HMC Calder 3 – SV Gardé 2

Door Leon ter Beek

Op zaterdagmiddag 21 april 2018 speelde het team van HMC 3 de laatste wedstrijd van het seizoen in klasse 1B van de NBSB. Er stond voor ons, behalve de sportieve eer, niets meer op het spel, want met 7 matchpunten uit 8 wedstrijden waren we al veilig voor degradatie.
Onze tegenstander, SV Gardé 2, stond met 3 matchpunten gedeeld laatste in de poule, samen met Eindhoven 3. Dit team speelde in de laatste ronde tegen de derde degradatiekandidaat, De Kentering 1, dat 4 punten had. We zouden onze buren uit Rosmalen dus een dienst kunnen bewijzen door de laatste wedstrijd te winnen.
Helaas is het er niet van gekomen. Niet voor het eerst dit seizoen bleven we onder de verwachtingen en we verloren de wedstrijd zelfs. Omdat Eindhoven 3 nipt van De Kentering 1 won is De Kentering 1 met 4 matchpunten gedegradeerd. SV Gardé 2 en Eindhoven 3 hebben beide 5 matchpunten en zijn daarmee gedeeld voorlaatste geworden. Beide teams hebben niet alleen hetzelfde aantal matchpunten maar ook dezelfde bordpunten (32,5) en zelfs de onderlinge wedstrijd is 4-4 geworden. Ik zou niet weten welk van beide teams nu gaat degraderen, maar misschien is deze vraag wel irrelevant, omdat de competitie volgend jaar van opzet gaat veranderen.
Dan nu het verloop van de wedstrijd. Ik laat in het vervolg de spelers zelf over hun partij aan het woord.

bord 7 Maarten Aders – Cees van Zelst ½-½
Stand ½-½
Cees: ”Mijn partij stevende op de automatische piloot op een remise af. Er gebeurde niets opwindends en na wat afruil van materiaal nam ik als zwartspeler het remiseaanbod van mijn tegenstander aan. Ik had het gevoel iets minder te staan maar ook na analyse bleek de remise toch correct. Jammer dat we als team verloren maar omdat er toch niets meer op het spel stond was misschien de benodigde alertheid onbewust toch wat minder. De notatie van mijn partij wil ik jullie niet aandoen want er gebeurde helemaal niets in deze partij.”

bord 1 Jacco Vermeulen – Loek Mostertman 1-0
Stand ½-1½
Loek: ”Dit seizoen is voor mij dramatisch verlopen, zowel in- als extern. De laatste ronde was wel een dieptepunt. Na 1.g4 h5 kwam wit met het rare nieuwtje 2.d4?!. Na 2.. hxg4 stond ik op winst, maar ik miste op zet 7, 8 en 9 goede winstvarianten en klungelde later zo erg, dat ik snel verloor.”

bord 6 Bert Kramer – Karl Raemakers 0-1
Stand ½-2½
Bert: ”Hoe een partij adequaat samen te vatten. Ik verloor mijn partij. Tot en met zet 15 stond ik comfortabel. Mijn tegenstander had zeeën van tijd gebruikt voor tamelijk triviale zetten. Ik had nauwelijks een half uur gebruikt. Voor mijn doen tamelijk ongebruikelijk. Een ruil deed mij de das om. Ik kon terugslaan met pion of paard. Zonder nadenken pakte ik dat paard. Zo creëerde ik voor mijn tegenstander mogelijkheden een natte droom bij daglicht. De man wist daar wel raad mee. Van zulke stommiteiten word ik ongenietbaar. Het was te warm anders had ik thuisgekomen schaakbord en stukken in de open haard geflikkerd met de schrale hoop mij daaraan te kunnen warmen. De kat voelde het bij het binnenkomen onraad. Ik heb haar het hele weekend niet gezien. En de hond piste bij het uitlaten van de zenuwen tegen mijn broekspijpen. Ook dat nog. Je kunt zo’n zet een blunder noemen. Ik noem het een Gonzo-zet. Gonzo is dat blauwe vogelachtige wezen uit The Muppet Show. Gonzo is een personage dat alles doet om een beetje in beeld te komen en is dientengevolge bereid om de meest waanzinnige stunts uit te voeren. Wat mij betreft liever niet. Ik groet U allen.”

bord 4 Luigi de Mas – Erwin Talpe ½-½
Stand 1-3
Luigi probeerde met wit lange tijd de soliede stelling van zijn tegenstander te kraken. Hij had ruimtevoordeel maar niet veel meer. Pas diep in het eindspel, waarin beide spelers nog een loper hadden en enkele pionnen, moest Luigi zich bij het gelijkspel neerleggen. Een plusremise!

