Eerste horde genomen door HMC A

Afgelopen vrijdag mochten we dan eindelijk onze opwachting weer maken in de hoofdklasse van de avondcompetitie! Vorig seizoen zijn we gepromoveerd met een sterk team bestaande uit Guido, Nargiz, Pierre, Thomas en Twan. Dit seizoen zijn we op papier de titelfavoriet in de hoofdklasse (en dat als promovendus!).

We mochten het seizoen beginnen tegen SG King A (uit Tilburg). Guido had helaas al andere plannen voor deze avond en dus werd Mischa als invaller gevraagd. Hierdoor zouden we met maar liefst 2321 gemiddeld aan de wedstrijd beginnen. King A stelde daar een gemiddelde rating van 1965 tegenover. Op papier moet dat te doen zijn zou je dus zeggen. Echter wordt schaken vrijwel niet op papier gespeeld, maar vooral op het bord (en door sommige mensen op de mobiel).

Op bord 1 was het ratingverschil het kleinste, daar mocht invaller Mischa (2285) het opnemen tegen Bram van den Berg (2235). Op bord 2 was het ratingverschil ook nog makkelijk te overzien. Nargiz (2258) speelde tegen Jordy Schouten (2109). Groter waren de ratingverschillen op 3 en 4. Twan (2516) nam het op 3 op tegen Bart van den Berg (1694).  Ik (2225) zat op bord 4 tegen Rob Haast (1822).

Dat de meeste wedstrijden snel afgelopen waren was wel te verwachten. King is namelijk een echte snelschaakclub. Ze organiseren vaak snelschaaktoernooien op vrijdagen en snelschaaktoernooien in het weekend waaronder het NK Lightning. Zelfs met het verslag van onze wedstrijd waren ze razendsnel!

Ik begon de avondcompetitie met het welkom heten van de gasten, daar ben ik vergeten om te vermelden dat mobiele telefoons uit moeten staan bij de avondcompetitie. Die fout kwam ons bijna duur te staan, de mobiel van Nargiz ging namelijk vroeg in de wedstrijd af. Sportief als hij is werd dit door Jordy niet geclaimd! Twan ging hard en snel door de stelling van Bart heen, de navigatie van Bart probeerde hem nog de dunne lijn naar een resultaat uit te leggen maar dit was tevergeefs. Dat bracht het scorebord op 1-0 voor ons.

Nargiz besloot redelijk snel tot remise, misschien geschrokken van de mobiel die af was gegaan. Een andere reden kan zijn geweest dat het ratingverschil bij deze partij niet zo groot was en de teamoverwinning zo een stapje dichterbij kwam.

Vlak daarna besloten ook Mischa en Bram tot remise. Stand 2-1 voor ons.

Ik had vanuit de opening niet zoveel tegen Rob, langzaam begon ik echter steeds meer ruimte te pakken en moest hij passief verdedigen. Toen ik uiteindelijk een pion zou veroveren was het halfje dat nodig was voor de teamoverwinning wel binnen, maar met actief tegenspel had Rob het misschien bij dat ene halfje kunnen houden. In de partij kon ik de overwinning uiteindelijk vrij eenvoudig binnenhalen en werd het 3-1 voor ons.

Een goede start voor ons dus. Op naar de uitwedstrijd tegen de Drie Torens!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>