Topborden wijzen HMC Calder 1 de weg + Update analyse Geert

Door Thomas Mollema, foto’s door René Olthof

In de voorlaatste ronde van de Meesterklasse stond de kraker tussen En Passant en HMC Calder op het programma. De nummer 3 tegen de nummer 4 van de ranglijst dus! De titel was al uit beeld door een ijzersterk seizoen van LSG, de degradatie was ook al afgewend. Tja, vriendschappelijk wedstrijdje voor de eer dus zou je kunnen denken. In tegenstelling tot andere klassen levert een top 4-notering hier echter wel iets op. De nummers 1 t/m 4 plaatsen zich voor de ECC. We speelden dus tegen een directe concurrent voor een ticket.

De topborden

In het bij (bijna) iedereen bekende denksportcentrum van Bunschoten-Spakenburg vond de wedstrijd plaats. Vlak voor de wedstrijd kregen wij door dat Tycho twintig minuten en Geert een half uurtje later zouden aanschuiven. Ik zei nog tegen Jeroen dat het wel de bedoeling was om het beter te doen dan de vorige keer dat ik meespeelde tegen En Passant, toen werd het bij mijn debuut in de Meesterklasse namelijk maar liefst 9,5-0,5 met als enige lichtpuntje de remise van Jeroen tegen Nijboer. ‘Dat komt wel goed’ aldus Jeroen, daar zou ik hem aan houden!

Er was gekozen voor een originele opzet van de borden. Een rij met vijf liveborden, vervolgens twee rijen met ieder 4 borden van het tweede team en aan de andere kant weer vijf liveborden van het eerste team.

Een half uur na het begin van de ronde kwam Geert binnen. Huh, Geert is er eerder dan Tycho? Wat zou er dan met Tycho gebeurd zijn? Waar op een aantal borden spelers alle kanten van het bord te zien kregen, was Tycho alle kanten van Bunschoten-Spakenburg aan het bekijken. Hij zocht van Dijk tot huis, maar vond geen denksportcentrum. Blijkbaar kon Tycho ook geen Passant zo ver krijgen om hem de speellocatie te wijzen. Tijdens zijn speurtocht was Tycho en passant aan het bellen met René Olthof die hem tevergeefs tientallen straatnamen heeft doorgegeven en allerlei herkenningspunten doorgaf, zoals een kerktoren die nogal opvalt. Maar goed het is ook lastig om een locatie te onthouden waar je pas zo’n 5 keer bent geweest… Of zou Tycho misschien hebben gedacht dat er maar plaats was voor 4 IM’s in ons team en hij er pas vlak vantevoren achterkwam dat Niels IM geworden was? Ik hoop in ieder geval dat Tycho van zijn wandeling in de zon heeft genoten.

De reglementaire nederlaag van Tycho wegens te laat komen niet op komen dagen werd al snel weggepoetst door Twan en Niels. Twan mocht het op bord 1 opnemen tegen Nijboer, bijna precies een jaar geleden wist Twan hem pootje te lichten bij het kwalificatietoernooi voor het NK. Dit keer geen gestolen overwinning voor Twan, maar een overtuigende zege. In een Siciliaan ging Twan er dwars doorheen in een voor hem onbekende stelling besloot Twan om Pf5 te spelen terwijl er een pion op e6 stond. Je moet het maar durven! Het pakte heel goed uit en Twan wist de zwakte van de zwarte koning daarna natuurlijk goed om te zetten in een materiele voorsprong en uiteindelijk het volle punt.

Niels besloot op de avond voor de externe om niet te oefenen op het schrijven van IM voor/achter zijn naam op het notatieblaadje, maar om de opening van een van zijn mogelijke tegenstanders Richard Vedder te weerleggen. Recent heeft Jeroen aan deze variant een SOS besteed, maar dit hoorde Niels pas na de partij! Na de opening met een goede stelling te hebben afgesloten beukte Niels vrolijk door om op zet 19 een stuk te incasseren. Een IM-waardige overwinning!

Tussendoor kon Jasper het niet droog houden tegen L’Ami. Dat is natuurlijk geen schande, met zwart heb je al snel een ondankbare taak tegen een 2600-speler. L’Ami kreeg een geïsoleerde vrije d-pion waarvan het altijd de vraag is of die sterk of zwak zal zijn. Jasper ging iets te voortvarend op deze pion af en moest hiervoor een stuk geven.

