Rode rugnummer voor Geert

Voor de derde speelronde mochten we het met HMC Calder 1 opnemen tegen medekoploper LSG 1. LSG stond voor de ronde op bordpunten bovenaan, wist onlangs 6e van Europa te worden en had gemiddeld 80 ratingpunten meer dan wij deze wedstrijd (hun ‘zwakste’ speler zat boven ons gemiddelde!). Een deel van het ratingverschil was al door Jeroen geneutraliseerd door Predrag Nikolic op remise te houden! Bleef nog een ratingverschil van 68 ratingpunten over wat wij met 4 witborden en 5 zwartborden maar recht moesten trekken. Lastige opgave dus!

De wedstrijd begon slecht voor ons, Geert en Niels verloren snel een stuk. Niels kwam in de voorbereiding van zijn tegenstander Mark van der Werf (2369). Mark had in de voorbereiding een geniepige manier gezien om Niels een stuk afhandig te maken en kreeg dit ook op het bord. Niet veel later moest Niels opgeven. 1,5-0,5

Geert zijn loper van g6 werd vroeg in de partij bedreigd met insluiting door Rudy van Wessel (2403). Om dit te voorkomen moest hij een ruïne van zijn pionstructuur maken. ‘Dat nooit’ aldus Geert. Geert offerde zijn paard tegen 2 pionnen.

Tycho speelde met wit in het Open Spaans een zijvariantje die vrij onbekend is. Niet voor Jan-Willem de Jong (2434) echter. Die krijgt deze variant wel eens voorgeschoteld door Arthur Pijpers hoorden wij achteraf. Zoals het ging werden de stukken snel geruild en bleef een gelijk eindspel over. Jan-Willem zag zijn gezin in het denksportcentrum en besloot remise aan te bieden. Tycho wilde Jan-Willem niet van zijn gezin afhouden en besloot om het eindspel niet nog een tiental zetten door te spelen om daarna remise te maken. Hij accepteerde het remise-aanbod dus. 2-1

Joris kwam tegen Edwin van Haastert (2436) behoorlijk goed uit de opening. Na een kleine kwaliteit te hebben gewonnen en de koningsstelling van zijn tegenstander open te hebben gekraakt vond Joris het wel genoeg schaak voor vandaag. Hij vindt een halve schaakpartij per week wel genoeg. Remise tegen iemand met 200 ratingpunten meer is een mooie prestatie, maar hier had wel meer ingezeten. 2,5-1,5

Twan kreeg een collega-grootmeester die nog nat achter de oren is! Jan Sprenger (2511) wist vorige maand zijn derde grootmeesternorm binnen te halen bij de ECC. Tegen een grootmeester winnen is niet makkelijk en zeker met zwart niet, maar zo deed Twan het wel lijken. Met een winnende koningsaanval werd ons eerste volle punt binnengehaald. 2,5-2,5

Jasper kwam tegen Arthur Pijpers (2464) niet lekker uit de opening, hij verloor een pion. Er werd afgewikkeld naar een stelling met allebei een Toren+Dame, beide spelers gingen vol voor de koningsaanval. Jasper wist de witte koning het open veld in te jagen, maar kwam vervolgens niet tot een resultaat. Toen de dames even later geruild werden was de gedekte vrijpion van wit op g7 te sterk. 3,5-2,5

Ik kwam in een Schots vierpaardenspel tegen Jelmer Jens (2413) in een stelling terecht die mij wel lag. Door twee tactische trucs won ik pionnen en vervolgens was het eindspel makkelijk gewonnen. 3,5-3,5

Rob stond de hele partij tegen Michiel Bosman (2374) wat gedrongen. Veel leek mij hier niet aan de hand. Toen ik een tijdje later weer kwam kijken raakte hij een kleine kwaliteit kwijt. Veel meer heb ik niet meegekregen van deze partij, het wachten is dus op de volledige partij. 4,5-3,5

Martijn speelde tegen toptalent Casper Schoppen (2432, 15 jaar). Bij een stand van 3,5-3,5 kon Casper eeuwig schaak geven, waarschijnlijk niet wetende dat Michiel Bosman gewonnen stond tegen Rob speelde Casper door. Martijn won niet veel later een pion, maar het was nog zeer onduidelijk of dit ook de winst zou opleveren.

Geert was al heel wat uur aan het spelen met een stuk tegen 2 pionnen minder. Deze strijdlust werd door zijn tegenstander beloond met een half punt, van ons krijgt hij de volgende wedstrijd het rode rugnummer! 5-4

Martijn wist in wederzijdse tijdnood het punt binnen te halen en de stand zo op 5-5 te brengen.

Een mooi resultaat tegen de sterkste tegenstander uit de Meesterklasse. De auto terug naar Den Bosch had 3,5 uit 4, dat hadden er 4 kunnen zijn als iemand wat meer van Geert zijn strijdlust had gehad.

Na deze wedstrijd staan we nog steeds gedeeld eerste samen met LSG en En Passant.

De volledige partijen van de overige 7 spelers volgen nog.

5 comments to Rode rugnummer voor Geert

 • René Olthof

  De complete notaties van LSG-HMC Calder zijn al te vinden op de KNSB-site.
  In de slotstelling staat Joris inderdaad zo goed als gewonnen na 28.g3-g4.
  In plaats van 26…Da1 lijkt 26…Db1+ 27.Kxc3 Da1+ bij Pijpers-Jasper Broekmeulen genoeg voor gelijk spel.

 • Guido Jansen

  Leuk verslag. Ik zag helemaal voor me hoe een bepaald iemand in de auto verbaal werd belaagd doordat hij in bijna gewonnen stelling remise had aangenomen. Zo’n verslag voegt voor mij wat extra’s toe. Dank.

 • matthijs

  Een goed team resultaat en een mooi verslag! Daarnaast gefeliciteerd met de prima winst tegen Jens.

 • Mollemaestro

  Bedankt Guido en Matthijs!
  Joris was alvast aan het kijken op 9292.nl hoe hij thuis moest komen. Toen maakte Martijn de 5-5 en mocht Joris toch meerijden 😉

 • Twaburov

  Puike partij van Joris!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>