Dit keer geen onemanshow

Door Thomas Mollema
HMC Calder 1 mocht het nieuwe seizoen beginnen tegen Kennemer Combinatie 1. Vorig seizoen is dit team onder aanvoering van Loek van Wely landskampioen geworden, over die aanvoerder gesproken… De wedstrijd tussen HMC Calder 1 en KC 1 was vorig jaar een echte onemanshow van Bossche zijde, Tycho Dijkhuis vernietigde Loek van Wely. Voor de rest was HMC Calder 1 die dag volkomen kansloos tegen KC 1, de uitslag was maar liefst 2,5-7,5. Om deze nederlaag in eigen huis weg te poetsen besloten we om Tycho Dijkhuis van zijn pensioen te laten terugkeren. Tycho wilde eigenlijk stoppen op zijn hoogtepunt, winnen van Van Wely bij zijn debuut, beter kan niet. Daar dacht de teamleider van HMC Calder 1 anders over, 2 keer winnen van Van Wely is mooier. We hadden voor Tycho dus een plek op bord 1 vrijgemaakt.

Zowel wij als onze tegenstander hadden twee invallers nodig, aan onze zijde waren dat Nargiz en ikzelf. Aan de kant van KC waren dit Edwyn Mesman en Rob Duijn.

Onze teamleider van HMC Calder 1, Henk Burg, zat al een aantal dagen ziek thuis, hij bleef dus thuis in Brabant om uit te zieken. Gelukkig had hij van tevoren al een sterke opstelling weten te bedenken waarmee we de landskampioen over de knie konden gaan leggen:

Hier stelde KC de volgende opstelling tegenover:

2355 gemiddeld van onze kant tegen 2385 aan de andere kant. Op papier waren we dus licht de underdog. Gelukkig was Michiel Abeln daar die ons extra kracht heeft gegeven!

Twan was als eerste klaar, Twan kwam met zwart volgens mij iets beter uit de opening. Het bleef de hele tijd ongeveer gelijk, toen besloten Twan en Miguoel maar om remise te doen. 0,5-0,5

Tycho kon zijn kunststukje van vorig jaar niet herhalen. Tycho kwam beter uit de opening, maar toen Tycho te materialistisch werd en een pion op e5 wilde meepakken sloeg de stelling compleet om. Tycho werd matgepompt over de h-lijn. Loek kreeg dus zijn revanche op Tycho door met een mataanval over de h-lijn vliegensvlug te winnen. 1,5-0,5

Niels kwam met zwart heel sterk uit de opening tegen Christov, Christov voelde zich daarom genoodzaakt om een kwaliteit in te laten staan. Niels had vervolgens goede winstkansen kunnen hebben als hij het zorgvuldig had gespeeld. Niels zag echter een truc met een vrijpion van Christov over het hoofd waardoor deze met een blauw oog kon ontsnappen. 2-1

Martijn trok de stand gelijk met een prachtig motief. Martijn leek met wit niet veel te hebben na de opening. Toen bedacht Martijn echter iets geniaals. De dame van Quinten stond vroeg in de partij ingesloten op e4! De rest was een koud kunstje voor Martijn. 2-2

Nargiz had het de hele partij moeilijk na een ongebruikelijke opening van wit (1.d4 Pf6 2.Lf4). In tijdnood schijnt Nargiz echter goede kansen op meer gehad te hebben heb ik achteraf vernomen. Jasel wist echter met een winnende matcombinatie de voorsprong voor KC weer op het bord te toveren.

Ik besloot om maar weer eens in te gaan op het Open Siciliaans, na jaren met 1.f4 en de alapin dit te hebben omzeild. Ik kreeg de Sveshnikov op het bord, ik speelde echter een zijvariant 7.Pa3!? die ik had uit een van mijn allereerste schaakboeken: Winnen met het Siciliaans door A.C. van der Tak en Friso Nijboer. Later bij India Palace, een aanrader van Michiel Abeln die alle restaurants en menukaarten van Haarlem kent, bleken Rob en Tycho dit boek ook te bezitten. Rob had zelfs nog een versie eerder, zonder Friso Nijboer. Ook van Rob was het een van zijn eerste schaakboeken. Volgens Rob werd er expres TAKtiek geschreven in plaats van TACtiek, als verwijzing naar de schrijver! De zijvariant leverde mij een loper op c4 op, normaal gesproken staat er een pion op b5 in de Sveshnikov waardoor dit niet mogelijk is. Ik had veld d5 dus goed onder controle. Even later wisselde ik het voordeel van veld d5 in voor de zwarte a-pion. Nadat ik mijn stukken had gepositioneerd zette ik een dodelijke penning met mijn loper van e6 tegen paard van f7 en koning van g8 op waarmee de partij beslist was. 3-3

Nog 4 partijen over en een gelijke stand. Dat klinkt spannend en dat was het ook!
Daniel Fridman en Henk Burg zaten thuis gespannen af te wachten wat het resultaat zou worden. Op de vraag van Daniel hoe het er voor stond op de overige borden antwoorde ik:
‘Mischa Rook+3 vs Bishop+3. Mischa has good winning chances.
Geert difficult Bishop vs Knight ending, difficult to defend for Geert.
I don’t understand the position of Jeroen, very complex.
Rob pawn ahead in Rook+Bishop vs Rook+Bishop ending.’

