HMC Calder A kampioen in de avondcompetitie

HMC Calder A heeft het kampioenschap in de hoofdklasse van de avondcompetitie een ronde voor het einde binnengehaald door de hekkensluiter Stukkenjagers B met 3,5-0,5 te verslaan.

Verslag door Guido Jansen:

Twee jaar geleden bedachten Twan en Thomas dat het leuk zou zijn als HMC eens de avondcompetitie zou winnen. Tot dusver was deze competitie namens HMC vooral gevuld door gezelligheidsschakers vanaf team 3 en lager. Waarom is er eigenlijk geen team met de sterkste schakers? Natuurlijk zou het schaaktechnisch niet echt een uitdaging voor dit team zijn, maar qua gezelligheid voor hen toch ook wel weer eens wat nieuws. Hoe vaak wordt tijdens topwedstrijden de klok stil gezet voor het halen van een drankje? Hoe vaak wordt door de tegenstander de verkeerde klok ingedrukt en dan het gezellig kletsen vooraf en de ontspannen sfeer?

Nadat dit team vorig seizoen naar de hoofdklasse promoveerde, moest het dit jaar dan gaan gebeuren. En gemakkelijk ging het. Een ronde voor het einde al kampioen doordat het gat met nummer 2 na onze laatste overwinning al drie matchpunten is. Schaaktechnisch de enige uitzondering was ik zelf, laat ik daar dus maar niet te diep op doorgaan, gebrek aan talent, vorm, kennis, kwaliteit, motivatie, haar, conditie, is genoeg voor hevige twijfels over doorgaan in deze spelvorm, maar zoals gezegd genoeg hierover, het is triest zoals het is.

Zelf vind ik het een raadsel hoe onze enige mannelijke grootmeester elke keer de motivatie op kan brengen om zijn partijtjes te winnen. Deze ronde was het ratingverschil met de tegenstander 600 elo punten. Dat Twan zou winnen, lag voor ons wel voor de hand en gebeurde natuurlijk ook. Volgens hemzelf is alles winnen, altijd moeilijk (daar kan ene Sven ook wel iets over zeggen) en dat is natuurlijk ook zo. Bijna gaf hij in gewonnen stand een stuk weg, bijna .. Maar natuurlijk zeer knap zonder weerga, alles winnen, teamcaptain zijn, contacten met de tegenstander op een gezellige en goede manier regelen. Met een zeker punt, is het voor de andere 3 schakers (eigenlijk natuurlijk 2 andere schakers en ikzelf) vaak wel een gemakkelijke match. Ging dit de vorige ronde nog fout, Thomas en ik gingen in Tilburg al iets te snel aan het bier, Twan ging toch wel winnen, dus met onze remises hadden we al 2 punten, helaas verloor toen ons 1e bord. ..


In deze wedstrijd hadden we ook op het 4e bord een erg groot rating plus. Dat ging vast nog wel een plus worden. En dat gebeurde ook. De tegenstander zag dat een nieuwe witte dame op a8 verschijnen en offerde nog maar wanhopig een loper op h3, compensatie hiervoor kwam er niet. Thomas liet zien niets van zijn fout in de vorige ronde geleerd te hebben en bood nu nog sneller (binnen de 10 zetten?) alweer remise aan. Daar had tegenstander Sjoerd van Roon natuurlijk niet de hele reis vanaf Tilburg voor afgelegd. Wel bijna direct erop liet hij het zwarte paard van Thomas op f4 toe, ja, ik was niet de enige die niet bijzonder op dreef was deze avond. Vanaf f4 controleerde dit paard veld en pion d3. Pion eraf en stelling direct onder controle. Ook hier een redelijk gemakkelijk punt. En dat waren er dus 3. Geen vuiltje aan de lucht. Genoeg tijd voor een mooie sneeuwfoto. Dank aan de weergoden en aan René Olthof.

Guido

3 comments to HMC Calder A kampioen in de avondcompetitie

 • Loek Mostertman

  HMCA van harte gefeliciteerd met het kampioenschap!

  Twan dacht dat het voor het eerst in de historie was, maar ik meen me te herinneren dat we in de jaren ’80 ook al eens kampioen waren.
  Het team bestond ton, dacht ik, uit Loman, Plasman, Scholten en mijzelf, maar ik kan het verslag niet meer terugvinden …

 • Twaburov

  Sorry Loek, de eregalerij van de NBSB gaat niet zo ver terug! http://www.nbsb.nl/eregalerij/

 • Rino Loman

  Loek heeft helemaal gelijk. Het was in het eerste jaar dat de NBSB een Avondcompetitie organiseerde en het leek ons wel leuk om daaraan deel te nemen.
  De tegenstand was niet al te groot. We wonnen alle wedstrijden tot en met de laatste ronde met grote overmacht. Over die laatste ronde heb ik nog steeds gemengde gevoelens. Wij moesten uitspelen tegen de ploeg die, net als wij, ook de voorgaande wedstrijden allemaal had gewonnen. En wat gebeurt er? Hans Scholten was glad vergeten dat er die avond gespeeld moest worden en we waren dus maar met zijn drieën.
  We hebben wel gewonnen met 2½ – 1½ maar na al die jaren hoop ik nog steeds dat onze gewaardeerde tegenstanders van toen zich niet beledigd hebben gevoeld door deze situatie. Het geeft immers een beetje de schijn van arrogantie om in zo’n belangrijke wedstrijd de tegenstander een punt vóór te geven ……

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>