Bij een 2-2 stand (of mag ik 1-2 zeggen?) wist Geert een fantastische partij tegen Lahaye naar zich toe te trekken. Geert leek geen last te hebben van het half uur dat hij achterstond op de klok, hierdoor speelde hij misschien zelfs beter doordat hij zich geen zorgen hoefde te maken of de zetten die hij speelde wel 100% correct waren. Als ik zou moeten kiezen dan zou dit de schoonheidsprijsnominatie namens ons team zijn voor deze speelronde, al waren de partijen van Niels en Twan ook mooi.

Aan de andere kant naast mij besloot Rob na zijn slechte toernooi in Karlsruhe om met wit maar tevreden te zijn met een remise tegen GM Peng. Er gebeurde niet zo heel veel in deze partij, Peng accepteerde een pionoffer van Rob niet en daarna werd al snel de vrede getekend.

Snel aan het bier

Voor ik vertrok zei mijn vader thuis nog tegen mij ‘Misschien mag je nog wel tegen Bosboom, dat zou mooi zijn!’ Dat de Bosboom-speelstijl in huize Mollema wordt gewaardeerd zal geen verrassing zijn voor de mensen die partijen uit de interne competitie van HMC bekijken. Mijn vader bleek een juiste voorspelling te hebben gehad, ik mocht het opnemen tegen Bosboom. Twee keer heb ik met Lightning (2 minuten p.p.p.p.) een spannende partij gehad tegen Bosboom. 2 keer werd de partij geclaimd door de speler die er het slechtste voorstond. Tussenstand: 1-1. Helaas was er dit keer geen reden voor claimen voor de verliezende speler. Ik werd, na een onnauwkeurige opening, zorgvuldig opgeknoopt door Bosboom. Ik probeerde met een kwaliteit achter nog spanning te creëren door een stukoffer, maar Bosboom wilde dat stuk niet en gaf het redelijk snel daarna terug om in een eindspel van T+D tegen L+D simpel te winnen.

Bosboom

Nog drie partijen bezig en het zag er naar uit dat we gingen winnen. Jeroen en Nargiz hadden een gewonnen stelling tegen Henk Vedder en Gert Reichardt. Buiten in het zonnetje vroegen Rob, Niels en ik ons af of Martijn nog net remise zou kunnen houden of dat Bok het toch zou winnen. Ik besloot om het ‘kleine kwartier’ naar de dichtstbijzijnde pinautomaat te gaan lopen, de niet aanwezige Henk, Daniel en Mischa op de hoogte te brengen van de tussenstand (ook al heeft En Passant de luxe van liveborden) en te genieten van de zon, wie weet zou ik en passant Tycho nog tegenkomen. Toen ik op de terugweg was van de pinautomaat kreeg ik te horen dat het 3,5-6,5 geworden was. HUH, hoe kan Martijn nou hebben gewonnen van WK-deelnemer Bok. Gelukkig was Martijn als een bok op de haverkist in het eindspel en zag hij dat hij geen gedekte vrijpion moest maken, maar voor een geïsoleerde dubbelpion moest gaan! Daarna was het voor Martijn een koud kunstje om ondanks de bokkesprongen van Benjamin geen bok te schieten en het punt binnen te halen. Tycho zal opgelucht zijn, want bij een nipte nederlaag zou hij een veel grotere bokking krijgen dan dat hij nu heeft gekregen. Bij En Passant zullen ze wel de bokkenpruik op hebben dat ze ondanks de vroege reglementaire overwinning toch van de bok hebben gedroomd en het niet voor elkaar hebben gebokst tegen ons. Maar goed genoeg spreekwoorden met bok genoemd, laat ik maar van de bok op de ezel gaan en het verhaal afsluiten.

Buiten hebben we nog gezamenlijk genoten van de overwinningen van Niels, Twan en Geert in het Bunschoten-Spakenburgse zonnetje. Jeroen kwam vlak voordat hij wegging nog naar me toe ‘Ik had gelijk he’, ik antwoorde natuurlijk vragend waar hij gelijk over gehad had ‘Nou, het is geen 9,5-0,5 geworden. De topborden hebben ons inderdaad de weg gewezen om niet weer tegen een zeperd aan te lopen. Als iemand Tycho de weg had gewezen, dan was het misschien een nog grotere uitslag geworden!

In de slotronde in Haarlem krijgen we MuConsult Apeldoorn tegen, zij spelen tegen degradatie en moeten winnen tegen ons. Als BSG-En Passant geen 5-5 wordt dan zijn wij geplaatst voor de ECC, anders hebben wij nog een resultaat nodig. Dat belooft dus een spannende gezamenlijke slotronde!

Zie hier de partijen.
Foto’s van René Olthof

4 comments to Topborden wijzen HMC Calder 1 de weg + Update analyse Geert

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>