HMC Calder A blijft goed bezig

HMC Calder A – De Pion A 3-1

Over het negeren van teamorders, winterbanden, Max Verstappen en andere ongein

Vooraf waren de teamcaptains Thomas en Twan het duidelijk wel eens. Er mocht geen risico genomen worden. 4 remises was het doel. Winnen was niet noodzakelijk. Het stond heel duidelijk op de app, “safety first“. Het was geen angst voor de tegenstanders waarom de teamcaptains zo voorzichtig waren. Op de ranglijst stonden we al 1 matchpunt los op onze tegenstanders die 2e stonden. Bij een gelijkspel, kon het kampioenschap al voorzichtig worden gevierd.

Misschien was het omdat niet alle teamspelers in dezelfde app groep zaten, misschien was omdat 2 kapiteins op 1 schip misschien niet de allerhandigste actie ooit is, misschien was het gewoon eigenwijsheid. Hoe dan ook, de buitenborden (1 en 4, oftewel Thomas zelf en Guido) hielden zich de opdracht. Misschien, heel misschien was Twan het ook wel ergens van plan, maar heel erg onvoorzichtig blunderde hij op zet 10 gewoon een centrumpion weg, de stelling van Mischa was vanaf zet 10 al van alles, maar zeker niet voorzichtig.

En hoewel de buitenboordmotoren dus keurig remise hielden (nu ja, van Thomas was dat wel keurig, zelf stond ik toch wel overwegend en was het schaaktechnisch eigenlijk wel een wonder dat ik niet won, wel keurig en nauwkeurig verdedigd van mijn tegenstander, complimenten daarvoor), vloog de rest van de auto behoorlijk uit de bocht.

Als een echte Max Verstappen vloog Twan na zijn opening naar voren. Geen zorgen meer om zijn materiaal (daar had hij namelijk niet zo veel meer van), geen zorgen meer om de sneeuwbuien buiten. Volgens mij had hij niet eens winterbanden om. Na het wegblunderen van de pion (d4 nota bene!) vlogen al zijn stukken als vanzelf naar de zwarte koning. Een paard op h5, een paard op g5, een torenoffer op f6. Voor tegenstander Mark Smits die zelf ook wel van combineren en actief spel houdt, werd het allemaal wat te veel. Hij werd door Max gewoon uitgeremd en daarna op het rechte stuk voorbij gevlogen. Of Twan in de slotstelling gewonnen stond weet ik eigenlijk niet. De tegenstander had geen tijd meer en lag met blauwe ogen in de touwen. Eigenlijk als een echte gm gespeeld. Blunder gemaakt, rug gerecht en gewoon proberen kansen te pakken. Objectief misschien niet de beste partij ooit, maar toch wel indrukwekkend. Het was net die “regenrace van Max”, misschien niet de beste start ooit, misschien niet de beste race ooit, maar toe de kansen er kwamen, toen was Twan (of Max) er.

De bovenste borden

Onze derde bord heeft nooit de stalorders gezien vrees ik. Objectief klopte het misschien wel wat Mischa deed, maar gelijk kon zijn partij na een zet of 10 al niet meer worden. Met zwart eerst fianchetteren, dan kort rokeren en dan met de g-pion of f5 terug slaan. Ja, spannend wordt het dan wel. Na het witte Ph5 (ja, dat veld is dan vrij natuurlijk), moest (of was het mocht) hij met zijn loper naar h6. Voordeel was dan wel weer dat de g-lijn natuurlijk helemaal open kwam. En eigenlijk net als in de partij van Twan, koos Mischa ervoor om gewoon alles naar de koning van de tegenstander te rijden. Ook hier was het aantal punten wat hij uiteindelijk naar de veste van de witspeler gooide wel veel. Een paard op e4, een pion op f5, een toren op g4 en een dame op h4, en dan natuurlijk nog die loper van h6 en de t van a8 die zomaar naar g8 kon. En dat zelfs nog zonder materiele achterstand. Positioneel klopte het misschien niet helemaal maar het waren wel veel punten de goede kant op. De tegenstander dacht materiaal te kunnen winnen met f2-f3 en dat was ook wel zo (immers dubbelaanval op Pe4 en Tg4) maar het antwoord Txg2+!! Was briljant. En hoewel hij nog riposteerde met “hij is gek geworden”, ontdekte hij later dat het toch wel een heel goed offer was. Mischa had natuurlijk Tg8 na, zodat hij met zijn koning moest nemen, maar na Kxg2 Tg8+ Kh1 Dxh5 (daar stond nog dat Paard), kon wit nog steeds niks doen met zijn f pion (D stond ongedekt op e2 en pion f3 was dus gepend!) en dreigde er winnend Pg3! Mooi, mooi.

De onderste borden

Maar ja, ook dus zonder winterbanden, sneeuwkettingen of zelfs veiligheidsgordels gespeeld. Gewoon naar voren. Ja, dat is natuurlijk ook een taktiek. Fuck de teamorders. Gewoon winnen!

Na deze overwinning staan we 3 matchpunten los. We mogen nog 3x tegen Stukkenjagers (!, team a, b en c), misschien, heel misschien, eindigen we bij ons debuut in deze hoogste klasse misschien zomaar ergens bovenaan. Maar wat de komende teamorders ook gaan worden, ik ga er zelf ook maar gewoon voor!

Guido Jansen

Met dank aan René Olthof voor de foto’s! Voor meer foto’s zie zijn dropbox-link.

Partij van Twan:

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>