Alle ballen hoog voor de pot

Door Pierre Smeets

De zevende ronde moesten we dan toch wat punten pakken. Anders zouden we misschien wel stijf onderaan staan. Tegen Stukkenjagers 2 zou het niet makkelijk zijn maar zeker niet onmogelijk om matchpunten te pakken.

Na een kleine drie uur spelen had Frits remise gemaakt en Chiel en Gert hadden met zwart verloren. Chiel speelde tegen Bram van den Berg wiens strategie is: “tegen jeugdspelers moet je aanvallend spelen want ze houden niet van verdedigen”. Volgens mij is Bram fan van het oude Engels voetbal: “Alle ballen hoog in het strafschopgebied van de tegenstander dan worden ze vanzelf wel zenuwachtig”. Bram speelde dan ook Siciliaans met een snel pionoffer op b4 en won in de aanval. Van dat soort spel houden ze wel bij Stukkenjagers want er zijn er op die club ook nogal wat die Doorschuif Frans met het pionoffer op b4 spelen. Trouwens die oude Engels voetbalstrategie is gebaseerd op het werk van de eerste voetbalstatisticus, de Engelse accountant Charles Reep die al in de jaren vijftig had berekend dat de meeste doelpunten gescoord werden als de bal in het strafschopgebied van de tegenstander was. “Speel de bal dan ook zo snel mogelijk naar het strafschopgebied van de tegenstander”luidde zijn advies.

Gert laat ik zelf aan het woord over zijn partij:

“Tot de diagramstelling ging het redelijk gelijk op, een klein plusje voor wit. In deze stelling had ik lang nagedacht over d5, helaas niet gespeeld. In plaats daarvan speelde ik a5 gevolgd door b6 en Lb7 waarna ik in de problemen kwam, Koen maakte het goed af.”

Even later wist Pierre te winnen van Martijn Blom. Een enerverende tactische Stonewall die vele kanten uit kon. Martijn speelde in tijdnood met zwart in een scherpe stelling waarschijnlijk het verkeerde paard naar e5. Speelt hij het andere paard dan weet ik nog niet hoe wit het moet houden. Stand is intussen 1,5 – 2,5. En opeens ziet het er niet goed uit. Matthijs overziet iets in het middenspel en krijgt een moeilijke middag. Toch krijgt hij in het toreneindspel nog een kans op gelijk spel maar ook dat lukt niet. Roland Daamen speelt het beheerst uit.  3,5-1,5 en het is kritiek. Het is mij niet duidelijk hoe het daarna precies verliep. Volgens Joris had hij een beetje een gekke partij, waarin hij lange tijd erg goed heeft gestaan, maar vlak voor het einde staat hij verloren. Toch nog remise. Allebei winstkansen gemist dus. 4-2 inmiddels. Tom maakt nu remise in een stelling waar niet meer te halen is. Onduidelijk is of hij voorheen voordeel heeft gehad. Stukkenjagers staat nu op 4,5 punt.

De herrijzenis van Thomas

Thomas speelde tegen Frans Konings. Frans kennen we nog van een mooie Slavische partij van vier jaar geleden tegen Raymond de Rooij. Dat was een enerverende partij die zelfs de schoonheidsprijs voor die competitieronde kreeg als ik het mij goed herinner.

Thomas zegt over zijn partij:
‘Ik speelde net als een aantal jaar geleden tegen Frans Konings. Buiten de snelschaakpotjes bij SG King en rapidpartijen bij toernooien om heb ik een keer eerder tegen Frans gespeeld. Dat was in dezelfde setting, thuiswedstrijd in de tweede klasse tussen HMC Calder 2 en Stukkenjagers 2. Toen zaten we op bord 1, nu op bord 3. Zelfde kleuren, zelfde partijbeeld.
Dit keer werd het geen Hollands, maar een Dame-Indische opstelling van mij. Ik liet me door een pionoffer van Frans overbluffen en kwam in een mindere stelling terecht. Die werd door Frans vakkundig omgezet in een gewonnen stelling. Vervolgens moest ik een kleine kwaliteit geven en bleef mijn koning zwak. Frans stond mij toe om een beetje aan te rommelen met mijn Dame en Toren tegen zijn lopers. Door onnauwkeurig spel van Frans kon ik vluchten in een remise-eindspel. Even dacht ik het eindspel te kunnen winnen, maar dat was een miscalculatie. Frans was waarschijnlijk mentaal kapot doordat hij zijn volle punt niet al lang had binnengehaald. Hij kreeg een aantal keer de kans om op het einde de remise veilig te stellen, maar hij bleef maar de verkeerde zetten spelen. Op een gegeven moment houdt het op en verlies je dan. Een onverdiende overwinning voor mij, maar wel gerechtigheid na de partij van de vorige keer tegen Frans.’

Hier alle uitslagen op een rijtje:

HMC Calder 2

De Stukkenjagers 2

Koster , C. (Chiel) 1953 Berg van den, B. (Bram) 2201 0 – 1
Obers , F.F. (Frits) 2113 Huibers , P. (Peter) 2070 ½ – ½
Mollema , T. (Thomas) 2246 Konings , F.P.A. (Frans) 2192 1 – 0
Verhoeven , A.J.M. (Tom) 2199 Moor de, E.A.J. (Eric) 2077 ½ – ½
Dijkstra , M.C. (Matthijs) 1998 Daamen , R. (Roland) 1954 0 – 1
Broekmeulen , J. (Joris) 2236 Dignum , E. (Erik) 1978 ½ – ½
Rooij de, G. (Gert) 1965 Haast , K.M.C. (Koen) 2068 0 – 1
Smeets , P.M.V.E. (Pierre) 1971 Blom , M.H.M. (Martijn) 2048 1 – 0
Gemiddelde Rating: 2085 Gemiddelde Rating: 2074 3½-4½

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>