De Tuin der Listen XXXVIII: Tweemaal Twan

In de nacht van vrijdag op zaterdag kwam ik om één uur thuis van  een bezoek aan onze clubavond. Toen zat er al een uur een mailtje van Twan in mijn inbox, met inde bijlage maar liefst twee partijen die hij speelde voor de Groepen competitie. Een ervan zelfs diezelfde clubavond nog gespeeld. Twan won ze beide, maar tegen Joris had hij het moeilijk . De theorie werd  gevolgd tot en met zet 17. 21…b6 was zeker niet zijn best zet   en Joris greep het initiatief. Na 26.f4 zal Twan zich enigszins ongemakkelijk hebben gevoeld, maar hij wist de schade binnen de perken te houden. Na Joris’ 30. Dd3? haalde Twan waarschijnlijk opgelucht adem. 

De tweede partij verliep soepeler voor Twan. Daarin had hij wit tegen Thomas, van wie ik gedurfd, agressief en optimistisch spel verwachtte. Daarvan kwam niets terecht. Twan vermeed bekende varianten en er  kwam via 1.g3 een mixture van de Tarrasch en  het Catalaans op het bord, waarmee Thomas geen raad wist. Laatstgenoemde liet zijn koning in het midden staan, waarvan hij spijt zal hebben gehad na 14.Dg4.  Door middel van 24.f4! tastte Twan het zwakke pionnenduo e5-f6 aan en kort daarna viel de beslissing.  Het zal duidelijk zijn wie de winnaar wordt van Groep 1.

Hieronder vind je de partijen met varianten van Twan. Ik plaatste diagrammen bij wat ik zag als kritieke momenten. Verder deed ik er het zwijgen toe.

Kees van Oirschot

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>