Tuin der Listen L: Een minder Goede Vrijdag

Waarom zijn Twan en Thomas, om maar een paar namen te noemen, sterker dan de meeste andere deelnemers aan de interne competitie? Daarop is een lange lijst van antwoorden mogelijk, maar heel vaak hoor je de opmerking dat ze opvallend snel rekenen en veel meer zien dan wij, de modale HMC’ers. ( Ik verontschuldig me bij voorbaat bij hen die zich niet rekenen tot de groep die ik aanduid met “wij”.)
Op de voor mij Minder Goede Vrijdag was Thomas mijn tegenstander. Ik heb niets tegen die jongen, maar ik besefte dat ik na de partij niet langer kon roepen sinds de zomervakantie slechts twee partijen te hebben verloren.
Dat het verschil in rekencapaciteiten een grote rol zou spelen stond voor mij vast. Over het rekenwerk tijdens een schaakpartij zijn hele boeken volgeschreven , maar in feite hebben we vaak voldoende aan één simpele aanbeveling: “Check Every Move!” , zoals John Emms die noemt. Zijn opvatting is dat het weinig zin heeft om je te verliezen in verbazingwekkend gecompliceerde varianten en dat je er beter aan doet op zet één al( van die varianten) alle mogelijke zetten zodanig te checken, dat je er absoluut zeker van bent er niet een te hebben gemist. Met dit voornemen fietste ik meer dan eens naar De Biechten, om het ter hoogte van het Maximakanaal al te zijn vergeten. En al helemaal tijdens de oplopende spanningen van de partij. Hoe het tegen Thomas misging zie je hierna. Op zet veertien al bleek ik een eenvoudig antwoord van hem te hebben gemist .Neemt niet weg dat mijn tegenstander een puike partij speelde. Hij creëerde stellingen die mij boven het hoofd groeiden, waardoor het “Check Every Move” niet in me opkwam.

Kees van Oirschot

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>