bord 5 Peter Thijssen – Cees Nuijten 0-1
Stand 2-3
Cees: ”Beste teamgenoten, de laatste wedstrijd was teleurstellend en dat was niet de enige keer. Als team hebben wij het slecht gedaan en dat geldt ook voor mij. De inspiratie ontbrak in ons team en ik vond het maar een lauw gedoe dit jaar. Het absolute dieptepunt was natuurlijk de blamage tegen Vught. De vorige ronde met de fameuze winstpartij van Piet vormde daarop de enige uitzondering. Onze laatste wedstrijd was typerend slecht en dat tegen een tegenstander waarvan we gemakkelijk hadden moeten winnen. Knullig. Ik mag dan deze keer gewonnen hebben maar de partij wil ik jullie niet aandoen. Een schande voor de website zou het zijn. Al snel kreeg ik een lullig pionnetje cadeau, waarna de witspeler niks beters wist te bedenken dan een remise na te streven door zo veel mogelijk materiaal te ruilen. Uiteindelijk wist ik vrij simpel een winnende koningsaanval uit te voeren. Zonde van de middag en buiten was het weer zo mooi. Erg triest ook dat Gijs moest ontbreken. Ik wens hem een spoedig en voorspoedig herstel toe.De enige wijze om de schande van het afgelopen seizoen wat te boven te komen, leek mij een vakantie in Toscane en daar gaan wij dus de komende weken doorbrengen.”

bord 3 Leo Hovers – Leon ter Beek 1-0
Stand 2-4
Leon: ”Mijn tegenstander opende met 1. Pc3, waarop ik niet 1… d5 antwoordde maar het spel in Siciliaanse banen leidde middels 1… c5. Deze Siciliaan heb ik vervolgens vakkundig mishandeld en een nederlaag was mijn verdiende loon.”

bord 2 Wim van Oostrum – Jack Sonnemans ½-½
Stand 2½-4½
Wim: ”Wat mijn partij van zaterdag betreft, dat was niet veel. Wellicht door overconcentratie overzag ik een trucje waardoor ik wat minder kwam te staan. In mijn beleving had ik een bepaalde zet al gespeeld maar tot mijn schrik bleek dat niet het geval te zijn. Uiteindelijk kon ik afwikkelen naar een toreneindspel dat remise werd gegeven. Dit seizoen was voor mij minder succesvol dan het vorige. Als ik twee veel betere tot gewonnen stellingen ook daadwerkelijk zou hebben gewonnen was het een goed seizoen geweest. Helaas verloor ik die allebei.”

bord 8 Dewi Vermeulen – Jasper van Buul 1-0
Stand 3½-4½
Dewi: ”De partij was niet van een erg hoog niveau, beide kanten hebben aardig wat fouten gemaakt. Ik moest tegen Jasper van Buul en hier had ik al 3 keer eerder tegen gespeeld op de Brabantse kampioenschappen van de jeugd (2x winst, 1x verlies). Ik dacht dat ik in de opening wel goed stond maar ik kon mijn stukken moeilijk ontwikkelen. Lf4 op zet 20 ziet er heel logisch uit maar speelde ik niet, in plaats daarvan speelde ik c4 en hierdoor kon mijn dame minder meespelen/verdedigen en ging mijn tegenstander slim voor de aanval. Uiteindelijk won ik één (dubbel) pion terwijl ik er één had moeten verliezen. Na de tijdnood werd het een toreneindspel, mijn tegenstander ruilde vrijwillig torens af en toen was het opeens wel heel makkelijk gewonnen. Ik was als laatste klaar dus helaas maakte het resultaat niet meer uit voor de stand.”

Door de overwinning van Dewi kwam de eindstand dus op 3½-4½. Kampioen werd SV Dubbelschaak 97 2, dat alle wedstrijden won en met 5 punten voorsprong eindigde op De Vughtse Toren 1, dat fraai tweede werd. Een overtuigende kampioen dus.
Zoals gezegd heeft HMC 3 dit jaar niet aan de verwachtingen kunnen voldoen. Er heeft eigenlijk nooit een goede eindklassering ingezeten. Voor 9 wedstrijden moesten we een beroep doen op maar liefst 18 spelers. Voor de cijferfetisjisten volgen hieronder de resultaten, geordend naar gespeelde partijen:

Bert Kramer: 5 uit 9
Loek Mostertman: 1½ uit 9
Cees Nuijten: 4 uit 8
Leon ter Beek: 3½ uit 8
Wim van Oostrum: 4 uit 7
Piet van Eijndhoven: 4 uit 6
Gijs van Breukelen: 2 uit 6
Derk-Jan Morelis: 2½ uit 5
Roger Feytens: 2 uit 4
Luigi de Mas: 1 uit 2
Matthijs Dijkstra: 1 uit 1
Dewi Vermeulen: 1 uit 1
Henk Burg: ½ uit 1
Henk Mollema: ½ uit 1
Peter Mooren: ½ uit 1
Cees van Zelst: ½ uit 1
Theo Hovers: 0 uit 1
Pieter Roos: 0 uit 1

Tegen EVS 1 (5-3) en tegen De Kentering 1(6½-1½) boekten we goede overwinningen; tegen De Vughste Toren 1 werd het een afgang (1-7). De overige resultaten waren middelmatig.
Volgend jaar beter!
Tot slot: bijgevoegd zijn de partijen van Loek Mostertman en Dewi Vermeulen. Als extraatje ter afsluitin van het seizoen geef ik ook mijn partij uit de 7e ronde tegen Vught, eigenlijk mijn enige goede prestatie van het externe seizoen.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>