Tuin der Listen XLVIII: Schliemann oder Jaenisch

Vrijdag 16 maart, een dag voor de Groepencompetitie met op het programma veelbelovende confrontaties als Piet van Eijndhoven-Tom Verhoeven, Pierre Smeets-Dewi Vermeulen, Derk-Jan Morelis-Loek Mostertman,  Willem Blankert-Leon ter Beek en Jos Peters tegen de schrik van Groep 3, Luigi De Mas, die al zijn partijen won.

De grootste spanningen zag ik op het bord van Derk-Jan en Loek. Geen wonder, want beiden houden van tactische complicaties. Loek, met zwart, koos voor zijn gebruikelijke verdediging, aanval zo je wil, de Schliemann variant van het Spaans, ook wel Jaenisch genoemd. Blijkbaar had Derk-Jan er thuis even naar gekeken.

( K.v.Oirschot; k.v.oirschot@home.nl)

3 comments to Tuin der Listen XLVIII: Schliemann oder Jaenisch

  • René Olthof

    Liever Jaenisch dan Schliemann. Die laatste naam is een historische misser van de bovenste plank. Schliemann schreef niet over Spaans met 3…f5, maar over 3…Lc5 4.c3 f5.

  • Je hebt gelijk: ik heb van Schliemann geen partij gevonden met 3…f5. Van Jaenisch trouwens ook niet, maar ik neem aan dat die bestaan. Misschien is 3…f5 het meest gespeeld door Marshall.En laten we Loek Mostertman niet vergeten.

    Er blijkt nog een tweede Jaenisch-gambiet te bestaan: 1.c4 b5. Jou kennend wist jij dat.

  • Rens Oomen

    Boey…….. is de naam

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>