Avondcompetitie Asten 31 oktober: HMC B wint opnieuw!

Door Loek Mostertman

De Combinatie A – HMC Calder B   ½ – 3½

Ons tweede avondteam boekte een éclatante zege in Asten , die bij een meer normale puntentelling, zoals bij dammen, als 1 – 7 zou worden geboekt. En bij voetbal zouden de supporters bij zo’n strand ‘Tien! Tien!’ gaan roepen, net als onze supporters die op de gang al ‘Vier! Vier’ riepen.  Kort na de tijdcontrole stond het namelijk 0 – 3 en Matthijs was bezig om een gunstig eindspel tot winst te voeren, dachten wij. Maar we hadden even buiten de waard gerekend. De sterke Klotlander Rob Aarts zag kans zijn kreupele paard tegen Matthijs’ sterke loper te ruilen en een gelijk toreneindspel te forceren. De computer liet achteraf zien dat Matthijs in een eerder stadium al fraai had kunnen winnen, maar ik kan u dat niet demonstreren laten zien omdat Matthijs zijn partij niet aan de grote klok wil hangen en vooral zijn opening geheim wil houden.

Ondertussen had kopman Pierre met rustig positiespel al knap gewonnen van Gerard van den Berg,die in de opening zijn loper op g4 gezet had na h3 van wit voor de lastige keus stond om óf tijd te verliezen óf het loperspaar in te leveren. Hij deed het laatste en dat was een kolfje naar de hand van Pierre die zijn voordeel als volgt heel fraai omzette in een dubbele pionwinst:

Loek had al in de opening een pion gewonnen door een oude openingstruc in het Spaans met 5.De2; hij is niet bang om die te publiceren. Partijen daarmee staan trouwens al jaren op databases, maar Jos Swinkels (inderdaad, de vader van ons oud-lid grootmeester Robin) wist dat niet. Toch stribbelde hij lang en inventief tegen en haalde hij zelfs nog de tijdcontrole.

Het snelst klaar was Cees Nuijten, die met verwisseling van kleur dezelfde geheime openingsvariant tegen kreeg als die aan bord 2 door Matthijs gespeeld werd. Tegenstander Kees van Pelt had bij Matthijs kunnen zien hoe je die opening moet spelen met 7. Ld3 in plaats van het passieve Le2. Twee forse blunders kostten wit daarna eerst een kwaliteit en toen de dame.

Al met al een geenszins geflatteerde overwinning waarmee het pas gepromoveerde HMC B zich nu al candidaat stelt voor het kampioenschap! Zie verder de website van de NBSB!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>