegen een speler met 200 ratingpunten meer: Mykyta Volkov (2181).
3. Joris stond met wit slecht na de opening tegen Toon van Lanen (2120).
4. Frits had een gelijke stelling (kan ook niet anders) tegen FM Ulrich Dresen (2186)
5. Ik had een klein ruimtevoordeel tegen Dennis Kerstens (2227)
6. Jeroen stond slecht tegen Ivo Stork (2186).
7. Tom stond wat mij betreft iets minder, in de auto beweerde hij echter dat hij liever wit dan zwart had in die stelling, tegen Ornett Stork (2124).
8. Piet kwam gelijk uit de opening en stond eerder iets beter dan slechter tegen Jan Selten (2140).

2 borden die slecht staan en 5 borden die nog alle kanten op kunnen dus.

Jeroen kreeg opeens een stuk cadeau, zijn tegenstander had de penning over de d-lijn onderschat. Ivo Stork kreeg nog een actieve toren en een pion voor het stuk terug, maar toen er nog een stuk verloren ging gaf hij het op. Een enorm welkome verassing, van een slechte stelling naar een punt. Jeroen is topscoorder van ons team geworden met ook nog eens de hoogste tpr van het team.

Vervolgens waren Piet en ik klaar, ik weet niet precies wie van ons twee eerder klaar was. Piet had gewonnen door vanuit een Maroczy Bind met zwart zijn zwartveldige loper op c3 op te geven tegen een paard om de pionstructuur te verzwakken bij wit. Uiteindelijk won Piet door een mataanval (als ik het goed heb meegekregen).

Ik had de hele tijd mijn stukken op de koning van zwart gericht staan. Op een gegeven moment besloot ik om er wat materiaal tegenaan te gooien om zo te winnen. Ik heb de partij hieronder geanalyseerd.

Zo stonden we dus met 3,5-0,5 voor en konden we het lijfsbehoud al bijna aanraken.

Gert verloor op een gegeven moment een kleine kwaliteit en daarna was er geen houden meer aan.
Frits heeft zijn partij constant gelijk weten te houden en kon zo zijn 5e remise van het seizoen bijschrijven.

Door deze 4-2 hadden we het eerste matchpunt binnen, wat misschien al genoeg was voor handhaving.

Tom had inmiddels een hoop stukken geruild en stond een pion voor in een toreneindspel. Dat ging hij in ieder geval niet meer verliezen, uiteindelijk wist Tom zijn pion meer zelfs om te zetten in een punt.

Joris heeft de hele partij vrij beroerd gestaan. Uiteindelijk heeft hij door stug te verdedigen er nog een remise uitgesleept. Zo werd Joris de enige speler van ons team die ongeslagen is gebleven dit seizoen.

Onze tactische opstelling heeft precies uitgepakt zoals we hadden verwacht! We pakten 4 uit 4 op de onderste 4 borden. Op 2/3/4 een halfje en op bord 1 helaas een nederlaag.

We hebben met deze 5,5-2,5 overwinning overtuigend te kennen gegeven nog niet klaar te zijn in de tweede klasse.

DSC Delft 2, waar wij eerder in het seizoen een kansloze nederlaag tegen incasseerden is hierdoor gedegradeerd omdat zij in een rechtstreeks degradatieduel tegen Stein (die zullen wij volgend jaar wel weer als uit-wedstrijd krijgen) niet tegen de spanning opgewassen waren. In onze klasse waren de verschillen klein, zo blijkt ook uit het bordpuntenverschil tussen alle teams. Voerendaal 2, met de minste bordpunten, heeft maar 11 bordpunten minder dan de kampioen De Pion, met de meeste bordpunten. Wij zijn uiteindelijk op een 8e plek geëindigd met 1 matchpunt en 2,5 bordpunt minder dan de nummer 4!

Op naar volgend seizoen, hopelijk verliezen we dan niet van de onderste twee teams.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>