Wonderbaarlijk gelijkspel HMC Calder 3 uit tegen Vianen/DVP 2

Na de flinke kater in de vorige thuiswedstrijd tegen De Vughtse Toren (1-7) was het dit keer zaak om in Vianen het hoofd koel te houden. Het begon al met de plaatsnaam Vianen die bij sommigen al voor de nodige verwarring zorgde. We moesten niet rijden naar de bekende plaats onder de rook van Utrecht maar het bleek een klein landelijk gehucht bij Cuijk te zijn, richting Nijmegen.

Daar eenmaal aangekomen waren buiten nog aan het genieten van het mooie weer onze clubgenoten van het  2e team. Achteraf gezien zou het voor hen die middag geen leuke wedstrijd worden. Zie eerder verslag.

Over mijn eigen partij (Roger) aan bord 8 ben ik weer snel uitgepraat. Ik maakte het mezelf met zwart heel erg moeilijk en verbruikte veel tijd. Toen ik me los werkte  en minstens gelijk spel kreeg, bood mijn tegenstander meteen remise aan. Doordat ik niet veel zelfvertrouwen had accepteerde ik het gelijk. Achteraf begreep ik dat mijn tegenstander blij mee was ivm het grote verschil in rating! 

Even daarvoor was Cees aan bord 6 vreselijk de fout ingegaan. Cees schrijft er zelf over: “Op zet 10 had ik een ongelooflijke aanval van schaakblindheid. Ik dacht een schijnoffer te doen, maar gaf gewoon een stuk weg…”Stand 1,5-0,5.

Aan bord 3 kwam Gijs met zijn tegenstander remise overeen. Voor zover ik kon nagaan, heb ik in die partij geen spectaculaire dingen gezien. Stand 2-1.

Aan bord 4 vond ik zelf op een gegeven moment Leon heel prima staan met  goed geposteerde stukken en een pluspion. Toen ik elders aan het kijken was, was de partij ineens afgelopen. Argeloos scheef ik voor mezelf al een remise op maar dat bleek even later niet zo te zijn. Ik hoorde dat Leon had opgegeven?? Hoe kon dat nou?  Wat een pech toch weer? Ik ben daarna nog Leon buiten gaan opzoeken waar hij even bij moest komen van de dreun. Leon  mailt erover: “ Mijn partij was exemplarisch voor wat mij dit seizoen heel vaak overkomt. Of beter gezegd: het overkomt me niet, ik doe het mezelf aan. Met zwart kwam ik goed uit de opening, in het middenspel pikte ik een pionnetje en de stelling zag er anderszins goed uit. Ik hield het voordeel vast en wikkelde af naar een eindspel, nog steeds met pluspion. Helaas ging het toen mis: ik draaide 2 zetten om.” En verder schreef Leon in plaats van een toren te pakken  om hem te dekken (wat hij in gedachten had) pakte hij per ongeluk de loper (de 2e geplande zet) en toen was de toren ongedekt met alle nare gevolgen. Meteen opgegeven. Stand 3-1.

Aan bord 5 had Derk-Jan zijn tegenstander al een hele poos in een wurgreep toen hij heer en meeste was op de c-lijn. Het viel me op dat zijn tegenstander van alles aan heeft gedaan op het tij nog proberen te keren. Hij verbruikte al zijn tijd en ging “door de vlag” in verloren stelling. Stand  3-2.

Aan bord 1 leverde Loek die middag een heel spannend gevecht tegen Jan Selten met de hoge rating van 2118! Het waren moeilijke stellingen om op afstand te volgen, met volop kansen aan beide zijden. Loek heeft in de analyses vastgesteld dat hij aan het einde van de partij enige winst- en remise mogelijkheden helaas heeft gemist. Loek is eervol strijdend ten onder gegaan. Stand 4-2.

Aan bord 7  viel Bert die middag bij mij  niet echt op, maar die mensen moet je juist in de gaten houden!  Ik zag Bert met wit,  een naar mijn idee oerdegelijke stelling opzetten,  waar voor de tegenstander geen doorkomen aan was, al probeerde hij het wel,  zag ik. En dat ging voor de tegenstander fout toen hij in een vervelende penning terecht kwam. Het was daarna niet moeilijk meer. Zijn tegenstander gooide de spreekwoordelijke handdoek in de ring. Stand 4-3!

En toen was alles wat bij het 3e team hoorde, rondom het bord van Piet (bord 2) die wel een hele lastige middag beleefde. Ook hier ontrolde zich een heel boeiend tafereel.

Het mooiste is om Piet nu aan het woord te laten.

“Ten minste één matchpunt meenemen uit Vianen en zo de minimale theoretische kans op degradatie uitsluiten: dat is het doel op deze zonnige zaterdagmiddag. Uiteraard wil ik daar graag een positieve bijdrage aan leveren. Na 28 zetten ben ik nog niets opgeschoten, zoals dit diagram laat

zien. Mijn tegenstander, Tiemen Dalhuisen, heeft wit en bood remise aan. Ik consulteer Derk-Jan: ik mag zelf beslissen. Het lentezonnetje en het bier lokken, maar ik besluit door te spelen. Remise is waarschijnlijk niet genoeg om met het team het felbegeerde matchpuntje binnen te halen.

Op zet 58 verspeel ik een pionnetje. Gelijkmoedigheid in voor- en tegenspoed leert ons de Boeddha en dus speel ik quasi onaangedaan door om na de 72e zet van wit de volgende stelling te bereiken.

Het staat 4-3 voor Vianen. Winstkansen zijn er niet voor zwart. Slaan op a4 kan niet: 1… Kxa4? 2.Kxc3+ Kxb5 3.Le2. Er zit niks anders op dan doorspelen met ca. 1,5 minuut over en 30 seconden increment. Mijn tegenstander heeft nog een minuut of 8. De volgende zetten zijn helaas onleesbaar, maar na 5,5 uur spelen bereiken we de volgende stelling rond zet 87:

Ik speel: 87 … Pxf5. 88. exf5, Kxd5. 89. g6?? (89. Ke3, e4 90.f6, Ke6 91. Kxe4, h6 wordt remise) hxg6. 90. fxg6, Ke6 (0-1). Zo kan het ook …”

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>