HMC 3e bij Lightning voor Viertallen

Vorige week zaterdag werd voor het eerst een toernooi voor viertallen met Lightning-tempo (2 minuten per persoon per partij) georganiseerd in Tilburg door SG KiNG. Hier waren veel leden en oud-leden aanwezig van HMC. Voor het toernooi begon was de winnaar echter al bekend: Het Zwarte Schaap (ook wel Black Sheep genoemd) had namelijk 4 lightningtoppers in hun team: oud-lid Benjamin Bok, Hing Ting Lai (regerend Nederlands kampioen Lightning), Manuel Bosboom en Tobias Kabos. Op duidelijke afstand van dit team stond een team met 3 spelers van HMC: SG KiNG Kong met Robin Swinkels, Niels Ondersteijn, Rob Schoorl en Tim Lammens. Daar weer ruim onder stond HMC Den Bosch met  oud-lid David Miedema, Jasper Broekmeulen, Joris Broekmeulen en mijzelf. Gevolgd door een aantal teams die vlak onder ons stonden met de gemiddelde rating.

Het concept van het toernooi was dat er 9 rondes gespeeld zouden worden met in iedere ronde 4 partijen per persoon. Iedere speler moest tegen elke speler van het andere team. Zo was de maximale score per ronde dus 16-0! De eindstand was op bordpunten, dus het was zaak om constant scherp te zijn.

HMC begon moeizaam aan het toernooi, we wonnen met 13,5-2,5 van de organisatie die zo’n 300 punten gemiddeld minder hadden. Maar ja, dat is de gewone rating… Daar heb je vrij weinig aan in een potje met 2 minuten. Een interview met de tegenstanders Jos Jacobs en Bo de Veth uit dit team over de wedstrijd kunt u hier bekijken.

In de tweede ronde kregen wij gelijk de zwaarste wedstrijd van het toernooi, namelijk een kansloze nederlaag tegen het Zwarte Schaap. David wist de eer met 2,5 uit 4 nog enigzins te redden. Daar stelden de Broekmeulens en ik een miezerige 1,5 uit 12 tegenover. 12-4 dus!

In de derde ronde moesten we ons herstellen van die klap door tegen de nummer 4 van de plaatsingslijst te winnen. Veenendaal (2273) rolden wij gelukkig flink op. Tijdens de derde ronde stond ook de topper tussen het Zwarte Schaap en SG KiNG Kong op het programma. Ook KiNG Kong werd met 12-4 van het bord geveegd door het Zwarte Schaap.

In de vierde ronde kregen wij de onderlinge ontmoeting met SG KiNG Kong. Aan de verdrietige gezichtjes van onze tegenstanders zagen we dat de overwinning wel goed zat. We hielden het bij een nipte overwinning: 8,5-7,5. Er is maar 1 HMC-team en dat speelt niet onder de naam KiNG Kong!

Vervolgens wonnen wij ook van de nummer 5 van de plaatsingslijst ‘Bohemians in Ruste’ (2268) met oud-lid Erik van den Doel, IM’s Albert Blees en Bruno Carlier en een speler die de gemiddelde rating flink naar beneden haalde Hans de Lange.

De Wijker Toren rolden wij in ronde 6 ook rustig op.

Het was inmiddels duidelijk dat we geen kampioen zouden worden, maar dat het wel gek moest gaan lopen wilden wij geen podium halen. SG KiNG Kong zat ons op de hielen, maar stonden nog gewoon een paar punten achter ons. Tot het noodlot toesloeg bij HMC, we verloren in ronde 7 en 8 van de uiteindelijke nummers 4 en 5. Dit waren respectievelijk De Waagtoren (2251) en Stukkenjagers (2177) met oud-leden Anne Haast en Eric de Moor.

In de laatste ronde moesten wij flink scoren om de derde plaats veilig te spelen. Dit deden wij dan ook tegen ‘Et ab nato mei, et nunc, et ad mortuum mei, bibi, bibo et bibido’ met oud-lid Wesley Vermeulen als kopman.

Aan het einde konden we de derde prijs ophalen. Minder goed was het toernooi verlopen voor de Rosmalense Beren met Piet van Eijndhoven, Stan Heijmans, Mike Kroon en Jan Arts. Zij werden kansloos laatste met maar liefst 23 punten achterstand op de ploeg boven hun.

De kampioen werden de zwarte schapen en de bok met 24 punten voorsprong op SG KiNG Kong. De volledige eindstand vindt u hier.

De foto’s zijn gemaakt door René Olthof, meer foto’s die René van het toernooi heeft gemaakt kun u hier zien.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>