HMC Calder wint van Groningen

Door met 6-4 te winnen van Groningen heeft HMC Calder goede zaken gedaan. Degradatie lijkt definitief afgewend, en een plek bij de top 3 hebben we nog volledig in eigen hand. De komende wedstrijd tegen En Passant wordt cruciaal voor een ticket naar de Europacup op Kreta.

Snelle voorsprong (0-0 -> 3-0)
Zoals wel vaker was ik als eerste klaar. Dit keer geen snelle remise, maar een punt. In het Konings-Indisch tegen Eelke de Boer kon ik een koningsaanval op touwen zetten. Tegenspel kwam er niet, dus ging zwart mat.
Daniel Fridman won ook snel. Tegenstander Jasper Geurink zag zich genoodzaakt in de opening een toren offeren. Echt gevaarlijke compensatie kwam er niet, dus de rest kon je wel aan Daniel overlaten.

Schaakmat


Ook Tycho scoorde een punt. In een Najdorf greep tegenstander David Slagter hem naar de keel, maar Tycho overleefde met niet al teveel moeite de schermutselingen. Het was onduidelijk of het eindspel wel genoeg voordeel zou leveren, maar zijn tegenstander ging al snel de mist in door een stuk in te leveren.

Tycho

Het werd nog spannend (3-0 -> 3,5-2,5)
Anna Zatonskih speelde met wit een solide remise tegen Tiviakov. Altijd fijn als de sterspeler van de tegenstander in bedwang gehouden kan worden. Het openingsexpirement van Mischa Senders tegen Jan Baljé kon niet echt geslaagd genoemd worden. Zijn tegenstander kreeg een goede controle over het centrum. Mischa offerde maar een stuk tegen 3 pionnen, maar geloofde niet echt in de compensatie. Hij raakte ook nog materiaal kwijt en moest toen de handdoek in de ring gooien. Geert van der Stricht won onlangs een snelschaaktoernooi in België, maar ook Iozefina Paulet werd niet bang toen Geert begon te offeren. Ze pakte koeltjes het materiaal, en startte ondertussen ook zelf een aanval. Geert kon nog ontsnappen naar een eindspel, maar met 3 pionnen achter was daar niets meer te halen.

Matchwinnaars (3,5-2.5 -> 6-4)
Rob Schoorl speelde een interessante partij tegen Maurice Schippers. Met een stukoffer konden enkele gevaarlijke pionnen onschadelijk gemaakt worden. 3 pionnen hielden de stelling in balans. Jasper Broekmeulen speelde een sterke partij tegen Bonno Pel, die hem qua stijl wel leek te liggen. Jasper wist zijn voorsprong langzaam uit te bouwen en won in het eindspel.

Jappie

Jeroen had een zware partij tegen Joost Wempe. Die offerde een stuk tegen 3 pionnen, wat wellicht het thema was van deze match, en dit leek best wel sterk. Jeroen ontsnapte naar een eindspel met 2 stukken tegen toren en 2 pionnen. Die vrijpion was nog steeds wel erg lastig, en uiteindelijk brak Wempe door op de koningsvleugel. Martijn Dambacher speelde op het eerste bord tegen Daan Brandenburg. In het middenspel had Daan tevreden moeten zijn met remise,  zijn winstpoging was geen succes. Hij verloor een centrumpion en Martijn tikte het dame-eindspel geduldig uit.

Onder het toezicht van vele fans krijgt Martijn de hand toegereikt. Op de achtergrond haalt Cees van Zelst de winst binnen voor HMC Calder 4.

Zie schaaksite voor de partijen.

Met dank aan René voor de foto’s!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>