Het 4e ongeslagen en met overmacht kampioen!

Door teamleider Koos Hendriks

Met een score van 11 uit 6 zijn we met een straatlengte voorsprong kampioen geworden in 2c. In de eindstand bedroeg het verschil tussen ons en de nummer 2 evenveel punten als het verschil tussen de nummer 2 en de nummer laatst, namelijk 4.

de kampioenen

 

Wie had dat gedacht aan het begin van het seizoen, immers we kwamen 1 speler te kort en moesten het hele seizoen doen met een vaste basis van maar 7 spelers, telkens aangevuld met reservespelers. Nog opmerkelijker wordt dit kampioenschap als we kijken naar de vorm van onze basisspelers. Slechts één (Cees) bleek namelijk een positieve TPR-score te hebben aan het eind terwijl de andere 6 allen met een negatieve TPR-score zijn geëindigd! Het wekt dat ook geen verwondering dat Cees met 5 uit 6 en een TPR van 1897 topscorer is geworden. Ook vermeldenswaard is dat onze invaller van de 1e seizoenshelft Martijn met 3 uit 3 een TPR van 1885 heeft gescoord en dat terwijl hij niet eens een officiële ELO-rating bezit.

Aangezien het kampioenschap al binnen was konden we voor de laatste ronde relaxed afreizen naar Soerendonk waar we moesten aantreden tegen hun 3e. Zij kwamen 2 spelers tekort zodat we meteen al 2 reglementaire punten cadeau kregen. Gewoontegetrouw was Bart als eerste klaar aan bord 6. Zijn tegenstander dacht een pion te winnen echter zag het familieschaak van Bart finaal over het hoofd en kon met een volle toren achter even later opgeven.
Henk offerde aan bord 2 met de zwarte stukken een pion in de opening voor aanvalskansen op de koningsvleugel. Zijn tegenstander wist echter alles bekwaam te pareren waarna het ontstane eindspel met 1 pion minder helaas voor Henk verloren ging.
Joep won aan bord 5 een pion in de opening in een stand die nog alle kanten op leek te kunnen gaan. Na enige spannende verwikkelingen in het middenspel zag zijn tegenstander een ‘mat achter de paaltjes’ over het hoofd en kon Joep het volle punt bijschrijven.
Eric aan bord 3 trof een jeugdige speler die alhoewel nog geen rating een sterke indruk maakte met zijn spel. Eric dacht, evenals ik die toeschouwer was, goede zaken te doen met een doorslag van een pion met schaak. Deze combinatie was 3 zetten vooruit berekend echter zijn tegenstander weerlegde de combinatie vlot spelend en liet ons zien nog één zet verder te hebben gerekend. In plaats van voordeel resulteerde het uiteindelijk in het verlies van 2 pionnen voor Eric zonder enige vorm van compensatie en ging de partij kansloos verloren.
Theo aan bord 4 leek met een voorsprong van 2 pionnen en actief spel regelrecht op de overwinning af te stevenen. Echter na grootscheepse afruil van de zware stukken kwam hij er tot zijn schrik achter dat een eindspel met lopers van ongelijke kleur heel vaak remise is ondanks een pionnenvoorsprong zoals ook nu het geval was.
Cees liet aan bord 1 weer eens zien waarom dat hij dit seizoen zo’n goede score heeft behaald. In het ontstane eindspel met dame en toren wist hij schijnbaar vanuit het niets met een ragfijne techniek gebruik te maken van een matdreiging op de achterste rij. Dit leverde behalve pionwinst ook een winnende koningsaanval op resulterend in een overwinning van 51/2 – 21/2.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>