Mischa en Rob die met hun eindspeltechniek moesten proberen een puntje te drukken, Jeroen die goede winstkansen had en Geert die een mindere stelling had maar die met veel nauwkeurige zetten wel moest kunnen verdedigen.

De stelling van Jeroen bleek echter ook voor Jeroen te complex. Ali counterde sterk, na de hele partij optisch minder te hebben gestaan. Jeroen werd hard achteruit gedrukt en kon uiteindelijk niet anders dan de hand uitsteken. 4-3, voor de derde keer op achterstand.

Rob zijn stelling was verre van eenvoudig. Bij Indian Palace bekeken we de partij en bleek dat het allemaal niet zo makkelijk was als Edwyn actief tegenspel zou zoeken met zijn toren. In de partij speelde Edwyn echter lichtelijk passief waardoor de zwakke, witte pionnen van Rob geruild werden tegen zwarte pionnen. Uiteindelijk miscalculeerde Edwyn in tijdnood het eindspel dat over zou blijven nadat de lopers geruild zouden worden. Rob wist zo de belangrijke gelijkmaker op het bord te zetten. 4-4

Nog twee partijen bezig en er waren nog 3 uitslagen mogelijk: 1. Geert houdt remise en Mischa weet zijn materiële voorsprong niet te verzilveren en dus 5-5. 2. Geert verliest en Mischa weet zijn materiële voorsprong niet te verzilveren en dus 5,5-4,5. 3. Geert houdt remise en Mischa weet zijn materiële voorsprong wel te verzilveren en dus 4,5-5,5. Alle drie de uitslagen hadden een ongeveer even grote kans.

In de analyseruimte zagen we hoe Mischa het voor elkaar kon krijgen om f-pion + toren tegen e-pion + loper over te houden. Na lang analyseren met 5 man kwamen we tot het besluit dat dit waarschijnlijk remise was. Toen gingen we weer in de zaal kijken. ‘HMMMM, Mischa heeft f-pion + Toren en zijn tegenstander heeft een e-pion + loper EN een h-pion. Dat wordt dus sowieso remise.’

Geert was nog steeds knap aan het verdedigen in een stelling waarvan de HMC’ers aan de kant zeiden dat het misschien wel winnend zou zijn voor David en de KC’ers aan de kant zeiden dat het remise was. Gelukkig hadden de KC’ers gelijk en wist Geert het op zijn tandvlees remise te houden. 4,5-4,5.

Dit was het moment voor Mischa om toe te slaan, hij kon de matchwinner van de dag worden. Zijn tegenstander Rob hielp hier enigszins bij door de e-pion op te spelen naar een zwart veld en de loper om te spelen naar een veld waar deze niet meer kon helpen bij het verdedigen van de e-pion. Mischa wist de e-pion na een lange zit en koel spel te winnen en zo de 2 matchpunten binnen te tikken. 4,5-5,5

3 keer op achterstand gekomen, 3 keer teruggeknokt en op het einde gewonnen. En dat zonder Duitser in de opstelling!

Een mooi begin van het KNSB-seizoen dus voor HMC Calder 1! Op naar 7 oktober.

De partijen volgen nog…

4 comments to Dit keer geen onemanshow

 • Leon ter Beek

  FANTASTISCH!

 • […] HMC Calder 1 mocht het nieuwe seizoen beginnen tegen Kennemer Combinatie 1. Vorig seizoen is dit team onder aanvoering van Loek van Wely landskampioen geworden, over die aanvoerder gesproken… De wedstrijd tussen HMC Calder 1 en KC 1 was vorig jaar een echte onemanshow van Bossche zijde, Tycho Dijkhuis vernietigde Loek van Wely. Voor de rest was HMC Calder 1 die dag volkomen kansloos tegen KC 1, de uitslag was maar liefst 2,5-7,5. Om deze nederlaag in eigen huis weg te poetsen besloten we om Tycho Dijkhuis van zijn pensioen te laten terugkeren. Tycho wilde eigenlijk stoppen op zijn hoogtepunt, winnen van Van Wely bij zijn debuut, beter kan niet. Daar dacht de teamleider van HMC Calder 1 anders over, 2 keer winnen van Van Wely is mooier. We hadden voor Tycho dus een plek op bord 1 vrijgemaakt. Lees meer […]

 • René Olthof

  Op de website van Kennemer Combinatie valt ook een verslag te lezen. Opmerkelijk zijn de levensgrote verschillen, ook in simpele feiten. Volgens Thomas stond HMC Calder tot 4-4 steeds achter. KC meldt daarentegen dat zij steeds achter stonden.
  Over de einduitslag is echter geen onenigheid: 4,5-5,5.

 • Twaburov

  We kwamen 2-1 achter, misschien dat Thomas iets eerder klaar was dan Nargiz.
  We gingen er eigenlijk vanuit dat Jeroen gewoon ging winnen, en hadden pas heel laat door dat het toch mis was. Rob gaf ik wel goede winstkansen, maar op een gegeven moment leek het toch wel echt remise bij Mischa en heel lastig bij Geert.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>