HMC Calder 2 op laatste plaats aangekomen

Door Thomas Mollema

Weer zit HMC Calder 2 in de degradatiezone. Waar we vorig jaar kansloos verslagen werden in de wedstrijden tegen de andere kandidaten voor de degradatie, daar moeten we ze dit jaar nog tegenkrijgen. Behalve tegen Dubbelschaak, die hebben we al een pak op hun broek gegeven! Want ja, 5-3 is een hele ruime score in onze klasse…

Als je in de tabel kijkt, dan zie je dat de grootste uitslag 6,5-1,5 is en die maar 1 keer voorkomt, een keer 6-2, drie keer was er een uitslag van 5,5-2,5 en daarna is 5-3 al de grootste uitslag. Het zit dus allemaal dicht bij elkaar dit seizoen. Helaas voor ons zitten wij al voor de zoveelste keer aan de verkeerde kant van het streepje. 5 nederlagen, 3x verloren met 3,5-4,5 en sinds afgelopen speelronde 2x met 5-3. Daar moet verandering in komen!

Die bordpunten zitten behoorlijk dicht bij elkaar. Bovenaan staan met 26,5 van de 48 bordpunten en onderaan met 21,5 van de 48 bordpunten…

De zesde speelronde begon nog goed met een vooruitgespeelde partij tussen Oele Dijkhuis en Luuk van Kooten (2338). Oele wist op onze clubavond de Siciliaan van Luuk te neutraliseren en zo een van de twee topspelers van Eindhoven op remise te houden.

Met een 0,5-0,5 gingen wij dus op pad naar Eindhoven. Daar moest ook de andere topspeler van Eindhoven geneutraliseerd worden en dan moesten de overige zes borden tegen gelijkwaardige tegenstanders maar boven zichzelf uitstijgen.

Als je het over HMC Calder 2 en boven jezelf uitstijgen hebt dan komt er 1 naam snel naar boven: Chiel Koster! Onlangs gewonnen van Mischa Senders en Joris Kokje en de vorige externe ronde nog een plus-remise tegen Mark Timmermans (2400). Zou Chiel dan de persoon zijn die de andere topspeler van Eindhoven zou neutraliseren? Nee, Chiel mocht het tegen een op papier mindere god doen. Of Chiel hierdoor gedemotiveerd was weet ik niet, maar deze partij zal hij zelf zo snel mogelijk willen vergeten. Met wit werd hij compleet onder de voet gelopen door de teamleider van Eindhoven 1: Allesandro di Bucchianico (2032).

Pierre speelde een rustige remise tegen Hans Bosscher (2015), hier heb ik niet zo veel van meegekregen dus hierbij Pierre aan het woord:’ Mijn tegenstander opende met een damepionspel. Ik had al snel gelijk spel.
In het middenspel laveerde mijn tegenstander handig en moest ik nog nauwkeurig spelen om niet in het nadeel te raken. Er werden wat stukken geruild en in een dichtgeschoven stelling met ieder een paard en twee torens bood ik remise aan dat mijn tegenstander meteen aannam.’

Een andere speler die we met HMC Calder 2 vaak gebruiken om sterke tegenstanders te neutraliseren is Frits, Frits zit eigenlijk altijd beter in zijn openingstheorie dan zijn tegenstander. Frits werd daarom echter op twee gezet met zwart. Op bord 2 kreeg hij Jos Sutmuller (2156) tegen zich. Frits zei na afloop dat hij vooral tegen zichzelf zat te spelen omdat hij zijn eigen opening ook zo aanpakt met wit. Dat wit een openingsvoordeel heeft werd hier dus bewezen: 1-0.

