Hans Scholten overleden

Onze oud-voorzitter Hans Scholten is vanmorgen om 5.50 uur op 61-jarige leeftijd overleden.
Hij is rustig ingeslapen.
Hans was van 1979 tot 1984 voorzitter van HMC.

Het afscheid van Hans zal plaatsvinden in Kasteel Maurick te Vught op 6 januari 2018.
Adres: Maurick 3, 5261 NA Vught
Tijd 12.30 uur.
Iedereen is welkom!

7 comments to Hans Scholten overleden

 • Hans was een goede vriend van mij en samen hebben we vele uren aan het schaakbord doorgebracht. Samen zijn we op schaakvakanties gegaan en hebben we veel geanalyseerd en gespeeld. Mooie herinneringen kan ik nu niet meer met hem herbeleven.
  Hans was een actief bestuurder van HMC, schreef mee aan clubbladen en andere uitgaven en organiseerde o.a. het HMC-meisjes toernooi.
  Hij promoveerde aan de Universiteit van Tilburg op een onderzoek naar de ontwikkelingen van schaakverenigingen in Nederland tot 1900. Hij heeft daarbij een mooi boekwerk met historie getiteld: “Het loopt ongenadiglijk mat” nagelaten.

  Hans gaat veel te vroeg van ons heen.
  Gecondoleerd aan allen die hem zullen missen.
  Mijn gedachten gaan vooral uit naar zijn vrouw en drie kinderen.

 • René Olthof

  Hans heeft vooral een grote rol gespeeld in de groei van HMC Den Bosch van provincieclub naar KNSB-club. Vele leden hebben nog tot op de dag van vandaag contact onderhouden met Hans. Wat Peter Boll boven beschrijft kan ik volmondig onderschrijven.

 • Mari

  De begrafenisplechtigheid van Hans Scholten, ex-voorzitter van HMC Den Bosch, heeft op 6 januari 2018 plaatsgevonden in Kasteel Maurick te Vught.
  De aanwezigen, waaronder Eric Merx, Loek Mostertman, Jan Plasman, Peter Boll, Ria van Vugt en Paul van Helvoort, hebben een indrukwekkende dienst mogen bijwonen. Gewoonlijk nemen nabestaanden afscheid van de overledene. Echter Hans is eigenzinnig en rebels en dus neemt hij zelf de regie van de dienst in handen. Redevoerders laat hij emotionele woorden uitspreken, die hij op zijn ziekbed op schrift heeft gesteld. Het zijn “afsluitende woorden die ik als Eigenzinnig en Autonoom Mens niet aan een ander wil laten, al begrijp ik heel goed dat U allen daar dadelijk bij de informele koffie met worstenbrood heel andere ideeën over zult hebben” (Citaat uit het uitvaartboekje) Bijpassende muziek, een video en mooie fotocollages zorgen ervoor dat dit afscheid in ieders geheugen wordt gegrift.
  Wie Hans gekend heeft, zal hem sowieso nooit vergeten.
  Hij wordt als zestienjarig knaapje lid van HMC Den Bosch. Hij valt op door zijn joviale houding en vlotte babbel. Hij is intelligent en met zijn astronomische kennis, hij studeert aan de Rijksuniversiteit in Utrecht wis- en sterrenkunde, wordt hij 1979 op 23 jarige leeftijd voorzitter van HMC Den Bosch. Deze functie heeft hij bekwaam vijf jaar lang vervuld. Uiteraard zijn we hem dankbaar voor hetgeen hij voor onze schaakclub heeft betekend.
  Hans wil, even eigenzinnig als hij groot is, ook in dit korte
  In Memoriam zelf het laatste woord. Die gelegenheid krijgt hij bij deze.De tekst is overduidelijk van een man met een groot, sociaal hart:

  “Om mij heen staan nu allemaal mensen die voor mij een voorrecht zijn gekend te hebben. Jullie hebben slechts een idee van de grote waarde die de omgang met jullie voor mij heeft betekend. Ik wil jullie allen danken voor het feit dat jullie er voor mij waren en nog steeds zijn en voor de inspiratie en motivatie die jullie mij daarmee hebben gegeven.”

  Hans ruste in vrede!

  Mari van Ooijen.

 • René Olthof

  Beste Mari,

  Fijn dat je uitgebreid verslag hebt gedaan van deze memorabele bijeenkomst. Kon ik er toch nog een beetje deelgenoot van worden!

 • Mari

  Hoi Rene,

  Als jij er nier bij bent, dan valt dat elke schaker onmiddellijk op! We weten intussen ook waarom. Ik wens je dan ook een voorspoedig herstel toe. Laat je maar lekker in de watjes leggen door Harold en Dorette!
  Groeten.

 • Eric Merx

  Hoi Mari,

  Je hebt het prachtig verwoord, het was een zeer indrukwekkende herdenkingsdienst.

 • Wampie Scholten

  Beste Mari

  Wat een prachtige woorden voor een prachtig mens. Dank
  Wampie,Peer,Lara,Mats

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>