Een nipte overwinning voor HMC 4

Samen met HMC 2 en 3 reisden we af naar Eindhoven om een leuke partij schaak te spelen tegen het combinatieteam van Eindhoven/Son&Breugel.

Onze teamcaptain Koos was verhinderd, waardoor we een invaller nodig hadden. Gelukkig wilde Rutger Smulders wel spelen. Rutger was op bord 8 al binnen een uur klaar. Ik had al gezien dat hij door een ongelukkige manoeuvre een stuk achterstond. Niet snel na het stukverlies werd hij matgezet. Zo’n dag hebben we allemaal wel eens (ik ben onlangs sneller matgegaan tegen Loek Mostertman op de clubavond).Jos Peters was onze andere invaller. Hij speelde op bord 6. Jos kwam niet lang nadat Rutger had verloren, vragen of hij remise mocht aanbieden. Zijn stelling was niet zo best. De koning stond onveilig en kon niet meer rokeren. Op zich een raar verzoek als je met 1-0 achterstond, maar na een snelle rondblik had ik er vertrouwen in dat we genoeg punten bij elkaar zouden sprokkelen op de andere borden. Jos bood dus remise aan: 0,5-1,5.

Bart speelde een prima partij op bord 7. Bijzonder was dat hij net zoveel tijd gebruikte als zijn tegenstander. Volgens mij stond hij steeds erg goed. Groot was de verbazing dat hij na 2,5 uur opeens had verloren. 0,5-2,5. Misschien was het toch niet zo goed dat Jos remise had aangeboden.

Ikzelf speelde op bord 2 mijn geliefde Hollands. Ik speelde belabberd. Gelukkig trapte mijn tegenstander in een truc (met een zeer slechte zet voorbereid) waarmee ik een paard tegen twee pionnen won. Daarna liet ik me gaandeweg meer in de verdrukking dringen. Mijn voorsprong slonk zo’n beetje met iedere zet die ik deed. Mijn tegenstander begon volgens mij al bloed te ruiken. Gelukking herpakte ik me (geholpen door onnauwkeurigheden van mijn tegenstander) en kon ik een mooi matnet weven (mat met een toren geholpen door twee paarden). 1,5-2,5.

Hoe stond het op de andere borden? Cees had weinig tijd meer op bord 1, maar zijn stelling zat potdicht. Het werd remise 2-3.

Joep speelde met wit op bord 5. Er kwam een Siciliaanse opening op het bord. Joep’s tegenstander ging wel heel voortvarend te werk, speelde veel pionnen op, maar verzuimde om zijn lopers te ontwikkelen. Daar kon Joep na een verkeerde paardzet van zwart ruim van profiteren. Na afruil van paarden – zwart moest met de toren terugnemen – kon Joep met zijn andere paard eerst de zwarte Dame aanvallen om direct daarna met een paardvork de koning schaak te zetten en vervolgens een volle toren te winnen. Van daaruit kon Joep de partij rustig uitspelen. Na nog wat tegespartelen ging Joep’s tegenstander bij de 35e zet door de vlag. Weer een punt binnen: 3-3.

Theo stond er op dat moment op bord 3 goed voor. Als ik het me goed herinner stond hij een stuk voor, maar beide dames stonden nog op het bord, dus dan is het altijd opletten. Theo had al om zich heen gekeken en had gezien dat Eric er ook wel goed voor stond. Theo vond het in zijn stelling veiliger om remise te pakken, hoewel er wel degelijk goede kansen op winst waren. 3,5-3,5.

Eric’s tegenstander was een jeugdtalent van 9 jaar oud, Wendy Huang. Van haar leeftijd was In het schaakspel echter weinig te merken. Eric moest vanaf het begin volop zijn aandacht erbij houden; Wendy speelde vlug zoals veel jeugdspelers doen maar deed ondanks de snelheid toch goede zetten. Eric had had na een aantal zetten al een uur meer gebruikt dan zijn tegenstander. Hij buitte een kleine onnauwkeurigheid in de opening van zijn tegenstandster helaas niet uit. Wendy verzuimde echter ook een pion te winnen na een onnauwkeurigheid van Eric. Doordat Wendy nogal verdedigend speelde, kon Eric zijn stukken gaandeweg beter opstellen.

Eric wilde graag naar een eindspel zonder dames afwikkelen omdat hij een sterk paard had tegen een zwakke loper. Uiteindelijk lukte het hem door een pion te offeren meteen de dames te ruilen en de damevleugel van zijn tegenstander te vernietigen (het woord vernietigen komt niet van ondergetekende maar is de bloeddorstige taal van de normaal zo vreedzame Eric).

Eric’s tegenstander bood nog wel remise aan, maar Eric zette door. Nadat Eric zijn paard op d5 wist te posten was het pleit snel beslecht. Eric won een stuk en niet veel later gaf zijn tegenstander op: 4,5-3,5.

Een nipte overwinning. Niet heel erg overtuigend, maar toch een schrede richting het kampioenschap. Met 2 ronden te gaan, staan we 1 punt los op Deurne, dat onze volgende tegenstander is. Dat wordt een spannende thuiswedstrijd.

 

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>