Hoe verging het kampioenskandidaat HMC Calder B?

Afgelopen vrijdagavond speelde HMC B thuis tegen HSC A. Piet van Eijndhoven verving Cees Nuijten om medische redenen.

We keken reeds enige tijd uit naar deze wedstrijd. Bij winst kon een kampioenschap ons bijna niet meer ontgaan. Maar HSC A is, met een gemiddelde rating van 1967, een niet te onderschatten tegenstander…

Ik speelde op bord 2 met wit tegen Jerzy Cebula (1959). Naast mij zaten Pierre en Piet. Pierre had Maarten Smit (1993) als tegenstander en Piet speelde tegen Paul van Asseldonk (1981).

Om te zien hoe Loek ervoor stond moest ik iets verder kijken. Waar de anderen nog met een taai gevecht bezig waren, leek Loek al snel goed te staan. Zoals we Loek kennen, vloog hij zijn tegenstander Pascal Boudewijns (1933) direct naar de keel. Volgens mijn computer had Loek na zet 15 beslissend voordeel. Helaas ging het enkele zetten later helemaal mis en verloor Loek. Dat was een streep door de rekening. Het betekende dat we 2½ punt uit de resterende drie partijen moesten halen.

Zoals gezegd kon ik Pierre zijn partij van dichtbij volgen. Toen zijn tegenstander 15. Dxa7 speelde, kwam Pierre goed te staan, ook al had hij twee pionnen minder. Rond de 20e raakte Pierre zijn voordeel helaas kwijt. Het stond echter nog steeds gelijk, ondanks een achterstand van 2 pionnen. Pierre kreeg later nog enig voordeel en op de 31e zet zat er zelfs een winnende combinatie in de stelling. Helaas miste Pierre deze combinatie en kwam rond de 32e zelfs op een kleine achterstand te staan. Na de 40e zet was het weer gelijk, maar was de stelling erg moeilijk. Wit had twee paarden en Pierre had een enkele toren. In de tijdnoodfase is zoiets, na een lange avond schaken, moeilijk remise te houden. Het ging mis, waardoor het 0-2 werd.

Ook Piet redde het niet. In tegenstelling tot Loek en Pierre, heeft Piet geen voordeel gehad. Het partij fragment dat ik van Piet kreeg, eindigt met een stelling waarin wit een pion meer heeft. Volgens mijn computer was het voordeel van wit beperkt (+0.35). Het lukte wit echter om de extra pion te behouden en het voordeel te vergroten: 0-3.

In mijn partij ging het redelijk gelijk op. Rond de 25e zet kreeg ik een klein voordeel en bij het begin van de wederzijdse tijdnood blunderde mijn tegenstander tot twee maal toe. Ik profiteerde beide keren niet, maar in plaats daarvan blunderde ik zelf ook maar. Mijn tegenstander was solidair en profiteerde evenmin, waarna de partij in remise eindigde door eeuwig schaak: ½-3½.

In de hieronder weergegeven partij fragmenten is nog enig aanvullend commentaar van Piet te lezen:

Het verslag van HSC A is hier te lezen.

HMC Calder B

HSC A

Smeets , P.M.V.E. (Pierre) 1971 Smit , M. (Maarten) 1993 0 – 1
Dijkstra , M.C. (Matthijs) 1998 Cebula , J. (Jerzy) 1959 ½ – ½
Eijndhoven van, P.J. (Piet) 2014 Asseldonk van, P. (Paul) 1981 0 – 1
Mostertman , L.G. (Loek) 1873 Boudewijns , P. (Pascal) 1933 0 – 1
Gemiddelde Rating: 1964 Gemiddelde Rating: 1967 ½-3½

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>