Tuin der Listen XLVI: Kan het nog gekker?

Als je een paar jaar geleden op de clubavond rondliep, zag je op de borden bekende stellingen uit het Spaans, het Siciliaans, het Slavisch of het Konings-Indisch. Of van dat kl….Hollands natuurlijk. Maar we leven in andere tijden en we zien clubgenoten zich uitleven in 1.b3, 1.d3 en het London-systeem. Afgelopen week was het de beurt aan Leon om eens een zijpaadje in te slaan. Tegen Henk Mollema koos hij voor het Koningsgambiet, dat garant staat voor verfrissend schaakplezier.

Maar het kan nog gekker: onlangs zag ik partijen met 1.a3 en 1. h3. De naam van de witspeler? Je weet wel: die jongen uit Noorwegen, met een rating van ruim boven de 2800. En hij won… Ja, daarna kijk je van het Koningsgambiet niet meer op. Maar om met de weerman te spreken:  het levert wel mooie plaatjes op. Hiervan getuigt de partij hieronder, door Leon van commentaar voorzien.

( K.v.Oirschot; k.v.oirschot@home.nl)

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>