Tuin der Listen LVI: London in tien minuten

Geïnspireerd door een boekje dat Pierre tijdens zijn deelname aan een Duits toernooi tegenkwam overviel hij mij met The London System. Wij speelden een partij voor de Groepencompetitie ( Groep 2). Daarop had ik me keurig voorbereid door Pierres gebruikelijke openingsideeën te bekijken die ontstaan na 1.Pf3 en 1.c4. Krijg ik dus 1.d4 voor de kiezen, waarna we verder gingen met 1…Pf6 2.Pf3 e6 – ik was nog op bekend terrein- en nu 3.Lf4. En ik was op onbekend terrein. Dat wil zeggen: ik had deze stelling bij het naspelen van partijen vaak voorbij zien komen, maar het was voor het eerst dat ik hem zelf op het bord kreeg. Gelukkig schafte ik een jaar geleden Power Play 25 , een DVD van Daniël King, aan en de vage herinneringen daaraan gaven me wat houvast. De eerste zeven zetten zou ik in ieder geval zonder kleerscheuren doorkomen. Daarna werd het mistig om me heen en moest ik zonder kompas verder.

Voor wie een tocht door de mist wil voorkomen heb ik een aanbeveling: kijk wat rond op YouTube. Voer trefwoorden in als “Chess” , ” London System” en je leert in tien minuten hoe je zwart kunt pletten en/of omgekeerd. London in tien minuten dus. Je komt o.a. een video tegen van de eerder genoemde King waarin hij zijn aanpak van dit systeem introduceert aan de hand van de partij Zavortink-So. Om dichter bij huis te blijven: kijk nog eens naar de partijen Daan Geerke- Twan Burg, fraaie bloemen in onze Tuin en terug te vinden via de zoekfunctie rechtsboven.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>