Wie zou dan de overgebleven topspeler van Eindhoven onderuit halen? Daniel had vorig jaar een snelle remise met wit tegen deze Bas van de Plassche (2371), maar dit keer was Daniel er niet bij. Nargiz en Joris waren er ook niet bij omdat ze in HMC Calder 1 mochten invallen (niet onverdienstelijk, allebei remise). Ik had bij Matthijs aangegeven graag op bord 1 te spelen om Bas van de Plassche te verslaan. Ik zag in de database dat hij veel Najdorf heeft gespeeld. 11 dagen vantevoren (verplicht om dit getal aan te houden bij een Brabantse derby) bestelde ik een boek dat ik nodig had voor mijn voorbereiding. Mijn repertoire deugt namelijk niet zo en dus besloot ik dat dit een mooi moment was om in ieder geval het Najdorf-gedeelte aan te pakken. De woensdag voor de externe kwam het boek binnen, maar ja die avond moest ik schaken bij Stukkenjagers Open. De volgende dag had ik vergadering met de jeugdcommissie. Dan maar de vrijdagavond benutten, na het lesgeven aan de jeugd had ik nog een aantal uur de tijd om in de Biechten de weerlegging van de Najdorf te bestuderen. Ik had namelijk vrij genomen van de interne competitie. Tot Jos naar mij toe kwam met een schaker die eens kwam kijken, ik herkende hem en toen ik het voor de zekerheid vroeg bleek het inderdaad te gaan om een sterke speler (2100-categorie). Een paar uur gesnelschaakt dus, uiteindelijk heb ik voor de ronde begon niet heel veel kunnen doen aan mijn openingsvoorbereiding maar ik had er desondanks wel vertrouwen in. Tussen vrijdagavond 22:30 en zaterdagochtend 10:45 (vertrek naar De Biechten) zitten immers nogal wat uren die ik naast het slapen kon besteden aan mijn voorbereiding. TJA, EN TOEN…. 1.e4 c5 2.Pf3 Pc6, mijn voorbereiding kon gelijk naar een volgende partij worden verschoven! Toch maar open Siciliaans spelen, misschien dat Bas de Sveshnikov wil spelen. Die heb ik onlangs nog bekeken na mijn partij tegen Chiel. Helaas, de partij ging verder met 3.d4 cxd4 4.Pxd4 Pf6 5.Pc3 d6. Hier was ik gelijk out of book, gelukkig gaat mijn aankoop ook bij deze opening helpen. Na onnauwkeurig openingsspel van mijn kant kwam ik slecht te staan. Uiteindelijk werd het na een spannende partij remise. Analyse volgt nog!

Tom speelde tegen een op papier zwakkere tegenstander, maar Tom had het niet makkelijk. Toen hij de kans kreeg om remise af te dwingen deed hij dit dan ook tegen Jan Vosselman (2082).

Jeroen moest dan maar winnen om uitzicht te houden op een matchpunt. Jeroen begon niet al te best, hij raakte tegen René Moonen (2071) een kleine kwaliteit kwijt. Toch had ik nog wel vertrouwen in de stelling van Jeroen, de stelling was gesloten en dan heb je soms niet zoveel aan lopers (daar had de tegenstander er twee van en Jeroen 0) en de vrijpion van Jeroen kon mooi ondersteund worden door de torens. Helaas bleef René koel genoeg om het loperpaar te verzilveren.

Matthijs (tegen Mykola Pechenizkiy, 2131) was als laatste nog bezig, toen ik in het middenspel kwam kijken stond Matthijs goed. Toen ik op het einde, na mijn partij en analyse, weer keek zag ik dat hij een kwaliteit meer had in het eindspel. Dit was echter nog bijzonder moeilijk om te winnen leek mij. Toch is het Matthijs gelukt om de eindscore enigszins dragelijk te houden: 5-3

We staan na deze wedstrijd helemaal onderaan, de volgende ronde moeten we tegen De Stukkenjagers 2 die 1 matchpunt meer hebben. De laatste twee wedstrijden doen mij aan vorig jaar denken, toen kregen we in de achtste ronde Voerendaal 2 op bezoek die kansloos onderaan stonden. Daar verloren we toen (ondanks een flink ratingverschil) met 3-5 van. In de laatste ronde moesten we toen winnen van Vianen die bij een overwinning misschien nog kampioen konden worden. Daar pakten wij onze laatste kans met 2,5-5,5. Nu zijn de wedstrijden omgekeerd. Eerst gaan we de matchpunten uit Vianen ophalen en vervolgens sturen we PION in de laatste ronde naar de derde klasse toe.

Als we dit jaar weer op 8 matchpunten uitkomen, dan blijven we er in!

Hier is het verslag vanuit Eindhoven te lezen.

1 comment to HMC Calder 2 op laatste plaats aangekomen

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>