Tuin der Listen XLIX: Over 1.e3 en de Acht van Chaam

Van de Groepencompetitie zijn drie ronden gespeeld. Wie Groep 1 gaat winnen weten we allemaal, zeker sinds Thomas zich terugtrok. In Groep 2 staat Derk-Jan bovenaan, maar de vraag is hoe lang Pierre dit tolereert. Luigi won alles in Groep 3 en Henk Mollema in 4. Ik zie niemand die hen gaat bedreigen.

Terug naar de hoogste groep. Afgelopen week mocht Piet het daarin opnemen tegen Twan. Ik weet niet wat Piet van het resultaat verwachtte, maar rekening houden met een nul deed hij zeker. Is ook normaal. De vraag is hoe te spelen tegen een GM met een rating van ruim 2500, of liever hoe te verliezen. De meesten van ons zal het worst wezen, want ze weten dat ze kansloos zijn. Dan heb je de categorie die zich in staat acht er een remise uit te slepen, mist alles meezit. De nul is ingecalculeerd, maar laat het een eervolle zijn. Een derde groep denkt niet in categorieën. Het zijn de anarchisten die zonder gezag voor de gevestigde orde ten strijde trekken. Het standbeeld moet om.

Piet lijkt me een duidelijk voorbeeld van de middelste groep. Hij kent zijn openingen, is strategisch sterk , speelt solide en is dus niet makkelijk om te krijgen. Dat ondervond Twan ook. Het had remise kunnen worden, zoals je hierna zelf kunt zien. Zeker naspelen deze partij: hij is spannend en instructief, want van Twans grootmeesterlijk commentaar voorzien. Grappig is de eerste zet: 1.e3. Het was de dag van de wielerklassieker E3 Harelbeke. Vandaar. Logisch toch? Maar Twan, wat ga je doen met de Acht van Chaam?

Kees van Oirschot

2 comments to Tuin der Listen XLIX: Over 1.e3 en de Acht van Chaam

  • Twaburov

    Hi Kees, De Acht van Chaam is in de zomervakantie en niet relevant voor Scorito, dus ben niet van plan daar wat mee te doen.

  • Hoi Twan,

    Ik was op zoek naar een opvallende kop boven mijn stukje. Vandaar mijn al dan niet geslaagde grap over de Acht van Chaam. Dat die wielerwedstrijd meestal in augustus wordt verreden is me bekend. Ik kom immers uit die omgeving en was in Chaam als toeschouwer aanwezig.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>