Roemloze afgang HMC Calder 3

Vianen 2 – HMC 3 4.5 – 3,5
door Loek Mostertman.

Het is geen lolletje om als eerste verliezer een verslag te schrijven van deze treurige wedstrijd.

Hij ging om de baard van de keizer: de tweede plaats in klasse 1B van de Onderbond. Koploper OSV 1 was toch niet meer in te halen; die hadden alles gewonnen en werden verdiend kampioen. Als ze dit lezen: alsnog van harte gefeliciteerd; jullie waren een klasse apart!

De reis naar Vianen, een dorpje onder Cuik,  ging nog goed. Bert hoefde maar één keer om te keren om de juiste richting te hervinden. Gijs die lange tijd vóór ons had gereden, koos een andere weg, maar hij deed er wel een kwartier langer over. Cees had vóór de wedstrijd al voorspeld, dat we het moeilijk zouden krijgen, ook omdat de op dit nivo bijna onverslaanbare Rino en Roger er niet bij waren. Dat Loek, Gijs en Derk-Jan zouden verliezen, dat had hij niet voorspeld.

Loek had zich voorbereid door de belangrijkste varianten van het Spaans, Frans en Siciliaans te bekijken, maar dat bleek vergeefse moeite toen het Tsjechisch tegen zich kreeg. (Tsjechisch is de naam die hij zelf heeft gekozen voor de opening die sommigen nog steeds met de rare naam Caro-Kann aanduiden). Na 1.e4 c6 2.d4 d5 3.Pd2 dxe4 4.Pxe4 h6?! werd hij meteen tot zelfstandig denken gedwongen: in de 70 jaar dat hij schaakt had hij dat systeem nog nooit gezien. Na lang piekeren koos hij voor het pionoffer 5.Ld3, dat zwart zonder aarzelen met 5… Dxd4?! aannam.

Loek kreeg een overweldigende stelling, miste tot drie keer toe een veelbelovende voortzetting, blunderde en kon na dertig zetten zijn koning omleggen.

De eerste winnaar was Wim, die zich Slavisch verdedigde, en na enkele fouten van wit een prachtige combinatie te voorschijn toverde die tot ondekbaar mat leidde. Ik hoop dat hij die partij  op de HMC-site kan demonstreren!

Een mooie overwinning was er ook voor Chiel, die een wild stukoffer over zich heen kreeg, maar zich onder opoffering van enkele pionnen koelbloedig verdedigde. In het eindpel van een loper tegen een berg pionnen wist hij de verbonden vrijpionnen van zijn tegenstander, de sterke Hamoen Habibi, vakkundig te blokkeren en een eigen pion te laten promoveren. Ook van die partij zag ik graag de notatie!

Geheel tegen zijn gewoonte zat Gijs te knoeien tegen Luuk Saris; hij verloor materiaal en werd zo te zien (ik ken de finesses niet) kansloos ingemaakt. Jammer, want hij had een goede kans om topscorer van de NBSB te worden!

Plusremises met wit waren er voor Leon, Cees en Bert. Leon en Cees gaven onnodig hun voordeel weg en voor Bert èn voor HMC was het helemaal tragisch. Hij won opening, middenspel en eindspel, maar liet het in de verlenging, bij een 4 – 3 achterstand, toch remise lopen.

Ondertussen had teamleider Derk-Jan, die intern met 3 uit 3 zo fraai aan de kop gaat in zijn groep, verrassend verloren van een speler die ruim 300 ratingpunten minder had. Misschien was het van hem niet handig om zich voor te bereiden door intensief te tennissen in plaats van een degelijke

opening voor te bereiden. Wellicht was het niet slim om zich Siciliaans te verdedigen, nog wel met de riskante Drakenvariant, mogelijk ook heeft hij een blunder gemaakt, hoe het ook zij: het punt ging verrassend verloren en ik heb niet gezien hoe. Nadere informatie leert, dat Derk-Jan op de twintigste zet al een stuk had kunnen winnen, maar inderdaad op zet 25 zet een blunder maakte .

Het was een schrale troost dat in de zelfde zaal HMC 2 wel overtuigend van Vianen 1 won! En een echte opsteker dat HMC 1 in Bunschoten  met gemak Apeldoorn had verslagen. We leggen ons vol schaamte erbij neer dat het kampioenschap van HMC 3 weer een jaar is uitgesteld ….

 

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>