Geslaagde supermatch!

Foto’s door René Olthof
Afgelopen zaterdag was de supermatch tussen HMC, Stukkenjagers en Paul Keres ter ere van het 80-jarig jubileum van HMC.

Deze middag geen gebroken glazen in de zaal, alleen gebroken imago’s en ego’s…

Er werd in 9 zeskampen en in 2 vijfkampen gestreden om de prijzen. Doordat Paul Keres met maar liefst 25 sterke spelers kwam, 1 iemand een rating van 1600+ had en daarna iedereen al 1750+, en Stukkenjagers ‘maar’ met 14 spelers, vooral spelers van 1900-; konden de groepen niet op basis van clubafkomst worden ingedeeld. De groepen werden zoveel mogelijk op rating ingedeeld, met als regel dat er maximaal 3 spelers van dezelfde club in een zeskamp konden zitten. Zo ontstonden er hele spannende groepen.

Paul Keres met 25 spelers en Stukkenjagers met 14 spelers, hoeveel spelers zou HMC dan op stellen? Het zag er lange tijd naar uit dat we met 30 man zouden meespelen, uiteindelijk werden dit er 25. 25+25+14=64. 64 man is natuurlijk een geweldig aantal voor een schaaktoernooi, een mooier schaakgetal ga je niet vinden.

Ik verzorgde zelf de aanmeldingen en indeling van de groepen, toen het 10:30 was (inlopen was van 10:00 tot 11:00) en er nog maar een handjevol mensen was begon ik me af te vragen of het wel goed zou komen. Gelukkig kwam toen vrijwel de hele deelnemerslijst van Paul Keres tegelijk binnen en kon het feest beginnen.

Toen iedereen binnen was en op een enkele slaapkop na iedereen die we hadden verwacht hadden gespot, kon ik beginnen met indelen. Rond 11:20 kwamen mensen naar mij toe om te vragen waarom het zo lang duurde. Bij een 80-jarig jubileum ga je natuurlijk niet indelen met een computer, maar zoals ze het 80 jaar geleden zouden hebben gedaan: met de hand en een beetje gezond verstand.

Dat zijn pas schakers, na het toernooi nog gewoon doorschaken

Om 12:35 kon het schaakfestijn beginnen. Tot mijn verbazing was het tijdens de partijen doodstil, stond er in de uitnodiging niet ‘gezelligheid staat voorop’ en stond tussen 9 en 25 februari het motto ‘meedoen is belangrijker dan winnen’ niet centraal? Nou ja, daar had vrijwel iedereen tijdens de partijen maling aan. Er werd gewoon serieus geschaakt. De gezelligheid was tussen de rondes te vinden, ook al was de spanning toen misschien nog wel het hoogste doordat iedereen in de pauzes de massastart van het schaatsen aan het volgen was. Speciaal voor ons georganiseerd door de Koreanen, de massastart als pleziertje tussen de massakamp-partijen.

Een van de winnaarstafels bij het eten

Qua resultaten was het voor HMC helaas een dag om snel te vergeten, we waren met afstand de slechtst presterende club… Stukkenjagers en Paul Keres hielden elkaar bijna in evenwicht. BIJNA! Paul Keres won de taarten voor best-presterende club.

Het eten was lekker, met tussen de maaltijden door de verschillende delen van de prijsuitreiking.

De slaapkop van HMC heeft zich tussen de winnaars van Paul Keres weten te fietsen. Tip: Het is niet Niels die meedeed namens PK!

Al met al een geweldige schaakmiddag.

De rest van de foto’s kun je hier vinden.

Alle foto’s zijn gemaakt door onze topfotograaf René Olthof.

Winnaars groepen:
1:Twan Burg (HMC)
2:Bram van den Berg (SJ)
3:John Cornelisse (PK)
4:David Jongste (PK)
5:Anton Rosmuller (PK)
6:Colijn Wakkee (PK)
7:Jeroen Bollaart (PK)
8:Jan Poppelaars (PK)
9:Jan Wiggerman (PK)
10:Theo Suikers (HMC)
11:Pieter Roos (HMC)

1 comment to Geslaagde supermatch!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>