HMC5 – Oudetoren1, 07-11-2017, Een moeizame start

Door Jos Peters, foto’s door René Olthof
Een nieuw seizoen, een nieuw HMC5. Broer en zus Allaart zijn verdwenen en Marc Smits zocht het hogerop bij de Kentering. Daarvoor in de plaats debutant Oscar Verver en oudgediende Pieter Roos teruggekregen.

Verder bestaat het team nog uit Luigi, Koen, Ekko, Fred, Nel en ondergetekende Jos als teamleider. Het team bestaat nu uit acht spelers, die gelukkig allemaal beschikbaar waren voor de eerste wedstrijd tegen Oude Toren 1, een van de betere teams uit onze poule NBSB2B, gemiddelde rating 1339 tegen 1585.

Als eerste ging Pieter voor de bijl tegen Aart Budding, zag er redelijk uit, maar ergens ging het mis. Vervolgens was er veel tumult aan het bord van Nel. Haar tegenstander beweerde dat Nel een extra zet had gedaan, waar ze niet aan zet was. Zijn notatie kon dit echter niet staven. Tijd stilgezet en partij gereconstrueerd, waarna Nel toch gelijk bleek te hebben. Er werd verder gespeeld en Nel’s tegenstander kon het vege lijf redden met eeuwig schaak. Onze debutant Oscar Verver ging met wit ten onder in een spanjaard, waar hij langzaam terrein verloor. Van de partijen van Koen en Ekko heb ik niet zoveel gezien, maar beide verloren.

Intussen had ik aan bord 2 remise gemaakt tegen Koen Robben (1839). Voor het eerst sinds jaren weer eens een Caro-Kann tegen. Rustig nadenken hoe dat ook alweer ging en niet teveel complicaties zoeken. De stelling was voortdurend redelijk in evenwicht, maar ik kwam toch wat in de verdrukking. Na een kleine onnauwkeurigheid van Koen kon ik actief tegenspel bereiken hetgeen voldoende was voor een remise. Het analyseprogramma van chess.com dacht er ook zo over.

.
Intussen wist Fred als enige van het team te winnen!
Als laatste was Luigi aan bord 1 nog bezig.

Hierbij zijn eigen commentaar:

Ik had zwart aan bord 1 tegen Michael van Anserwoude, een speler in de 1850 rating.
Normaal kom ik tegen spelers met tientallen jaren ervaring al snel met zwart in een stelling waar heldhaftig verdedigen het enige is dat mij rest.  Bij spelers onder de 1600 wil ik nog wel eens ontsnappen omdat ze – geërgerd dat ik maar niet opgeef – de zaak snel willen afmaken, maar daarboven gebeurt dat helaas nooit.
Des te verrassend was het, dat ik bij set 20 eigenlijk een tikje beter stond. Nog vreemder was, dat die stelling was bereikt ondanks dat al mijn stukken op de damevleugel  – van toren a8 t/m dame d8 – nog in de beginstand stonden. Pb8 was wel al eens naar d7 gesprongen, maar toen teruggekeerd op stal omdat wit met zijn damevleugelpionnen opstoomde. Dat was niet de beste strategie ontdekte wit toen zijn pionnen op resp. a5, b5 en c6 stonden.
Toen ik dat afdoende geblokkeerd had vond ik het tijd om mijn loper op c8 te ontwikkelen naar f5. Dat gaf wit echter de gelegenheid om zijn stelling geforceerd te bevrijden. Bij de analyse achteraf bleek dat ik “gewoon “ had moeten doorgaan met mijn eigen opzet te volgen, maar ik zag een verrassende torenzet waarvan ik vermoedde dat wit daar wel van zou schrikken. Omdat hij bij zet 25 nog maar 20 minuten  bedenktijd had en ik nog bijna 40 dacht ik dat een tijdbommetje op dat moment wel rendement zou opleveren. Helaas, dat hij ervan schrok was duidelijk, want van die 20 minuten investeerde hij er ruim 10, maar toen had hij het juiste antwoord. Tien zetten later kon ik opgeven.

Uitslag: 2-6

Groeten, Jos Peters, TL HMC5

Meer foto’s van deze wedstrijd vind je hier.

2 comments to HMC5 – Oudetoren1, 07-11-2017, Een moeizame start

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>